19
vr, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
LEEUWARDEN. De provincie Fryslân heeft een zienswijze ingediend tegen de Ontwerp-Luchtvaartnota 2020-2050. In deze nota beschrijft het Rijk hoe zij tegen de toekomst van de luchtvaart aankijkt. In de zienswijze vraagt de provincie onder meer aandacht voor het ontbreken van de relatie met militaire luchtvaart en voor de specifieke situatie van luchthavens die uitsluitend gebruikt worden voor medische spoedvluchten. Daarnaast wordt de Lelylijn als alternatief aangedragen voor vluchten naar Hamburg en Scandinavië.

Friese belangen bewaken
In de Ontwerp-Luchtvaartnota zet het Rijk zich in voor versteviging van het internationale treinnetwerk binnen Europa. Hiermee zou de trein steeds vaker een alternatief moeten zijn voor het vliegtuig. Er wordt hierbij verwezen naar het actieplan Air/Rail. De provincie vindt het een gemiste kans dat de Lelylijn in dit plan ontbreekt. De Lelylijn heeft internationale potentie als onderdeel van een hoogwaardige verbinding tussen Nederland, Duitsland en Scandinavië. Een nader onderzoek van het potentieel van de Lelylijn is dan ook gewenst.

Het bewaken van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving is een kerntaak van de provincie. Daarom wordt het Rijk opgeroepen om aandacht te besteden aan de vliegroutes die ontstaan na de opening van Lelystad Airport in november 2021. De provincie Fryslân gaat ervan uit dat er geen sprake meer is van langdurig laagvliegen op 6000ft/1800m. Voor een vijftal luchthavens in Fryslân die alleen gebruikt worden voor medische vluchten, wordt gevraagd om af te kunnen wijken van bepaalde normen. Deze vluchten kunnen immers van levensbelang zijn. Daarnaast wordt er in de zienswijze aandacht gevraagd voor leefbaarheid, natuur en klimaat rondom vliegbasis Leeuwarden en het nog uit te breiden oefengebied in Fryslân. Militaire luchtvaart komt namelijk nauwelijks aan de orde in de Luchtvaartnota.

Gedeputeerde Douwe Hoogland: “Wy binne bliid te lêzen dat it kabinet behâld en werstel fan natuerwearden wichtich fynt by it nimmen fan besluten oer de loftfeart. Hoe’t it Ryk dat krekt foar har sjocht wurdt noch net foldwaande dúdlik makke. Wy wolle dêrom graach meitinke. Wêrby’t Fryslân omtinken freegjen bliuwe sil foar it behâld fan rest en romte foar minsk en natuer.”

Naar verwachting wordt eind 2020 de definitieve Luchtvaartnota 2020-2050 door het kabinet vastgesteld.

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie