LEEUWARDEN. In Fryslân zijn er deze week 37 coronabesmettingen bijgekomen. Dit zijn er duidelijk minder dan de 57 van vorige week en de 59 van de week daarvoor. Daarmee volgt Fryslân het landelijk beeld dat deze week eveneens een minder forse toename liet zien. Wel blijft het aantal testaanvragen groot. De testcapaciteit is opnieuw uitgebreid om de wachttijd te beperken.
De 37 mensen bij wie in de afgelopen week het coronavirus is aangetroffen, wonen verspreid over de provincie. De gemeente Leeuwarden kende met 23 positieve gevallen de meeste besmettingen. Zij zijn niet allemaal aan elkaar te linken, zodat GGD Fryslân ze niet beschouwt als één cluster van besmettingen. De andere 14 waren in Súdwest-Fryslân (6), Tytsjerksteradiel (2) en in de Fryske Marren, Harlingen, Heerenveen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Waadhoeke alle 1.
Record
De afgelopen week hebben 4094 mensen zich bij de GGD-locaties in Fryslân laten testen. Dat zijn er iets minder dan vorige week. Toen waren van de 4203 tests er 824 afgenomen van jongeren op Terschelling. Zij kwamen veelal van buiten de provincie. Als Terschelling buiten beschouwing blijft, is het aantal tests in Fryslân de afgelopen week met 20 procent gestegen.
Het is de derde week op rij dat bij de drie vaste GGD-testlocaties de animo flink is toegenomen. Mensen met klachten kunnen zich via 0800-1202 en coronatest.nl laten testen in Drachten, Leeuwarden of IJlst.
De krapte op de testlocaties en bij de laboratoria kwam deze week landelijk en regionaal aan de orde. Er geldt geen voorrangsbeleid voor bepaalde beroepsgroepen. Binnen de zorgsector bestaan plannen voor een eigen testmogelijkheid voor zorgmedewerkers, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen die nu al hebben. GGD Fryslân gaat over zo’n testfaciliteit met de zorgsector om tafel.
Centraal in de huidige aanpak staat het opsporen van het virus, wie het ook treft. Dit is nodig om verdere verspreiding te voorkomen. Een korte wachttijd voor een test en uitslag is daarom niet alleen in het belang van degene die klachten heeft en voor zijn thuisfront en werkomgeving, maar ook voor de GGD. Hoe eerder er duidelijkheid is, hoe eerder er maatregelen te treffen zijn en het virus is in te dammen.
Solidariteit
Vandaar dat GGD Fryslân vooral inzet op solidariteit onder de testaanvragers. Wie geen klachten heeft, krijgt het nadrukkelijke verzoek zich niet te laten testen, welke redenen daar ook voor zijn. Ze zorgen voor vertraging voor het testen van mensen die wel klachten hebben. Bovendien heeft testen zonder klachten geen zin.
Ook deze week is bij de GGD niemand gemeld die met corona in het ziekenhuis is opgenomen. Het aantal overledenen met corona staat al sinds begin op 69.
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121