28
do, mrt
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM – Na 36 jaar neemt Kees Koudstaal uit Zwaagwesteinde afscheid van Stichting Sociaal Cultureel Werk Burgum. Kees gaat met pensioen. Hij was het boegbeeld van buurthuis Kiehool, het metalfestival Wâldrock en de laatste periode van Sociaal Cultureel Centrum Glinstra State, waarin Kiehool is opgegaan. De afscheidsreceptie is op zaterdag 12 september.

Amsterdam
Het is 1984 als Kees Koudstaal vanuit Amsterdam komt te werken bij Kiehool in Burgum. Het centrum is dan nog niet zo lang gevestigd in de boerderij aan de Schoolstraat. Een huis wordt gevonden in Zwaagwesteinde om de simpele reden dat Burgum op dat moment geen geschikt aanbod heeft. Uiteindelijk wordt het 36 jaar op en neer pendelen tussen Zwaagwesteinde en Burgum.

‘Wâldpiken’
Kees treft in Burgum een hele andere wereld aan in vergelijking met Amsterdam. Binnen de kortste keren verstaat hij de ‘Wâldpiken’ prima en kan hij het ook goed met ze vinden. Kiehool werd in de jaren 80 populair onder de jongeren. Dat leidde soms tot spanningsvelden. Daardoor ontstond er wel eens een negatief beeld over Kiehool. Maar jongeren hebben ruimte en grenzen nodig om te experimenteren. Hiermee leren ze hoe ze later succesvol kunnen zijn. Dit resulteerde soms in memorabele situaties.

Wâldrock
In de eind jaren 80 was er een groep jongeren in Kiehool aanwezig die veel interesse had in muziek en concerten. Op deze manier zijn de populaire concerten in Kiehool van start gegaan en is het festival Wâldrock ontstaan. Eerst als een festival met popmuziek en later metalmuziek. Door het Wâldrock festival kreeg Kiehool een regionale, zelfs landelijke uitstraling en werd het een begrip.

Groei
Kiehool is begonnen als jongerencentrum, maar door de jaren heen uitgegroeid tot een centrum waar alle leeftijden en doelgroepen terecht kunnen. Er kwamen steeds meer activiteiten voor verschillende doelgroepen en meer gebruikers van het centrum. Het soms negatieve beeld wat Kiehool vroeger bij sommige mensen opriep, is door velen in de loop de tijd bijgesteld naar een verrassend positief beeld.

Vooruitstrevend
Zo kwamen er in de jaren 90 ook activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. In die tijd zeer vooruitstrevend. Door de gemoedelijke sfeer en ruimte voor eigenheid is dit nog steeds een belangrijke tak in het werk. Het geeft een interessante dynamiek en iedereen hoort erbij.

Veranderingen
De laatste jaren heeft Kiehool veel veranderingen ondergaan. Het waren niet altijd gemakkelijke jaren. De koers van Kiehool week verschillende keren af van die van de overkoepelende organisatie. Door volhardendheid en geloof in eigen visie, is het uiteindelijk allemaal goed gekomen. Alle activiteiten, van jongeren- tot ouderenwerk, zijn onder één dak ondergebracht in Glinstra State. Met man en macht is er aan gewerkt om er iets moois van te maken.

Foto: Kees te gast in Op'e Hichte met gebruikers van Glinstra State




Vrijdenker
Terugkijkend naar de afgelopen 36 jaar kan Kees met trots afscheid nemen van Glinstra State, maar wellicht nog meer van Kiehool. Het vrije denken, ruimte geven, grenzen stellen en de kalmte en rust bewaren in moeilijke tijden, zijn kwaliteiten van Kees die Kiehool en uiteindelijk Glinstra State hebben gebracht naar een rijk bloeiend platform voor alle sociaal culturele activiteiten in Burgum en omstreken. Beter dan ooit tevoren. En dat is zeker ook zijn verdienste.
Inmiddels heeft Kees de zaken overgedragen aan Rinske Kootstra welke de nieuwe sociale culturele werkster gaat worden.

Feliciteren
Wie op zaterdag 12 september Kees met zijn pensioen wil feliciteren kan dat doen van 14.00 tot 16.30 uur in Glinstra State, Freerk Bosgraafstrjitte 18 in Burgum. De Corona-maatregelen zullen hierbij vanzelfsprekend in acht worden genomen.

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie