20
do, jan
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
Gerhild van Rooij vertelt over beelden in Tytsjerksteradiel: Deze keer vertel Gerhild over de Zuivelfabriek Trynwâlden Gytsjerk.
De zuivelfabriek aan de Rinia van Nautaweg huisvest bedrijven. Op de voorgevel staat: ‘TRYNWÂLDEN’, het gebied waar de adel eeuwenoude buitenplaatsen bezat. De adel en het patriciaat genoten - anders dan arbeiders - lange tijd het voorrecht van een goede opleiding. De mannen werden vaak gekozen als bestuurder of volksvertegenwoordiger. Theo van Welderen baron Rengers, van Heemstra State, Oentsjerk en lid van de commissie 'Door Arbeid tot Verbetering’ trok zich het lot aan van de vaak tijdelijk ingehuurde arbeiders in de agrarische sector. Zijn naam staat op de grijze hardstenen gevelsteen met zwarte hoogreliëf hoofdletters: “Anno 1896. De eerste steen gelegd den 10 october door TH.M. van Welderen baron Rengers.” De coöperatie was economisch slagvaardiger dankzij de samenwerking.

Foto’s: Gerhild van Rooij


Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie