21
vr, jan
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
Gerhild van Rooij vertelt over erfgoed in Tytsjerksteradiel. Deze keer over de Vlasfabriekpijp in Mûnein
De schoorsteenpijp die boven de Halligenweg 5 uittorent herinnert aan de fabriek waarvoor op 6 mei 1898 bij de gemeente een aanvraag was ingediend om deze te bouwen. De vlasfabriek is op 24 september 1898 geopend en bleef tot 24 april 1967 in gebruik. De fabriek lag aan het moerasgebied (Swarte Broek) oostelijk van Mûnein. Sinds 1927 is het grootste gedeelte van het meer dat de grens vormde met gemeente Dantumadeel in cultuur gebracht. De locatie was gekozen omdat het vlas een rottingsproces moest ondergaan in open water. 
Opdrachtgever voor de bouw was Van Welderen Baron Rengers van Heemstra State, lid van de commissie 'Door Arbeid tot Verbetering’ (opgericht door zijn vader). Op de voorgevels van deze eerste vlasfabriek in het noorden staat: 'N.V. Fr. Mij v. / Vlasindustrie', voluit: N.V. Friesche Maatschappij van Vlasindustrie. 

foto's Gerhild van Rooij

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie