25
di, juni
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM - In de brandbrief aan het college eisen VVD en GroenLinks in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel dat burgemeester en wethouders de verkoop van het sportcafé in de nieuwe sporthal Nije Westermar aan FC Burgum uit moet stellen. De akte voor de verkoop zou dinsdag passeren bij de notaris. Als reactie bevestigt wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA) dat de afspraak met de notaris is uitgesteld, "omdat b. en w. nog een besluit moeten nemen over het passeren van een akte", zo bericht verslaggever Onno Falkena van Omrop Fryslân. Hoekstra kondigde dit verzoek afglopen zaterdag al aan tijdens een discussie in het radioprogrammam Op'e Hichte. Douwe Hooyenga (Chr.Unie) gaf tijdens dat interview ook al aan dat hij daar wel in mee kon gaan.

Ook zegt de wethouder: "Wij zijn nu bezig om antwoord te geven op alle vragen die zijn gesteld en alles zo zorgvuldig mogelijk af te handelen."
Volgens VVD en GroenLinks zou de verkoop van het sportcafé in strijd zijn met een eerder raadsbesluit uit 2019. De partijen vinden ook dat ze niet volledig geïnformeerd zijn over de ontwikkeling en exploitatie van de nieuwe sporthal en willen eerst alle stukken zien en daarover debatteren. Op 8 oktober is het spoeddebat over de sporthal-affaire.

De sporthal wordt deze maandag opgeleverd. Het is de bedoeling om de nieuwe hal zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Dat geldt ook voor het nieuwe sportcafé. "Ik vind het eigenlijk ook wel sneu voor de Burgumer voetbalclub", zegt VVD-raadslid Sjaak Hoekstra. "Ik wil graag onderstrepen dat wij niets tegen het voetballen of FC Burgum hebben, maar wij zijn wel aangesteld om de bokkensprongen van het college van Tytsjerksteradiel te controleren en die stapelen de ene flater op de andere in dit verhaal."
Hij is blij dat de akte in alle gevallen dinsdag niet passeert. "Dat is nieuw voor mij, ik had het nog niet gehoord, maar ben er wel blij mee." Zijn kritiek op het college blijft. "Ze doen hun werk niet goed. De wethouder kan niet blijven vind ik, er zijn veel fouten gemaakt. De geloofwaardigheid van de wethouder is compleet verdwenen."

Spannende vergadering
De raadsvergadering van 8 oktober in Burgum kan weleens spannend worden. Tytsjerksteradiel praat eerst over de begroting van volgend jaar. De gemeente schrijft, net zoals veel Friese gemeentes - rode cijfers en zal niet ontkomen aan pijnlijke bezuinigingen. Tytsjerksteradiel werkt ambtelijk samen met Achtkarspelen. Eén van de opties die op tafel ligt, is zelfs het sluiten van één van beide gemeentehuizen - dus Burgum of Buitenpost - om geld te bezuinigen. Overigens gaf wethouder Willemsma in Op'e Hichte aan dat het college van Tytsjerksteradiel die keuze niet heeft gemaakt.

Na de begrotingsvergadering komt dat de tweede helft van het spoeddebat over die nieuwe sporthal Westermar. Verschillende partijen zijn van mening dat ze niet goed en in alle gevallen niet volledig zijn geïnformeerd door wethouder Hoekstra. Dat is in de politiek een bijzonder ernstig feit, als dat ook echt zo is. Ze zal met antwoorden moeten komen en dan is het wachten wat de politiek daarmee doet. Wethouder Hoekstra  heeft het vertrouwen van de collegepartijen.

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie