×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
HARKEMA - Tot halverwege de tweede helft leken de sterren niet bijster gunstig te staan voor de Herauten uit Burgum. Tegenstander WMC leidde met 1-2 en eigenlijk maakte de thuisclub niet de indruk dit duel nog te kunnen laten kantelen. Herauten kwam niet echt aan aanvallen toe en de kansen voor de ploeg van coach Walter de Boer leken met de minuut te krimpen. Maar toen het 'out of the blue' alsnog gelijk werd, greep Herauten toch nog het initiatief en uiteindelijk ook nog een ruime 5-2 overwinning.

WMC raakt in paniek en verliest
In principe waren het twee gelijkwaardige ploegen, Herauten uit Burgum en WMC uit Winschoten. Dat bleek niet alleen uit de stand bij de rust (1-1), maar ook uit het spel uit die eerste helft. Geen van beide ploegen kon zich beroemen op een duidelijk overwicht en ook de kansen waren wel zo ongeveer gelijkelijk verdeeld. De gasten namen de leiding, maar vlak voor de rust kwam Herauten op gelijke hoogte en achteraf gezien was er toen al sprake van een ommekeer, maar niet die te verwachten omslag. WMC nam na de pauze het heft in handen en Herauten 'hie klauwen' om niet op achterstand te komen. Toen dat alsnog gebeurde, leek dat de kansen voor de Burgumers ernstig te hypothekeren. Het zou tot de absolute slotfase duren eer Herauten orde op zaken kon stellen. En die gelijkmaker was er teveel aan voor de Groningers, ze raakten de greep op de wedstrijd kwijt en min of meer in paniek. En achteraf bekeken kostte het hen de wedstrijd. Er werd door de coach gegoocheld met de 'vliegende keep' en dat liep totaal verkeerd af. Het werd uiteindelijk nog 5-2 voor de Herauten en dat zou kunnen duiden op een tamelijk eenvoudige zege, maar daar was dus geen enkele sprake van. Met wat meer overleg en gezond boerenverstand hadden de gasten deze ontmoeting zonder meer kunnen winnen.

eerste helft
Nu de Nije Westermar nog in ontwikkeling is, twee jaar na de brand, moet Herauten voor zijn thuiswedstrijden nog steeds uitwijken naar sporthal De Fūgelkamp in Harkema. Niks mis mee, maar het is geen Westermar en er komen om logische redenen lang niet zoveel supporters dan in Burgum. Het is allemaal wat minder sfeervol. En bovendien zit het schema vast voor Herauten op half negen 's avonds en dat betekent dat ik, als ik ga kijken, pas tegen tien uur weer thuis ben, niet onoverkomelijk, maar ik heb het liever wat eerder op de avond. Goed, ter zake. De ploegen zijn nog aan het inspelen, maar het begin wordt even uitgesteld. De reden is dat WMC geen broekjes mee heeft genomen en die moeten in allerijl geleend worden bij Harkemase Boys en dus beginnen we wat later. Als scheidsrechter Klaas Hofstede de wedstrijd op gang heeft gefloten, ontwikkelt zich een duel dat vrijwel gelijk op gaat. Beide ploegen bouwen nogal wat voorzichtigheid in hun spel in, bang als ze zijn voor snelle uitvallen. Bij Herauten zit vaste doelman Bas van der Leij op de bank, hij is geblesseerd en nu staat Bertus de Boer op goal. Dat is op zich niet zo zeer een bezwaar, maar nu mist coach Walter de Boer zijn vaste Spielmacher, de man die niet alleen aan de basis staat van vrijwel elke aanval, maar die ook het hele spel regelt, zowel in de praktijk als verbaal. Verbaal doet hij dat nu alsnog vanuit de goal, maar hij kan het niet meer daadwerkelijk uitvoeren. En dat is een aderlating, een duidelijk gemis. Nu speelt Herauten te onsamenhangend en zonder een echte rode draad en dat betekent dat de Burgumers zich maar weinig kansen scheppen. Gelukkig voor hen kampt de tegenstander in feite met hetzelfde probleem, ook daar ontbreekt de leidraad en de man die hem uitvoert. Het betekent dat we tamelijk lang op de openingstreffer moeten wachten. Die komt als de klok op 17 staat en het is een prima combinatie die puik wordt afgerond met een hard schot hoog in de kruising: 0-1. Het houdt in dat Herauten moet antwoorden, maar vooralsnog lijken de Burgumers daartoe niet in staat. Het duurt allemaal te lang, de combinaties zijn te onsamenhangend en aan de afronding van de schaarse kansen  komt Herauten niet of nauwelijks toe. Die 0-1 lijkt de ruststand te worden, maar als de klok op vier staat wordt het toch nog gelijk. Het is Douwe Heegstra die met een verrassend schot uit de tweede lijn de WMC keeper volkomen kansloos laat: 1-1.

tweede helft
In de tweede helft is het aanvankelijk opnieuw WMC dat het laken naar zich toetrekt, maar ook nu duurt het voor zaalvoetbalbegrippen tamelijk lang eer de gasten dat overwicht in een treffer kunnen uitdrukken. Dat gebeurt als de klok op 18 staat en het is een verdekt schot waar keeper Bertus de Boer geen zicht op heeft: 1-2. Een tik voor de thuisclub, want die heeft eigenlijk in deze twee helft nog niets laten zien dat wijst op een revival. Het lijkt erop dat het eerder 1-3 dan 2-2 zal worden,  zeker omdat de klok in het voordeel van de ploeg uit Winschoten tikt. Maar dat verandert als diezelfde klok op zes staat, want dan is het Justus Boomsma  die met een razendsnelle uitval en een hard schot de WMC keeper kansloos laat: 2-2. Dat zou als einduitslag niet misstaan, deze remise, maar gelukkig nemen beide ploegen daar geen genoegen mee. En dus blijft het spannend, eigenlijk tot aan de 21ste minuut, want dan zorgt Brend, een voor mij in ieder geval nieuw gezicht binnen de Burgumer ploeg, voor een voorsprong: 3-2 als hij knullig balverlies bij de gasten kundig afstraft. Er zijn dan nog maar vier minuten te spelen en de coach van WMC grijpt naar een beproefd, maar in principe levensgevaarlijk middel om het tij te keren. Hij vervangt zijn keeper door een extra veldspeler, maar als dat verkeerd uitpakt, de wissel verloopt nogal onhandig, kan Joeke de Vries er tamelijk simpel 4-2 van maken. En als Justus Boomsma dat zelfde kunstje, de bal van afstand in een lege goal schieten, nog een keer in huis heeft, is het 5-2 en daarmee is de wedstrijd definitief beslist. Nogmaals, 5-2 lijkt een reguliere en niet al te moeilijk overwinning, maar dat was het dus niet voor de Herauten. De Burgumers hadden het lange tijd moeilijk en pas toen WMC begon te blunderen kon Herauten de zege gestalte geven.