10
za, juni
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Na afloop van het duel tussen Herauten en Beilen, maandagavond in sporthal de Fûgelkamp in Harkema, liep coach Walter de Boer hoofdschuddend zijn spullen bij elkaar te zoeken. "Net te leauwen", mopperde hij, "wy ha it harren gewoan cadeau dien, wy makken der neat fan. Oanfallend wiene wy nergens en ferdedigjend makken wy fierstentefolle fouten. Dit like nearne nei." De wedstrijd 'in a nutshell', maar wel een analyse die de spijker op de kop sloeg.


Herauten laat het compleet liggen
Het moet, met afstand, een van de minste wedstrijden van de Burgumer Herauten zijn geweest, het duel maandagavond tegen Beilen. Er ging van alles fout, de wet van Murphy was in al zijn glorie te bewonderen en dat tegen een ploeg die qua voetbal helemaal niet echt beter was dan de Herauten. Maar de ploeg uit Beilen ging er volledig voor, gebruikte veel meer energie, daad- en stootkracht en benutte de kansen een stuk efficiënter. Daar kwam nog bij dat er, coach Walter de Boer benadrukte dat na afloop nog eens ten overvloede, wel degelijk goede afspraken waren gemaakt over hoe er gespeeld moest worden tegen dit Beilen. "Mar at guon spilers harren der net oan hâlde, falt de ienhyd fuort, dan sit der gjin lijn mear yn en dêr profitearden sy knap fan. Mar soks mei net barre fansels." Dat het wel degelijk had gekund voor de Burgumers bleek in de slotfase van de wedstrijd, toen kwam Herauten nog terug, maar toen was het al veel te laat, het kalf was toen allang verdronken.

sfeer
Het wordt tijd dat de Nije Westermar klaar is. Dat zal in oktober een feit moeten zijn, als alles goed gaat, dan kunnen we dan weer sporten in een 'eigen' zaal. Niet dat er iets mis is met de Harkemaster Fûgelkamp, maar het gaat om de sfeer, de ambiance. Niet zo veel supporters nemen de moeite om naar Harkema af te reizen om de Herauten te zien spelen. Ze zijn er wel hoor, de echte die hards, maar zoals in de 'oude' Westermar is het in Harkema niet. Of het daar nu aan lag maandagavond zullen we nooit weten, maar feit was dat Herauten er tegen Beilen niet echt veel van bakte.

eerste helft
Het is al snel duidelijk als de scheidsrechter van dienst de wedstrijd heeft laten beginnen, hoe de verhoudingen liggen. Qua voetbal zou Herauten niet al te veel te vrezen moeten hebben van deze ploeg uit Beilen. Goede ploeg, daar niet van, maar geen 'wonderploeg' zeg maar, geen ploeg die het bij de Herauten 'dun door de broek zou moeten doen lopen'. Degelijk, fysiek sterk, maar zonder de brille en het raffinement dat de echt excellerende zaalvoetbalploegen kenmerkt. Maar al snel wordt duidelijk dat Herauten niet in zijn beste doen is, het loopt niet, er gaat te veel fout en de spelers kunnen elkaar maar moeizaam vinden. En ook verdedigend is het niet altijd 'botertje -tot-de-boom', er vallen te veel gaten en daar weten de Drenten wel raad mee. Dat resulteert in de zevende minuut in de openingstreffer als Herauten onnodig balverlies lijdt en even later een schuiver achter de kansloze Bas van der Leij ziet verdwijnen: 0-1. Nog niks aan de hand uiteraard, er is nog voldoende tijd om de zaken recht te zetten, maar waar dat meestal een kwestie is van een paar razendsnelle aanvallen, stokt het ritme deze keer. Herauten komt veel te weinig tot voor de Beiler doelman en de schoten teisteren van alles maar niet het net achter de keeper. Een hele tijd is er niets gebeurd, maar als de klok op één staat wordt het 0-2 als Beilen slordig verdedigen van de Herauten met een simpel schuivertje afstraft. Dat is tevens de ruststand, maar we hebben dan al gezien dat Herauten moeizaam tot aanvallen van enige importantie komt en bovendien achterin de nodige steken laat vallen. Dit kon wel eens een moeizame opdracht worden, al weer je het met zaalvoetbal nooit, ik heb wel meer opmerkelijke revivals gezien.

tweede helft
Maar ook het tweede bedrijf laat een Herauten zien dat eigenlijk nooit zijn normale peil haalt. Het ontbreekt de Burgumers aan stootkracht en vooral ook schotkracht en zeker als Bertus de Boer op de bank zit om even uit te rusten, is de defensie een 'gatenkaas'. Het wordt 0-3 en even later zelfs 0-4, ja dan wordt het een lastig verhaal. Bertus de Boer loopt tegen een twee-minutenstraf op wegens praten tegen de ref. Begrijpelijke frustratie van de Herauten captain, maar het kost de Burgumers wel de 0-4. Dan, de klok staat op acht, acht coach Walter de Boer de tijd rijp voor een drastische maatregel: keeper Bas van der Leij wordt naar de kant gehaald en Bertus de Boer gaat als vliegende keep fungeren, zeg maar de ijshockey-variant. Als Joeri Feenstra onderuit wordt gehaald in het strafschopgebied, legt de scheids, die het prima doet overigens, resoluut de bal op de stip: strafschop. En dat is een kolfje naar de hand van Joeke de Vries, hij jaagt de bal steenhard achter de Beilen-doelman: 1-4. Zo, die hatelijk grijnzende nul is van het scorebord, maar het gat is nog altijd drie treffers. En de gestaag wegtikkende tijd werkt ook al niet in Burgumer voordeel. Maar het effect van die tegentreffer is wel dat het overwicht van de gasten is verdwenen, Beilen is zijn zekerheid kwijt en moet af en toe nadrukkelijk aan de noodrem trekken. Als er nog vijf minuten te spelen zijn, wordt het 2-5 door Remco Bouius en dan gloort er zowaar nog een klein beetje licht aan de horizon. Maar drie treffers in vijf minuten is zelfs in zaalvoetbal wel erg veel en dat lukt dus ook niet. Het wordt 2-6 middels een verre uitgooi in de lege goal van de keeper van de gasten en dan is wel duidelijk dat Herauten geen punt(en) aan deze wedstrijd zal overhouden. Jens Kerstholt smaakt het twijfelachtige genoegen om de eindstand te mogen bepalen op 3-6 met een snelle uitbraak, maar aan de nederlaag doet dat allemaal niets af. Herauten verliest in feite tamelijk kansloos en in feite onnodig. Er zal na afloop nog wel even over dit duel worden nagesproken vermoed ik.

Binne Kramer

{gallery}syta/2020/herauten5220{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie