19
vr, apr
0 Nieuwe art.

Voetbal
HARKEMA - Harkema-Opeinde verlengde de ongeslagen reeks dit weekeinde tot elf wedstrijden. De thuiswedstrijd tegen V en V'68 werd door de Harkemasters met 3-1 gewonnen. De overwinning was er eentje in de categorie 'zwaarbevochten'. Ondanks de lage klassering bewees V en V de beschikking te hebben over een heel aardig elftal. De Garipers waren in de eerste helft zelfs geruime tijd de bovenliggende partij. Uiteindelijk gaven de doortastendheid en de wilskracht aan thuiszijde de doorslag.

Harkema-Opeinde had zich geen betere start kunnen wensen. Na 46 seconden stond de 1-0 op het scorebord. Alex van der Tuin leverde een crosspass af richting het strafschopgebied. Hilbrand Benedictus manoeuvreerde zich handig uit de baan van de bal, waarna het leder terecht kwam bij Hille Postma. Die controleerde de knikker vakkundig en ramde de bal vanuit de lucht hard in de touwen. Een snelle voorsprong is niet altijd de voorbode voor een gemakkelijke middag. Dat bleek zaterdagmiddag op sportpark De Bosk. De bezoekers legden veel energie in de wedstrijd en namen na de snelle 1-0 geruime tijd het initiatief. Tot grote kansen kwamen de Garipers niet. Het was Harkema dat in de 26ste minuut dicht bij de 2-0 was. Gerard Spinder - na lang blessureleed voor het eerst sinds december 2018 weer in de basis - knalde een bal vanuit de tegenstoot kruislings over de speelhelft van V en V. Keeper Nijhuis verliet zijn doelgebied maar bedacht zich halverwege. Dat zorgde er voor dat Daniël Postma van geruime afstand plotseling een gapend leeg doel voor zich had. De lob van Postma miste de veste op een haar. Harkema was nog lang niet klaar met de bezoekers, zo bleek in het laatste gedeelte van de eerste helft. Eerst blokte Wytse Couperus een gevaarlijk in de richting van het doel stuiterende kopbal van Pieter Bijlsma. Vlak daarna ketste een kopbal van Joeke de Vries via een Harkemaster verdediger op de buitenkant van de paal. In de blessuretijd kreeg Oene van der Meulen nog een enorme kopkans. Een hoog indraaiende vrije trap leek een prooi te worden voor Harkema-goalie De Graaf. Omdat de doelwachter opzichtig werd gehinderd bij het uitkomen, kreeg Van der Meulen plots een leeg doel voor zich. Hij schrok van de kans en kopte naast. De pauze kwam voor Harkema-Opeinde op een goed moment. Dat een kwartiertje rust een ploeg goed kan doen was zichtbaar.

Nog geen vijf minuten na de thee hadden de gastheren de voorsprong verdubbeld. De 2-0 was voor een groot deel de verdienste van Daniël Postma. De rappe vleugelspits kwam op de middellijn in balbezit, zette de turbo aan, omspeelde twee tegenstanders en klopte keeper Nijhuis in de korte hoek met een bekeken inzet. Het snelle doelpunt bracht V en V - dat halverwege volop de overtuiging had dat er wat te halen viel - van de leg. Fokko Spinder was direct na de 2-0 bijna trefzeker. De boogbal van de oudste Spinder werd door Nijhuis knap onder de lat weggetikt. Even later was het broertje Gerard die in kansrijke positie over knalde. Na deze momenten beet V en V nog even fel van zich af. Joeke de Vries zag vanaf de zijkant van het veld, op een metertje of 35 vanaf het Harkemaster doel, dat keeper De Graaf iets te ver naar voren stond. Op hoop van zegen waagde De Vries de gok. De hoge bal spatte via de lat het veld weer in. Kort hierop schoot De Vries voorlangs nadat er aan thuiszijde niet al te best werd uitverdedigd. Harkema leek het offensief van de gasten zonder kleerscheuren door te komen, maar in de 71ste minuut had scheidsrechter Draaijer een onaangename verrassing in petto voor de groengelen. Terwijl de V en V-ers na een gemiste doelpoging de posities opzochten en keeper De Graaf zich klaarmaakte om een doeltrap te nemen, wees de leidsman richting de cornervlag. Het was niet voor het eerst deze middag dat de arbiter met een beslissing de thuisploeg ten onrechte benadeelde. Deze keer had het gevolgen. Pieter Bijlsma pakte het presentje uit en knikte van dichtbij raak. De marge was weer 1 en er werd een zenuwslopende slotfase verwacht. Die kwam er niet. Een keihard werkend Harkema-Opeinde hield de opponent op ruime afstand van het doel. In de 83ste minuut kreeg Hilbrand Benedictus de kans de partij te beslissen. Na een steekpass van Gerard Spinder kreeg Benedictus vrije doorgang. Keeper Nijhuis bleef oog-in-oog met de Harkema-routinier overeind en redde. Een minuut later maakte Benedictus de misser ruimschoots goed. Na een pass van Paul van der Heide rukte de lepe aanvaller op richting het vijandelijke doel. Daar aangekomen legde hij de bal breed op Daniël Postma die voor de beslissing zorgde. Zonder te scoren bewees Benedictus zo opnieuw zijn waarde. De 7 assists in de afgelopen 6 wedstrijden zijn veelzeggend.

Zo ontdeed Harkema-Opeinde zich voor de vierde keer in 15 maanden met de nodige moeite van Vlug en Vaardig. Om mee te blijven doen om de prijzen was de zege ook noodzakelijk. Alle clubs uit de top-5 van klasse 4B wisten hun wedstrijd te winnen. De komende 2 wedstrijden gaan bepalen wie winnaar van de tweede periode wordt. Dokkum is de grootste kanshebber, met Harkema-Opeinde en Kootstertille op een punt achterstand als grootste concurrenten. "Mooi zo doorgaan" is het devies voor de formatie van het technisch duo Van Dijk-Pander. Volgende week op voorhand weer een uitermate lastig karwei, namelijk VIOD-uit.

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121