01
zo, okt
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
HARKEMA - Harkema-Opeinde is weer een driepunter rijker. In een vermakelijke, maar niet al te beste partij versloegen de Harkemasters VIOD met 2-3. De zege was knap omdat deze in ondertal werd behaald. In de 67ste minuut, bij een 1-1 score, werd het elftal van trainer Jan van Dijk tot een tiental gereduceerd toen Hille Postma zijn tweede gele kaart kreeg voorgeschoteld. Een tot dan toe onrustig spelend Harkema-Opeinde stroopte de mouwen nog eens extra op. In numerieke minderheid werd er in een hectische slotfase zo een terechte overwinning over de streep getrokken.


Volgens de dorpsharlekijn van Driezum e.o., in zijn vrije tijd tevens maker van het VIOD-programmablad, zag het er lang naar uit dat de wedstrijd VIOD-Harkema Opeinde afgelast zou worden. Of er enige waarde aan het in benevelde toestand geschreven voorwoord gehecht moet worden, valt te betwijfelen. Feit was wel dat het veld hobbelig en glad was. Met de harde wind daar bij opgeteld, zorgde dit er voor dat er nogal wat fout ging aan weerszijden. Nadat Pieter Ele Kuitert van VIOD en Harkemaster Daniël Postma beide doelrijpe kansen in rook op zagen gaan door toedoen van respectievelijk Cris Alma en de prima keepende Otte Visser, opende Harkema-Opeinde in de 19de minuut het bal. Een harde voorzet van Daniël Postma werd door Hille Postma rechtstreeks en geplaatst in de hoek gelegd. Voor de vijfde opeenvolgende wedstrijd pikte Postma zo zijn doelpuntje mee. De voorsprong bracht niet de gewenste rust in het Harkemaster veldspel. Omdat ook VIOD - vanuit de lange bal azend op de momenten van de levensgevaarlijke spitsen Kuitert en Van der Veen - weinig klaar speelde verdwenen er ook aan thuiszijde met regelmaat lange ballen over de zijlijn. In de 37ste minuut pakte een pegel naar voren wel goed uit voor VIOD, al moet gezegd worden dat tot twee keer toe de Harkemaster defensie de kans had gevaar af te wenden maar hier niet in slaagde. Pieter Ele Kuitert ging met het leder aan de haal en hij liet zien dat je hem een dergelijke kans niet hoeft te geven. Harkema had de gelijkmaker aan zichzelf te danken. Dat het op het moment van de 1-1 nog niet 0-2 stond, was buiten de schuld van de groengelen om. In de 29ste minuut werd een loepzuiver doelpunt van de bezoekers afgekeurd. Op aangeven van Hille Postma lepelde Daniël Postma de bal in de kruising. Dat de VIOD-grensrechter zijn vlag de lucht in gooide was te billijken. Dat arbiter Westerloo - staand op één lijn - het vlagsignaal honoreerde wekte meer verbazing. Foto's wezen uit dat het op zeker een meter na geen offside was. Het zou niet de enige twijfelachtige beslissing zijn van de Groninger arbiter deze middag.

De tweede helft leverde lange tijd een beeld op dat vergelijkbaar was met het eerste bedrijf. VIOD bleef de lange bal hanteren maar stichtte geruime tijd geen gevaar. Voor Harkema waren er wel kansen, al bleef het bezoekende team onrustig aan de bal. Over het geheel toonden de Harkemasters meer de wil om te winnen. In de 67ste minuut werden de plannen een zege te behalen aanzienlijk bemoeilijkt. Arbiter Westerloo bestrafte een onschuldige schouderduw van Hille Postma met een gele kaart. Omdat Postma in helft 1 - toen wel terecht - ook al tegen een prent was aangelopen, betekende dit dat hij kon douchen. Vreemd genoeg groeide vanaf dat moment bij de gasten het besef dat puntverlies in Driezum niet nodig zou zijn. Het combinatiespel begon soepeler te lopen. Waar een VIOD-offensief werd verwacht, gebeurde het tegenovergestelde. Chris Hoeksma en Hilbrand Benedictus slaagden er niet in hun ploeg opnieuw aan de leiding te brengen. In de 73ste minuut gaf Albert Veenstra het juiste voorbeeld. Na een hoog ingebrachte bal van Paul van der Heide knikte Hilbrand Benedictus de bal richting de elfmeterstip. De inlopende Veenstra knalde feilloos raak. Harkema had VIOD op de knieën. De 1-3 was dichter bij dan de 2-2. Meerdere keren waren de bezoekers kansrijk, maar het werd nagelaten de trekker over te halen. Zo raakte Daniël Postma via een verdediger de lat. Harkema bleef beducht voor de momenten van de VIOD-voorhoede. In de 84ste minuut leek zo'n moment 'De Heide' fataal te worden. Na een hoge bal slaagden de in het groengeel gestoken verdedigers er niet in de bal te ruimen. Erik van der Veen toonde zijn klasse en zette de partijen vanuit de kluts weer naast elkaar uit wat feitelijk de enige grote kans van de thuisploeg was na de helftwisseling. Het zou te begrijpen zijn geweest dat de 2-2 voor Harkema als een mokerslag binnen kwam. Knap was het dat de ploeg zich rap herstelde en direct na de aftrap weer ten aanval trok. De prima spelende Alex van der Tuin ontdeed zich van een tegenstander, kapte op de rand van het strafschopgebied naar binnen en shoot op doel. Of het schot doel zou hebben getroffen zal nooit bekend worden. Via het been van een VIOD-verdediger deed het dat in ieder geval wel. Met een curve dwarrelde het speeltuig in de kruising. Het was het winnende doelpunt. Na vijf minuten blessuretijd waarin beide ploegen nog dicht bij een treffer waren, kon Harkema de ongeslagen reeks verlengen tot 12 wedstrijden.

Harkema-Opeinde kan de komende twee weekeinden achterover leunen en kijken wat concurrenten RWF en ODV gaan doen in hun inhaalwedstrijden. Vooralsnog kan geconcludeerd worden dat de Harekieten prima hebben overwinterd. Het spel is niet altijd wervelend, maar de inzet is steevast hartverwarmend en dat - in combinatie met de behaalde 10 punten uit 4 duels - vergoedt veel zo niet alles. Op 7 maart gaat de strijd om een prijs verder. Hekkensluiter GSVV komt dan naar De Bosk.

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie