25
di, juni
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM. Aan het weer kon het eindelijk eens niet liggen zaterdagmorgen op het Koningsland in Burgum waar de MO-13 van FCBurgum en vvHardegarijp elkaar ontmoetten. Prima omstandigheden dus voor een lekkere pot voetbal en dat werd het ook. De enige restrictie was dat na een 1-2 ruststand Hardegarijp wel heel nadrukkelijk het laken naar zich toetrok en die overmacht ook wel degelijk in doelpunten uitdrukte. Want waar de thuisclub er niet in slaagde te scoren, maakten de gasten er nog vijf: 1-7

Hardegarijp slaat in tweede helft toe
Waar thuisclub FCBurgum in de eerste helft prima kon bijblijven, daar maakte tegenstander vvHardegarijp aan alle Burgumer illusies over misschien wel een gelijkspel of meer, meedogenloos een einde in het tweede bedrijf. De einduitslag van 1-7 sprak wat dat betreft boekdelen. Het verschil zat hem vooral in het feit dat de gasten met name fysiek in de tweede helft oppermachtig waren. Wat deze wedstrijd ook liet zien was, in mijn optiek, dat zo'n senioren veld voor deze leeftijdscategorie, onder dertien om precies te zijn, in feite veel te groot is. Neem alleen de goals: Hardegarijp had een behoorlijk uit de kluiten gewassen doelman, maar haar collega aan de andere kant kon bij lange na niet bij de lat en was dus kansloos op hoge schoten. En ook de veldspelers hadden veel te veel moeite en tijd nodig om ook maar in de buurt van de zestien van de tegenstander te komen. Waarom niet op een wat kleiner veld, vraag je je af. Voor mijn part baken je het af met pylonnen. Deze beide ploegen deden overigens hun uiterste best, dat dient gezegd, maar toch. In de eerste helft hielden beide teams elkaar wel zo'n beetje in evenwicht, maar in het tweede bedrijf van dit duel was het Hardegarijp dat de lakens uitdeelde en dat ook de bijbehorende treffers maakte. Dat het uiteindelijk 1-7 werd was misschien een beetje geflatteerd, maar op de zege van de gasten was niets aan te merken, of af te dingen. Hardegarijp was sterker, in dit geval niet alleen qua voetballend vermogen, maar ook en met name fysiek. En daar maakten de gasten ook gepast gebruik van, getuige de fraaie en opmerkelijk soepele soli waarmee enkele van die zeven treffers tot stand kwamen. Die waren een lust voor het oog!

in bytsje maitiid
Eindelijk schijnt de zon weer eens op een zaterdagmorgen! En dus kan ik zonder paraplu naar een voetbalwedstrijd gaan kijken, in casu de meisjes onder 13-ploegen van FCBurgum en Hardegarijp. Nog een echte derby ook, al speelt die extra dimensie die zo'n burenruzie in het verleden wel had, in deze tijd en in deze leeftijdsgroep in feite geen enkele rol. Voor mij is het in ieder geval een bijkomend voordeel in die zin, dat ik twee ploegen in ons verspreidingsgebied tegelijk aan het werk kan zien, met als leitmotiv dat ik het liefst zoveel mogelijk verschillende teams in actie wil zien. Het lukt bij lange na niet om per seizoen aan elke club een bezoek te brengen, daarvoor zijn er simpelweg te weinig zaterdagen, maar vandaag heb ik toch twee tegelijk. Ik heb deze beide ploegen nog niet eerder zien spelen, dus ik ben benieuwd.

eerste helft
Als scheidsrechter Heidstra, hij zal geen enkele moeite hebben om alles in goede banen te leiden, het duel in gang heeft gefloten, ontwikkelt zich een wedstrijd die aanvankelijk vrijwel gelijk op lijkt te gaan. Maar de verhoudingen worden al heel snel duidelijk, als de gasten al binnen een paar minuten, ik heb het niet precies bijgehouden, op voorsprong komen als een fout in de verdediging van de Burgumers koeltjes wordt afgestraft: 0-1. En als het nog geen tien minuten later al 0-2 wordt als er achterin bij FCBurgum opnieuw niet adequaat wordt ingegrepen , pakken zich toch de eerste donkere wolken samen boven het Koningsland. Maar FCBurgum reageert op de enig juiste manier door nog voor de rust op 1-2 te komen met een fraaie lange lob van meer dan 25 meter over de keeper in de bovenhoek. Dat wordt ook de ruststand en met die 1-2 is er natuurlijk nog van alles mogelijk, de wedstrijd lijkt op dat moment redelijk in evenwicht.

tweede helft
Dat beeld van gelijkwaardigheid verandert even snel als drastisch in dit tweede bedrijf, het zijn de gasten die het heft stevig in handen nemen. En dat niet alleen, ze drukken dat overwicht ook uit in een serie van liefst vijf treffers op rij. En dat zou niet dramatisch zijn geweest, als FCBurgum had kunnen meescoren. Maar dat ontbreekt er nu juist te ene male aan bij de thuisclub. Het is Hardegarijp dat al redelijk vlot op 1-3 komt middels een oogstrelende solo, die wordt afgerond met een loepzuivere schuiver in de verre hoek, onbereikbaar voor de keeper van de thuisclub. En als de 1-4 daar binnen een paar minuten op volgt, die vierde treffer is een gevolg van een mislukte uitgooi, dat is al wel duidelijk dat deze wedstrijd niet meer spannend gaat worden. Als FCBurgum op het middenveld onnodig balverlies lijdt, kan Hardegarijp profiteren door er 1-5 van te maken. FCBurgum is inmiddels genoodzaakt zich te beperken tot verdedigen en tegenhouden, maar tegen het harde schot hoog in de hoek, is de Burgumer keeper bij lange na, letterlijk dus, niet opgewassen: 1-6. Het wordt uiteindelijk 1-7 na weer zo'n solo die bij het ski-onderdeel slalom niet zou hebben misstaan. Daar blijft het bij en dus wint Hardegarijp dit, ondanks de ruime marge zeker niet onaantrekkelijke, duel. Verdiend, daar bestaat geen twijfel over, de cijfers spreken voor zich, maar diezelfde cijfers doen in feite niet helemaal recht aan het feit dat FCBurgum wel degelijk aanzienlijke tegenstand bood en er daarmee voor zorgde dat dit een echte wedstrijd was en bleef.

Binne{gallery}Luc/2020/fcburgum{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie