×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
heraut181BURGUM - Het is een uitzondering: een zware en kansloze nederlaag voor de Herauten H1. Maar maandag wás er zo'n uitzondering, toen leden de Burgumers een zware en in feite volkomen kansloze nederlaag tegen ONR uit Roden. De gasten waren op alle fronten de ploeg van de langzaam steeds lijdzamer toeziende coach Walter de Boer de baas. Bij rust was het nog te overzien met 0-2, maar daarna maakten de gasten korte metten met het aanvallend onmachtige Herauten.

ONR maatje te groot voor Herauten
Of tegenstander ONR uit Roden was zo goed, of Herauten had een off day, dat werd niet duidelijk, feit was dat de gasten zonder meer een maatje te groot waren voor de ploeg van coach Walter de Boer. De volstrekt kansloze 3-8 nederlaag was niet eens geflatteerd, getuige het feit dat met nog vier minuten op de klok de stand was opgelopen naar 0-7. Toen dreigde Herauten voor het eerst sinds lange tijd voor nul naar de kant te moeten. Maar toen ONR met de winst in de knip de teugels wat liet vieren en zich waagde aan gallery play, slaagden de Burgumers erin die deceptie te voorkomen door alsnog een paar doelpunten te scoren. Maar dat deed in feite niets af aan het feit dat Herauten er niet aan te pas kwam, nota bene op eigen terrein in sporthal Westermar en voor grotendeels eigen publiek. Herauten was gehandicapt door het ontbreken van de zieke Henny Bouius, maar in feite mocht dat geen excuus zijn. Aanvoerder Bertus de Boer wees op een andere reden dat zijn ploeg deze avond niet echt optimaal functioneerde: "Wy hiene it FK yn Ljouwert fan ôfrûne wykein noch yn 'e fuotten." Dat was wel een steekhoudend argument, al weet je natuurlijk nooit precies hoeveel kracht dat slopende toernooi heeft gehad. Hoe dan ook, maandagavond kreeg Herauten 'met boter en suiker' van de gasten uit Roden.

eerste helft
De wedstrijd komt moeizaam en heel laat, halverwege de eerste eigenlijk pas, op gang. Herauten hanteert de 'schaakopening': even voor de middellijn op eigen helft de bal net zo lang heen en weer spelen tot de tegenstander zijn geduld verliest en 'hapt'. Maar ONR kent het klappen van de zweep en laat zich niet uit de tent lokken. En dat betekent dat Herauten in arren moede tenslotte zelf maar voor de dieptepass kiest, nolens volens, en dat levert heel vaak balverlies op. Het betekent wel dat het begin van dit duel tamelijk traag oogt, een beetje stroperig zelfs en eigenlijk is het wachten op het moment dat een van beide ploegen de knuppel in het hoenderhok gooit. Maar, zoals gezegd, dat duurt lang, tot halverwege de eerste helft. Dan gaat om de een of andere onduidelijke reden plotseling het tempo omhoog en wordt het een echte zaalvoetbalwedstrijd. Dan ook blijkt al dat Herauten in dit ONR een opponent treft die prima zaalvoetbal speelt. Tactisch uitgekiend, technisch uitstekend en daar heeft Herauten het moeilijk mee. De ploeg mist Henny Bouius, maar heeft in Remco Bouius, inderdaad, broer ván, en Justus Boomsma twee prima vervangers. Ze krijgen beiden een paar goede kansen om Herauten op voorsprong te zetten, maar vooral Bouius is te haastig, te druistig, in schietpositie wil hij te snel en te hard, zijn schoten teisteren niet zozeer de goalie van de gasten, een grote sterke tweemeter-man, maar meer het cement van de achtermuur van sporthal Westermar. En als je ze zelf niet maakt.... En dus is het logisch dat het de gasten zijn die het bal cijfermatig openen. Dat gebeurt middels een snelle counter waarbij doelman Bas van der Leij wordt uitgespeeld: 0-1. Dan zijn er nog drie minuten te spelen en dus lijkt die 0-1 ook de ruststand te worden. Maar als de klok op één staat wordt het ook nog 0-2 door opnieuw zo'n razendsnelle counter. En dan is al wel duidelijk dat Herauten drastisch het roer om moet gooien om de dreigende nederlaag nog af te wenden, coach Walter de Boer hamert daar ook op in de korte pauze.

tweede helft
Maar Herauten heeft z'n dag niet, de ploeg voetbalt moeizaam, werkt wel hard, maar mist deze avond de finesse en het raffinement om de defensie van de Drenten uit elkaar te spelen. Als er zes minuten gespeeld zijn valt in principe de beslissing, als ONR er 0-3 van maakt. En opnieuw is het zo'n flitsend snelle counter waar Herauten geen greep op krijgt. Die 0-3 staat tamelijk lang, tien minuten om precies te zijn, op het scorebord, maar daarna gaat het snel. De 0-4 komt voort uit nota bene een ingooi waar de Herauten-verdediging niet adequaat op reageert. Twee minuten later wordt het 0-5, dat is een fantastische goal, een staaltje van superieure techniek van de boomlange, maar uiterst wendbare nummer 9 van de gasten. Hij plukt een verre uitgooi van zijn doelman schitterend uit de lucht om de bal met een half volley achter Bas van der Leij te schieten. Een beauty! Game over uiteraard, maar in die slotfase van de wedstrijd, de laatste zes minuten, vallen nog evenveel doelpunten. Eerst wordt het 0-6 middels alweer zo'n fast break die een twee-tegen-één- situatie oplevert en de 0-7 valt uit een corner. Kort daarvoor heeft Bas van der Leij een snoeihard genomen penalty knap onschadelijk gemaakt. Die 0-7 lijkt met nog vier minuten op de klok de eindstand te zullen worden, maar Herauten slaagt er alsnog in in ieder geval die hatelijke nul weg te poetsen. Die 1-7 komt op naam van Remco Bouius, die de bal loepzuiver in de verre hoek prikt. ONR antwoordt met de 1-8 en dat is opnieuw zo'n soepel lopende aanval waar Herauten alleen maar naar kan kijken. Een hard schot uit de tweede lijn van opnieuw Remco Bouius betekent 2-8 en het wordt ook nog 3-8 door een goal van Lieuwe Veenstra die de ONR-keeper verschalkt met een venijnig schuivertje. Op de zege van de de ploeg uit Roden is niets af te dingen, ONR was beter, individueel-technisch en ook team-tactisch en omdat Herauten deze maandagavond niet zijn beste voetbal naar boven kon halen, liep het uit op een dikke nederlaag voor de Burgumers.