14
zo, aug
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_CASE_MISMATCH] Image source root/images/2017/Luc/2020/fcburgumwarm cannot be found with a case-sensitive search but a file system entry root/images/2017/luc/2020/fcburgumwarm exists. While some operating systems (e.g. Windows) are case-insensitive, others (e.g. Linux) are case-sensitive in matching file system entries. On this server, the image source must match the file system entry exactly, including character case.

Voetbal
BURGUM. Het was warm, héél warm, zeg maar heet, de thermometer tikte de 33 graden aan en dus was het zwaar, de oefenwedstrijd die de vrouwen 1 van FCBurgum speelden tegen eerste klasser Helpman. Maar wat het ook en vooral was: leerzaam, uiterst leerzaam. Dat het uiteindelijk 2-5 werd was van bijkomend belang, het ging er immers om om te kijken hoe de pas gepromoveerde Burgumer vrouwen het ervan af zouden brengen tegen een op papier sterkere tegenstander.
En eigenlijk viel dat niet eens tegen. Natuurlijk, de cijfers spraken een duidelijke taal, de gasten waren de betere ploeg, maar FCBurgum werd eigenlijk geen moment echt weggespeeld, niet alle hoeken van het veld hoefden zeg maar bezichtigd te worden. Het grote verschil was in feite de efficiëntie van de Groninger vrouwen. Ze creëerden de meeste en de beste kansen en ze maakten er genoeg ook af om ruim te winnen. De warmte speelde in dit duel een behoorlijke rol, er viel niet tegenop te drinken.


Hoe warm het was...
De quote is eigenlijk nog een stukje langer: 'hoe warm het was en hoe ver' en hij komt uit de Camera Obscura van Nicolaas Beets. Die zal bij het schrijven niet aan voetballen gedacht hebben en zeker niet aan vrouwenvoetbal, want we hebben het over de 19de eeuw. Maar het ging over extreme hitte en dat was passend voor afgelopen zaterdag. Ik heb eerst nog even gecheckt of het wel door zou gaan. Immers, ik had me best kunnen voorstellen dat dit oefenduel, waar daar hebben we het over, zou zijn afgelast 'wegens extreme omstandigheden'. Want die waren wel degelijk aan de orde. Maar blijkbaar zijn voetbalvrouwen voor geen kleintje vervaard, maar eigenijk wist ik dat al. En dus zijn er wel degelijk twee teams aan het 'warmlopen' als ik op het Koningsland arriveer. Dat 'warmlopen' lijkt onder deze tropische omstandigheden lichtelijk overdreven. Ik doe niks en nog is het bloedheet. Ik zoek alvast een plekje tussen de beide dug outs, uit ervaring weet ik dat daar 's zomers een flinke plek schaduw ligt. Eigenlijk wil ik ook wel wat foto's maken van achter beide goals, maar die liggen in de felle zon, dus daar zie ik van af. Als het bijna half drie is komt de scheidsrechter van dienst informeren wat de beide ploegen willen en uit dat bilaterale overleg komt dat er zes keer een kwartier zal worden gespeeld met telkens een korte drinkpauze en één langere stop. Prima geregeld lijkt mij, al blijkt achteraf dat een wedstrijd op deze manier meer dan twee uur duurt. Ik had eigenlijk wat te drinken mee moeten nemen bedenk ik mij te laat. Goed, je kunt niet alles hebben.

hesjes
De gasten die ook in blauwe shirts spelen, worden veroordeeld om hesjes te dragen en dat lijkt me geen pretje, van die nylon overtrekjes. De meiden van Helpman kijken dan ook niet echt blij, tot een van hen resoluut haar shirt uittrekt en haar hesje op de blote huid draagt. Goed voorbeeld enz. Vandaar dat ze op de foto's in het oranje spelen. Ik heb dit team nog nooit zien spelen, maar al bij het inspelen heb ik gezien dat dit een ploeg is die van wanten weet. Fysiek sterk, technisch uitstekend onderlegd en ook op tactisch gebied hebben ze genoeg in huis om een waardig tegenstander voor het pas gepromoveerde FCBurgum te zijn. U weet waarschijnlijk hoe de promotie tot stand is gekomen. Toen corona alles stillegde, was de competitie nog niet uitgespeeld en werd er, iets te snel naar mijn mening, besloten dat er geen promotie en degradatie zou plaatsvinden. Sneu voor de Burgum vrouwen, want zij stevenden met een voorsprong van een hele Schoolstraat op de titel af. Maar zie, er ontstond alsnog ruimte in de tweede klas en dus mochten de Burgumer vrouwen toch nog promoveren, u heb misschien de aangepaste feestelijkheden dienaangaande wel voorbij zien komen op deze website.

tempo
Maar dan is het zover: we kunnen beginnen en als de fluitist van dienst het beginsignaal heeft gegeven, ontwikkelt zich een wedstrijd die eigenlijk, zeker gezien de niet alledaagse omstandigheden, in een behoorlijk tempo wordt gespeeld. Helpman kijkt eerst de kat uit de boom, maar als dat een keer gebeurd is, blijkt dat de gasten over een uitstekend team te beschikken. Of ze helemaal op hun top zijn kan ik niet beoordelen, ik heb ze nooit eerder zien spelen en dit zijn natuurlijk geen normale omstandigheden. De vrouwen van FCBurgum hebben al een paar trainingen in de benen en 'dat docht fertuten'. Ze doen team-tactisch en ook individueel technisch niet echt veel onder voor hun opponentes, maar die beschikken over wat meer duelkracht en dat betekent dat ze de meeste duels winnen. Vooralsnog levert dat niet echt veel kansen op, maar het zijn er toch meer dan waarop de thuisclub kan bogen. De Burgumers missen voorin stootkracht en bovendien hebben ze te veel moeite en vooral tijd nodig om oog-in-oog met de uitstekende Helpman-keeper te komen. Echt druk heeft die het niet, maar voorlopig geldt dat ook voor de FCBurgum-goalie, Marit Kerstholt. Die moet wat vaker handelend optreden, maar dat doet ze prima en dus blijft het tamelijk lang 0-0. Bij de thuisclub fungeert Lisanne Kempe als spelverdeler, een taak die haar op het lijf geschreven is, ze heeft er de techniek voor, ze is tactisch uitstekend onderlegd en ze schuwt, als dat nuttig of nodig is, het persoonlijke duel niet. Bovendien beschikt ze over een striemend hard schot, een wapen waar ze voorlopig niet al te veel gebruik van kan maken. In feite komt FCBurgum wat te weinig aan echt gevaarlijke aanvallen toe, de lange passes van achteruit stranden merendeels op de goed gestaffelde defensie van de gasten. Als kijkspel voldoet het wel, er gebeurt genoeg, het wachten is eigenlijk alleen op de krenten in de pap, in casu doelpunten. Die komen er wel, en het is geen toeval dat Helpman is dat het eerst op voorsprong komt.

coaches
Een leuk onderdeel van het kijken naar een voetbalwedstrijd is vaak het gedrag van de coaches en daarop maakt deze oefenwedstrijd geen uitzondering. Het verschil tussen de beide coaches is groot in die zin, dat de FCBurgum-leidsman rustig zit of staat toe te kijken en af en toe zijn team van de nodige tactische aanwijzingen voorziet en dat de Helpman-coach de hele wedstrijd lang luidkeels zijn betrokkenheid bij het spel van zijn ploeg over het gras van het Koningsland laat schallen. Hij houdt eigenlijk geen moment zijn mond, en dat kan behoorlijk irritant zijn lijkt mij. Maar omdat hij zijn aanwijzingen verpakt in een positieve vorm valt dat met die irritatie wel mee moet ik zeggen. En blijkbaar zijn zijn meiden het gewend, ik zie en hoor eigenlijk geen 'ja maars' en andere tegenwerpingen. Eigenlijk heeft hij ook geen gegronde redenen om zijn ploeg te bekritiseren, Helpman doet het prima en omdat dat in feite ook van FCBurgum gezegd kan worden, is dit ondanks de smorende hitte een beklijvende wedstrijd die het aanzien meer dan waard is. De drinkpauzes zijn echt nodig, zoveel is wel op te maken uit de gretigheid waarmee de drinkbussen van hand tot hand gaan. Zoals gezegd, als je niets doet zit je al te puffen, al valt het mij hier in de schaduw nog alleszins mee.

prima
Het wordt uiteindelijk 5-2 en eigenlijk is dat een eindstand die past bij het verschil tussen FCBurgum en Helpman. De gasten zijn niet zozeer beter, maar wel sterker, ze krijgen meer en betere kansen en ze maken daar ook beter en efficiënter gebruik van. De mooiste van de zeven treffers komt echter op naam van de thuisclub, het is een corner die met een subliem 'bananashot' in een keer bij de tweede paal in de goal verdwijnt. Zoiets krijg je natuurlijk nooit op de foto, daar helpt zelfs een peperdure camera niet bij. Ik weet niet welke conclusies de FCBurgum-staf na afloop zal trekken, maar in mijn optiek is dit vrouwenteam prima in staat om straks mee te kunnen in de tweede klasse. Genoeg voetballend vermogen, een prima sfeer en waarschijnlijk toch ook wel de steun van een behoorlijke groep fans. Ik ben in ieder geval benieuwd en tevens van plan om met enige regelmaat te gaan kijken. Over de hitte hoef ik mij geen zorgen te maken, bij verreweg de meeste wedstrijden in een competitie die duurt van september tot en met mei, zit ik te kleumen in winterjas met sjaal en muts inclusief handschoenen. Nu lijkt dat, met 33 graden, een heerlijk perspectief, maar als het straks zover is zal ik met enige heimwee terugdenken aan deze zaterdagmiddag in augustus: 'hoe heerlijk warm het was...'

Binne Kramer

{gallery}Luc/2020/fcburgumwarm{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie