25
di, juni
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM. Het is de tijd van de voorbereiding op het nieuwe seizoen en dus ook van de oefenwedstrijden, immers, geen betere aanloop dan een paar wedstrijden tegen een sterke tegenstander. Voor de JO-12 van FCBurgum betekende dat zaterdagochtend op het eigen Koningsland een wedstrijd tegen hun evenknieën van FVC uit Leeuwarden. Een vereniging die bekend staat om zijn gedegen jeugdopleiding en dat bleek op deze onverwacht zonnige augustusochtend: FVC O-12 bleek een prima ploeg.
En omdat de O-12 van FCBurgum in feite uit het zelfde hout gesneden is, werd het een wedstrijd die het aanzien meer dan waard was en die alles in zich had om er een uiterst attractief en nuttig oefenduel van te maken. Want jongens onder 12 hebben maar één versnelling als ze gaan voetballen: de hoogste! Ingehouden spelen, spelen met de handrem omdat het 'maar een oefewedstrijd' betreft, is er niet bij, dat willen ze niet en ik vraag mij soms wel eens af of ze dat wel kunnen. 'Go for it' is het credo.Keuze
Thuis heb ik op de website van FCBurgum alvast een keuze gemaakt uit het aanbod aan wedstrijden op deze zaterdagochtend. Er zijn nog een paar ontmoetingen die er aantrekkelijk uitzien, maar het duel tussen FCBurgum O-12 en FVC uit Leeuwarden springt er wat mij betreft toch wel uit. Ik weet uit ervaring dat de Leeuwarders prima jeugdteams hebben en omdat dat ook voor de nieuwbakken Burgumer vereniging geldt, lijkt mij dit een aantrekkelijke keuze. Ik zal er geen spijt van hebben.

Het hek tussen het parkeerterrein en het Koningsland staat uitnodigend open, maar ik mag er niet door. Chef logistiek Tjeerd de Jong, 'dressed to the occasion' in een felgekleurd hesje, is onverbiddelijk: ik moet omlopen naar de officiële ingang. In verband met, u begrijpt wat ik bedoel en ik begrijp naadloos wat Tjeerd bedoelt. Er is een ingangsroute en een uitgangstraject, van daar. Een heuse commissie van in- en uitgeleide, zoiets als met Prinsjesdag. Overal staan geverfde pijlen, het kan eigenlijk niet misgaan. En ik heb ook de indruk dat iedereen zich eraan houdt. De wedstrijd waar ik voor kom wordt gespeeld aan de achterkant van het complex met op de achtergrond de Nije Westermar die er inmiddels steeds veelbelovender gaat uitzien. De beide ploegen zijn zich al aan het inspelen, het is prima weer, niet meer zo broeierig heet als de afgelopen weken, maar droog met van die prachtige Hollandse wolkenluchten. Er is publiek meegekomen van beide ploegen, maar als ik het inschat houden ze zich prima aan de anderhalve meter-regel. En het geeft aan de wedstrijd wat meer ambiance, wat meer een echt voetbalsfeertje, zonder wat reuring langs de lijn is het wel erg stil en steriel.

eerste helft
Als de scheidsrechter van dienst, hij heeft geen kind aan dit uiterst sportieve duel en hij geniet zichtbaar van zijn rol als wedstrijdleider, de ontmoeting op gang heeft gefloten, kunnen we kijken naar twee ploegen die elkaar eigenlijk qua sterkte niet of nauwelijks ontlopen. Deze jongens kunnen allemaal voetballen, dat is het eerste wat opvalt, zwakke plekken kennen beide ploegen niet, uitblinkers wel en dat zijn de jongelui met een techniek die je zou kunnen omschrijven als 'hors categorie', in geef Frysk: 'sy ha in fin mear as in bears'. Een feestje om naar te kijken en het mooie is dat ze dat zelf niet in de gaten hebben, ze hebben, zeg maar, 'geen idee waar de camera's staan', 'sy fuotbalje foar it leave heitelân wei'. Onbevangen en zonder al te veel hinder van knellende tactische opdrachten. En dat laatste is ook mede te danken aan de coaches aan beide kanten, die zich beperken tot de hoognodige bemoeienis met de gang van de wedstrijd.
Geen 'voorzeg-format' vanaf de zijlijn, de beide ploegen kunnen vrijuit spelen en dat doen ze ook. Er zit weinig kwaliteitsverschil tussen de gasten uit Leeuwarden en de thuisclub uit Burgum. Beide ploegen krijgen kansen, maar niet overdreven veel, maar de beide keepers klaren het werk dat ze krijgen op een manier die aangeeft dat ze weten waar ze mee bezig zijn en waar ze voor 'ingehuurd' zijn. Om ballen tegen te houden en dat doen ze als het nodig is. Het houdt wel in dat we het vooralsnog moeten doen zonder de 'krenten-in-de-pap', te weten doelpunten. Voor een fotograaf is dit smullen, er gebeurt van alles, er zijn voorbeelden te zien van fluwelen techniek, van soepel ogende combinaties, van pittige, maar eigenlijk nooit grensoverschrijdende duels en van individuele acties 'aus dem Bilderbuch', met andere woorden 'om in te lijsten'. Niettemin staat het nog steeds 0-0 als de scheidsrechter voor de rust fluit, een rust die op het veld wordt doorgebracht, de lange wandeling naar de kleedkamer laten ze voor wat hij is: overbodig dus. Ik heb één aspect nog niet genoemd en dat is de stevige wind die af en toe toch wel invloed heeft op de gang van zaken. FCBurgum heeft die wind in de eerste helft pal tegen, maar dat betekent tevens dat in het tweede bedrijf de zaken omgedraaid zijn.

tweede helft
Of het nu die harde rugwind is die de verhoudingen toch een beetje scheeftrekt zullen we nooit weten, maar we zijn nog geen twee minuten aan de gang, of er wordt gescoord, het is de thuisclub die met een fraaie treffer op 1-0 komt. Grote vreugde uiteraard, maar het betekent tevens een wake up call voor de gasten, die begrijpen dat ze een tandje zullen moeten bijschakelen willen ze dit duel winnen. Dat streven krijgt een gevoelige knauw als FCBurgum in de 10de minuut op 2-0 komt. Het is een hard schot uit een rebound waarop de overigens prima keeper doelman van FVC geen antwoord heeft. Game over? Nou nee, bepaald niet, de gasten stropen de virtuele mouwen nog wat verder op en ze komen ook een paar keer 'unheimisch' dichtbij het heiligdom van de Burgumer keeper. Maar de schoten missen de juiste scherpte, dan wel de doelman ligt of zweeft in de weg. En als het even later ook nog 3-0 wordt middels een prachtig uitgevoerde aanval die koeltjes wordt afgerond, is duidelijk dat de thuisclub deze ontmoeting gaat winnen.
De eindstand wordt uiteindelijk bepaald op 4-0, opnieuw uit een rebound, maar gezien het totale spelbeeld is die 4-0 toch wel lichtelijk geflatteerd. Want eigenlijk moet de conclusie luiden dat hier twee gelijkwaardige en in feite speltechnisch en -tactisch gelijkaardige ploegen aan het werk waren. Leuk om naar te kijken? Zonder meer, als je er oog voor hebt is er niks mooier dan naar jongelui van deze leeftijd te kijken die bezig zijn met wat ze het liefst doen: voetballen! En, ik zeg het wel eens vaker, wat loopt er een talent rond op die sportvelden. Ook deze zaterdagochtend weer, zoals de Vlamingen dat zo mooi om schrijven: 'om duimen en vingers bij af te likken'. Saillant detail: ik heb geen onvertogen woord gehoord, noch van beide ploegen, noch vanaf de kant. Misschien had het te maken met de wijze van leidinggeven door de fluitist van dienst, misschien ook met de manier van coaching, ik weet het niet. Opvallend was het zeker, een compliment aan beide ploegen was het ook.

Binne Kramer
{gallery}Luc/2020/opende2/burgumfvc{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie