21
zo, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
HURDEGARYP. "Als je van een eerste klasse-ploeg wint kun je niet anders dan tevreden zijn", luidde het droge antwoord op de vraag wat hij van de oefenwedstrijd van zijn Hardegarijp tegen Drachtster Boys had gevonden. Een zege (2-1) die niet echt in de lijn der verwachtingen lag, immers de Boys uit Drachten zijn een gerenommeerde ploeg, een van de 'Traditionsvereine' van Fryslân. Een ploeg met naam en faam en dus zou Hardegarijp het moeilijk krijgen was de algemene mening vooraf.
Nou, makkelijk had de equipe van de nieuwe trainer Gerry Schouwenaar het niet, het meeste balbezit, met name in de eerste helft, was voor de gasten, maar toen die verzuimden om de vroege 0-1 voorsprong uit te bouwen, kon de thuisclub terugkomen in het tweede bedrijf. Toen had de coach een paar wissels doorgevoerd en die zorgden er mede voor dat het uiteindelijk Hardegarijp was dat met de overwinning van het veld stapte. Zeker niet onverdiend, het getal onder de streep, u weet wel.

Hardegarijp komt sterk terug
Ik ben voor mijn doen laat. Dat heeft alles te maken met het weer, want als ik wil vertrekken richting Hurdegaryp, worden de sluizen daarboven wijd open gezet en valt de regen met bakken naar beneden. 'It reint deade katsjes' noemden wij dat thuis, het zal ongetwijfeld ontleend zijn aan het Engels: 'it's raining cats and dogs'. Hoe dan ook, er zou in zo'n bui maar zou 'in klap tonger' kunnen zitten en dan wil ik 'út noch yn' niet op een voetbalveld zitten met zo'n stalen reling achter mij. Dus ik wacht even af, het waait behoorlijk en dus duren de buien niet al te lang. Als ik afsla richting Simmerdyk is het droog en wonder boven wonder heeft het hier ook niet geregend. En dus is de wedstrijd waar ik voor kom, Hardegarijp tegen Drachtster Boys al begonnen. Sterker nog: als ik het veld opkom om een plekje te zoeken, maken de gasten er met een fraaie kopbal 0-1 van. Het commentaar laat zich raden: "Bist te let jonge, koest it paad net fine, moatst faker komme." Nu heb ik thuis zo'n tegeltje hangen, u weet wel 'wit wa't it seit', maar de begroeting past naadloos in een lange reeks van dit soort welkomstrituelen. Ik leg uit waarom ik zo laat ben, maar ze willen nauwelijks geloven dat het in Sumar zo hard heeft geregend. Tenminste, dat zeggen ze...
Hoe dan ook, ik vind een plekje naast de goal van de thuisclub en dat blijkt fotografisch een juiste keuze. Het is Drachtster Boys dat het meest aan de bal is en Hardegarijp moet het vooralsnog hebben van een aantal snelle uitvallen en lange ballen van achteruit. Omdat 'spits-van-vele-oorlogen' Ralph Wietses voorlopig op de bank zit, ontbeert de thuisclub voorin de stootkracht en de individuele klasse om het de Drachtster defensie echt lastig te maken. De Boys doen dat beter en dat betekent dat er voor mij meer te doen is. Kansen zijn er wel voor de zwart-witte ploeg, maar om echt een bres in de Hardegarijp-verdediging te schieten ontbreekt het bij de gasten vooralsnog aan de nodige scherpte, een fikse dosis geluk en toch ook de, uiteraard onvrijwillige, medewerking van de Hardegarijp-doelman.
En dus blijft het in deze eerste helft bij die vroege 0-1 in een wedstrijd die het aanzien wel waard is, maar waarin we, er is redelijk veel publiek komen kijken, toch een beetje het venijn missen, de brille in beide voorhoedes en dus eigenlijk meer dan die ene treffer, hoe fraai die ook was. Eigenlijk ontstaat er een beetje een patstelling tussen de beide ploegen. Drachtster Boys is de iets betere ploeg, maar de gasten slagen er niet om dat overwicht in meer dan die ene treffer uit te drukken. Ze zijn er af en toe wel dichtbij, maar het is illustratief voor de verhoudingen in het veld, dat het bij rust nog altijd maar 0-1 staat. Alle kans dus voor Hardegarijp om er wat aan te doen.

tweede helft
Ik heb ondertussen gezelschap gekregen van collega Jan K. en dat betekent, als u hem een beetje kent, een stroom verhalen over van alles en nog wat. Het betekent ook koffie trouwens en die smaakt wederom prima. We zijn het wel eens over het wedstrijdverloop en we zijn niettemin benieuwd hoe dit verder zal gaan. Hardegarijp heeft in ieder geval spits Ralph Wietses weer in de ploeg en dat scheelt de bekende slok op de borrel. Hij is in staat in z'n eentje een verdediger of drie bezig te houden en hij zorgt daarmee voor meer gevaar. We zijn nog geen vijf minuten onderweg in dit tweede bedrijf als de scheids de bal op de stip legt, uiteraard tot grote ontsteltenis van Drachtster Boys. Maar de ref is niet vermurwen. Of hij het gelijk aan zijn kant heeft kan ik niet goed beoordelen, ik heb de situatie niet echt goed kunnen zien. Het is Rick de Groot die het buitenkansje koeltjes benut: 1-1. Het geeft de thuisclub een extra boost en in plaats van die remise die in het verschiet lijkt te liggen te koesteren, gaat Hardegarijp op jacht naar meer, naar de winnende treffer. En die komt er en het wekt geen verwondering dat het Ralph Wietses is die tekent voor die beslissende treffer. Het is een lekkere slalom die hij afrondt met een venijnige schuiver in de verre hoek: 2-1.
En dan moeten de gasten aan de bak, want ze zijn niet naar sportpark De Warren gekomen om te verliezen, dat moge duidelijk zijn. Maar wat ze ook proberen, de gelijkmaker komt er niet en dus wint Hardegarijp dit oefenduel met 2-1. Over verdiend of niet gaat het na afloop niet, het gaat, zelfs bij een oefenpotje om 'het getal onder de streep'. De conclusie kan luiden dat per saldo Drachtster Boys de iets betere ploeg was, maar dat Hardegarijp won op basis van het aantal doelpunten. Een nuttige oefenwedstrijd, voor de Drachtsters een leermoment misschien, voor Hardegarijp een boost voor het zelfvertrouwen, zo vlak voor het begin van de competitie, hoe die er straks dan ook uit mag zien. En voor mij een welbestede zaterdagmiddag.

Binne Kramer

{gallery}Luc/2020/Boys{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie