15
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
SUMAR - Spannend en meeslepend was het wel, kwalitatief hoogstaand niet, de wedstrijd tussen Suameer en Noordbergum op het zonovergoten sportpark De Heidkamp in Sumar. Noordbergum was gebrand op de zege omdat die recht zou geven op een periodetitel, Suameer wilde koste wat kost niet verliezen onder het motto: 'wy wolle fan elkenien ferlieze mar net fan harren'. En dat betekende een strijd op het scherp van de snede die uiteindelijk terecht door de gasten werd gewonnen met 1-3.


Noordbergum houdt aan pittig duel periodetitel over
'Meer spannend dan fraai', dat was misschien wel de meeste passende kwalificatie voor het duel dat Suameer en Noordbergum zaterdagmiddag uitvochten. Soms was dat laatste werkwoord bijna letterlijk van toepassing, want beide ploegen spaarden elkaar zeker niet en scheidsrechter Draaijer had af en toe de klamme handen vol. Het 'omsittend laach' van beide kanten vond dat de ref te coulant was, zo had hij in de slotfase een opstootje moeten berechten met twee rode kaarten was de algemene mening. De fluitist werd eigenlijk 'saved by the bell', met andere woorden, hij floot af omdat het tijd was. En met dat Salomonsoordeel mochten beide ploegen niet mopperen.

prima
Het zijn prima omstandigheden op deze meimiddag in Sumar, de zon schijnt, het is niet meer zo snijdend koud als de afgelopen dagen en dus is het in de luwte goed toeven. Het is gezellig druk op het terras van De Heidkamp, het sfeervolle onderkomen van vvSuameer. Dit is een duel in de vijfde klasse met belangen voor de gasten uit Noardburgum. Er staat dus meer dan alleen de sportieve eer, aangejaagd door een forse brok animositeit, op het spel. Immers, Noordbergum kan bij winst zich verzekeren van een periodetitel die recht geeft op deelname aan de nacompetitie om promotie naar de vierde klasse. De vraag of de gasten daar nu zo blij mee moeten zijn wordt vanmiddag even niet gesteld, laat staan beantwoord. Suameer kan dan misschien wel vrijuit voetballen, maar de al genoemde animositeit brengt mee dat Suameer 'perfoarst net ferlieze wol', en al helemaal niet van Noordbergum. Daarmee is de toon gezet voor dit duel. De pupil van de week laat even zien waar de kansen voor de Suameer-spitsen liggen tegen deze Noordbergum-doelman, hoog in de verre hoek, en dan kunnen we beginnen.

initiatief
Ik zit naast de Suameer-goal, met de rug in noordoosten wind en de zon schuin van opzij. Dat laatste is niet helemaal ideaal, maar om met de neus in de wind te gaan zitten lokt mij niet echt. En met de foto's valt het wel mee, het heldere geel van de gasten contrasteert prima met het groen wit van de thuisclub. Het is Suameer dat verrassend het initiatief in handen neemt, verrassend, omdat de meeste objectieve toeschouwers, dat zijn er redelijk veel, de kracht van de gasten toch iets hoger inschatten dan die van Suameer. Maar de motivatie spat eraf bij de thuisclub en de eerste kansjes zijn dan ook voor hen. Kansjes, want echt 'levensbedreigende' mogelijkheden zijn daar niet bij, daarvoor stranden de meeste aanvallen te vaak in de goed gestaffelde defensie van Noordbergum of gaan de schoten te ver naast of over. Maar Suameer zet wel degelijk de toon in dat eerste kwartier en een beetje meer scherpte in de zestien had best de openingstreffer kunnen opleveren. Dat gebeurt niet, daarvoor moeten we wachten tot wat ik schat op de 22ste minuut. Zonder een stadionklok blijft tijdwaarneming beperkt tot het betere giswerk.

openingstreffer
Maar in die 22ste minuut is het wel degelijk raak, zij het anders dan vermeld in het door de thuisclub geschreven scenario. Het is Noordbergum dat op voorsprong komt als de Suameer-keeper een venijnig schot niet onder controle krijgt en Remco van der Meulen de rebound binnen schiet: 0-1. Een opsteker voor Noordbergum, een regelrechte domper voor Suameer, maar zonder meer een boost voor de wedstrijd. Nu is enige vorm van behoudzucht niet meer relevant, nu moet er aangevallen worden door de thuisclub.

gelijkmaker
En die instelling heeft succes, al duurt het even, pas in de 38ste minuut wordt het 1-1. De geleerden zijn het er niet over eens of het nu een eigen doelpunt is, dan wel dat Johan Koster het laatste zetje heeft gegeven. We kunnen niet even de herhaling raadplegen en het gebeurde allemaal aan de overkant, dus foto's van deze treffer heb ik ook niet. Echt foto's waarop je kunt zien dat er een goal wordt gescoord, maak je niet zo vaak. Echte professionals doen dat met remote control, camera's die op afstand bediend worden met een zendertje. Kijk maar eens bij grote wedstrijden hoeveel camera's er op pootjes achter de goal staan. Mooi spul, maar schreeuwend duur en bovendien nogal gevoelig voor beschadiging, er verdwijnt nog wel eens een hard schot temidden van die hele opstelling. De manier waarop Johan Koster zijn treffer 'viert' doet vermoeden dat hij het zelf ook niet weet. Niettemin, het staat 1-1 en dat betekent dat de spanning helemaal terug is. Die 1-1 lijkt een redelijk gepaste ruststand, maar het routeboek schrijft wat anders voor. Niet lang na die gelijkmaker van de thuisclub is het opnieuw Noordbergum dat de leiding neemt als Arjen Dillema de 1-2 scoort. En als Noordbergum nog voor de rust op 1-3 komt, een treffer van opnieuw Remco van der Meulen die een een afgeslagen aanval alsnog binnen glijdt, lijkt dit duel wel zo ongeveer beslist.

tweede helft
Ik heb een andere stek gezocht, meer ter hoogte van de middenlijn, omdat eigenlijk geen van beide ploegen een duidelijk overwicht heeft waar het de mate van balbezit betreft. Noordbergum leidt dan wel redelijk comfortabel met 1-3, maar qua voetbal is Suameer zeker niet de mindere. In deze tweede helft is het Suameer dat aanvalt in een ultieme poging om er alsnog een gelijkspel uit te slepen, maar opnieuw ontbreekt het thuisclub aan daadkracht voor de goal van keeper Frans Dijkman. Diens even imposante statuur als het bijpassende aantal decibels, maken hem tot een lastig te passeren struikelblok. Suameer zet aan, probeert van alles, maar kan maar heel zelden een bres slaan in de hechte defensie van Noordbergum. Die moet het doen zonder steun en toeverlaat Pieter Oosterbos, maar de gasten kunnen met name Henry Heidstra uitstekend gebruiken als 'Dreh und Angelpunkt'. Hij blijft bovendien kalm in alle hectiek die het duel meer en meer in zijn greep krijgt. De duels worden pittiger, de irritatie neemt af en met die spanning daalt het spelpeil. De meeste combinaties lopen al vast op het middenveld en slechts lange ballen vanaf het middenveld hebben zo nu en dan kans van slagen. In alle hectiek loopt Lammert de Vries van Suameer tegen een rode kaart aan. Naarmate de tijd verstrijkt, lopen de emoties meer en meer op en raken de gemoederen steeds meer verhit. De scheidsrechter heeft ogen in z'n rug nodig om alles te zien en vanaf de kant wordt hij beurtelings door beide supportersgroepen in onverbloemde taal gewezen op het kwalijke van zijn handelen. Het past allemaal naadloos in het 'plaatje' van dit duel, maar of het kwaliteitsverhogend werkt valt ernstig te betwijfelen. En zoals gebruikelijk, ligt ook hier de waarheid in het midden. Maar voor beide ploegen en hun aanhangers langs de kant is er geen middenweg. Gelukkig zijn er bij beide teams ook spelers die hun kalmte bewaren en die het gezonde verstand laten prevaleren boven de emotie.

chaotisch
Het zal duidelijk zijn, echt goed voetbal wordt er in deze tweede helft niet meer gespeeld, het is een wedstrijd die wordt uitgevochten in de ontelbare persoonlijke duels. En zo eindigt deze ontmoeting ook, in feite in pure chaos. Even daarvoor heeft aanvoerder en laatste man Harm Tijema een publiekswissel gekregen, hij verlaat Suameer. Recht tegenover mij, vlak bij de dug outs, ontstaat in wat zo ongeveer de laatste minuut moet zijn, een opstootje dat zich razendsnel als een olievlek uitbreidt over een groot lint langs de zijlijn. Het hoe of wat wordt niet echt duidelijk, maar er wordt fors getrokken en geduwd, zoveel is wel duidelijk. De twee aanstichters zijn rijp voor een kaart, maar de scheidsrechter kiest eieren voor zijn geld, hij fluit af: tijd, game over. Misschien wel de beste oplossing, geen van beide ploegen zit te wachten op schorsingen. Het is op deze manier een wat wonderlijk einde van dit duel, maar net zo snel als de emotie opliep en de gemoederen verhit raakten, wordt de vrede weer getekend. Ik controleer het niet, ik ga naar huis, maar het zou mij niet verbazen dat alles en iedereen even later een heerlijk koel pilsje op het zonovergoten terras van De Heidkamp zou drinken. Gebroederlijk naast elkaar, (bijna) zeker weten!

Binne Kramer  

{gallery}Syta/sumar7517{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie