25
di, juni
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
BURGUM - Ik had de volleybalvrouwen van DFS een dik jaar lang niet zien spelen, maar nu ze een inhaalduel speelden in sporthal De Wetterstins, was dat voor mij een mooie gelegenheid om weer eens te gaan kijken. En daar hoefde ik bepaald geen spijt van te hebben, de wedstrijd tegen het Gerdykster REVA was een duel dat spannend was, dat attractief was en dat, altijd leuk voor een verslaggever, met 3-1 gewonnen werd door de thuisclub. Het schrijft nu eenmaal makkelijker over een winstpartij dan over troosteloos verlies.


Good old Westermar, ik mis je.
Het is inmiddels meer dan twee jaar geleden dat sporthal Westermar in Burgum vrijwel tot de grond toe afbrandde. Een ramp, zo ervoer ik dat toen en eigenlijk ervaar ik dat nog altijd. Ik was wat je zou kunnen noemen 'een grootgebruiker', ik heb er ontelbare uren op de tribune en langs de lijnen gezeten, kijkend naar allerlei verschillende sporten. En daaronder was ook het volleybal van met name DFS uit Burgum. En toen de competitie van voor-vorig jaar begon kon ik de moed niet opbrengen om elke donderdag naar Veenwouden te rijden om daar in sporthal Hoantserid op vaak onvriendelijke tijden, voor mij in ieder geval, de verslaggeving op te pakken. Ik weet nog niet precies waarom ik niet ging, zo ver is Veenwouden nu ook weer niet, maar er was blijkbaar een soort mentale drempel. Tot ik er vorige week achterkwam dat de vrouwen van DFS een inhaalwedstrijd speelden in sporthal Wetterstins in Burgum. En omdat ik graag weer eens wilde kijken hoe het met die vrouwenploeg, die ik al jaren volgde, op dit moment ging, zat ik afgelopen maandag in de sporthal van het zwembad om te kijken naar DFS vr.1 tegen REVA uit Gorredijk. Ik had op de website van de Nevobo gezien dat beide ploegen hoog in het klassement staan, de gasten als derde en DFS als vierde als ik het goed had. Dat zou in ieder geval een spannende wedstrijd moeten kunnen opleveren.

Reva
Als ik in de lounge van het zwembad arriveer zit de complete ploeg van REVA lekker relaxed te kijken naar de training van een vrouwenteam aan de andere kant van het raam. "Jullie zijn REVA toch, uit Gorredijk?", vraag ik in feite naar de bekende weg. "Weet iemand van jullie wie die Reva was?" Tot mijn toch lichtelijke verbazing weten ze dat zo te horen vrijwel allemaal: "Dat was een Russische volleyballer, een hele beroemde", is het antwoord. Klopt, de gasten staan met 1-0 vóór. We moeten nog even wachten op de training, want de wedstrijd zal worden gespeeld op het zelfde veld, veld twee, het middelste van de drie dus. Maar dan is het zover, er kan worden begonnen met de warming up en die neemt nogal wat tijd in beslag. Tijd voor mij om even met de scheidsrechter van dienst te praten. Die fluitist is Pieter Koelewijn, een uitstekende volleyballer 'when he wore a younger man's clothes' zoals de Britten dat zo echt op z'n Brits zeggen. Maar hij fluit nog steeds en aan ervaring kan het hem niet ontbreken. En dat zal later op de avond ook blijken. Ik hernieuw ook even de kennismaking met de coach van DFS, Marco Goossens, ik ken hem de tijd dat hij een getalenteerde spelverdeler bij de mannenploeg van DFS was. Leuk om mee te maken is dat de meeste van deze vrouwen even langs komen om dag te zeggen en mij even welkom te heten. "Moai datst der wer bist", dan wel "Mooi dat je er weer bent." En eerlijk gezegd voel ik me weer helemaal thuis, ook al is de Wetterstins geen Westermar. Maar als alles genaaid wordt zoals het geknipt is, kunnen we in oktober weer in de Nije Westermar terecht, nou, ik kijk er naar uit. Misschien dat het publiek ook weer terug komt. Nu is het aantal toeschouwers op de vingers van een 'houtzagerijhandje' te tellen en dan moet je een van de twee ook nog dubbel tellen...

eerste set
Maar dan is het zover en geeft Pieter Koelewijn het sein dat we kunnen beginnen. En dan ontrolt zich een duel tussen twee ploegen die behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn en die beide in feite prima volleybal spelen. En dat betekent vol op de aanval. De eerste punten zijn voor DFS, maar op 2-2 heeft REVA het evenwicht hersteld, een evenwicht dat eigenlijk de hele set lang in stand blijft. Beide ploegen spelen aanvallend tamelijk klassiek volleybal: receptie, bal op de spelverdeler en hard afmaken. Slechts een enkele keer probeert de aanvalster van dienst het met een een listig tactisch balletje of geeft de spelverdeler geen set up maar speelt ze een onverwachte tweede bal.Maar het patroon bij beide beide teams is zo ongeveer hetzelfde, met andere woorden, de techniek overheerst waar de tactiek een wat meet ondergeschikte rol speelt. REVA loopt uit naar 2-4, maar op 7-7 heeft DFS de orde hersteld en op 11-9 zijn het de Burgumer vrouwen die de dans leiden. Maar ook dat kleine gaatje is niet beslissen, want met 13-13 laat REVA zien gelijkwaardig te zijn. Op 17-15 is er opnieuw een voordelige marge voor de Burgumers en als het even later 22-18 is, komt de setzege voor de ploeg van coach Marco Goossens nadrukkelijk in zicht. Op set point, 24-18 sputteren de gasten nog eve tegen, maar op 25-20 is het pleit beslecht: 1-0. Deze eerste set heeft wel ongeveer duidelijk gemaakt hoe de verhoudinen binnen de lijnen liggen: met name het foutenpercentage is bepalend voor wie de set wint.

tweede set
Vraag is natuurlijk of DFS dit peil kan vasthouden of dat het REVAis dat zich herpakt en de tweede set naar zich toe kan trekken. Beide scenario's liggen dicht bij elkaar, maar of het 2-0 dan wel 1-1 wordt maakt vooral mentaal natuurlijk een substantieel verschil. Het zijn de gasten die het best beginnen aan dit tweede bedrijf: 1-4. En die marge blijft een hele tijd gehandhaafd en pas bij 17-17 is de thuisclub weer naast de Gerdykster gasten. De slotfase van deze tweede set is spannend en dus uitermate attractief. REVA leidt middels 17-18, 18-19 en 19-20, maar kan DFS niet definitief afschudden. Op 21-21 is er geen lichttussen beide ploege maar op 23-22 ishet opnieuw DFS dat aan de leiding gaat. En als de thuisclub doordrukt naar 25-22 gaat ok de tweede set naar de Burgumer froulju: 2-0. Een hoop- en rustgevende voorsprong, maar de wedstrijd is nog steeds niet in z'n definitieve plooi gelegd. Immers, er worden so wie so vier sets gespeeld en als REVA die beide wint komt er een onvervalste 'belle' in de vorm van een beslissende vijfde set. Maar zover is het dus nu nog niet, de verschillen tussen beide ploegen op technisch en tactisch gebeid zijn minimaal en dus kan er nog van alles gebeuren.

derde set
Maar blijkbaar heeft het verlies van die cruciale tweede set REVA een behoorlijk mentale tik gegeven, want waar ze in de eerste beide set tot aan het eind bij konden blijven en twee keer zelfs af en toe uitzicht hadden op setwinst, is in deze derde set de schwung er een beetje uit bij de gasten. De ploeg speelt wat mat, een beetje plichtmatig ook, het lijkterop dat ze zich al min of meer bij de nederlaag hebben neergelegd. Bij 6-6 is nog alles mogelijk, maar als DFS via 7-6 wegloopt naar 15-7 is duidelijk dat dit derde bedrijf voor REVA een kansloze missie is. Even lijken de gasten nogdichterbij te kunnen komen en neemt Marco Goossens zelfs ene tie out om zijn teams weer oo het rechte spoort te krijgen, maar het wordt uiteindelijk toch redelijk simpel 25-19 en daarmee 3-0. DFS is nu dus zeker van de winst, REVA kan nog een punt uit het vuur slepen door de vierde set te winnen.

vierde set
En blijkbaar werkt het wegvallen van de spanning aangaande de einduitslag louterend, want REVA begint sterk aan dit vierde en laatste hoofdstuk van deze clash: 5-9 en 8-13. Pas op 16-16 kan DFS de kloof dichten en aldus de slotfase nog spannend maken. Op 23-23 hebben beide plegen uitzcht op setwinst, maar het zijn de gasten die uiteindelijk dat ene punt pakken: 24-26. Een objectieve jury zou zonder meer geopteerd hebben voor dit scenario, al was het alleen maar dat REVA het niet verdiende om voor nul naar de kant te moeten. Niettemin was de zge van DFS zonder meer terecht, op de cruciale momenten scoorden de Burgumers net even makkelijker en frequenter dan hun Gerdykster opponenten. Coach Marco Goossens was na afloop dan ook tevreden, uiteraard over de winst, maar ook over het spel en met name de veerkracht, zowel fysiek als mentaal van zijn team. En 'what about me?' Nou, ik ben zonder meer plan weer wat vaker te komen kijken. Niet aanstaande donderdag, want dan zit ik bij de raadsvergadering, ook een wedstrijd, maar dan veel venijniger. En het duurt ook 'ietsjes' langer...

Binne Kramer

{gallery}syta/2020/vol26220{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie