03
vr, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
phoenEASTERMAR - Wêz Handich/DOW deed zondagmiddag in de Dúnoardhal in Houtigehage uitstekende zaken door te winnen van Phoenix uit Zoetermeer. En de fusieclub deed niet alleen goede zaken, ze deed dat ook een op aansprekende en meeslepende manier. Het swingende octet van coach Ljibbe Kuipers speelde met name in de eerste helft de gasten volledig de hal uit. In de tweede helft was Phoenix weliswaar terug in de wedstrijd, maar de achterstand was toen al niet meer goed te maken.


WH/DOW laat Phoenix niet uit as herrijzen
Volgens het klassieke verhaal verrijst de Phoenix aan het slot uit z'n eigen as, het toneelstuk van Vondel, de Gijsbrecht van Amstel' vertelt dat met Amsterdam als locatie. Maar het Phoenix dat zondagmiddag vanuit Zoetermeer (!) in de Dúnoardhal in Houtigehage te gast was, kon dat aloude verhaal geen nieuwe luister bijzetten. De gasten werden met name in de eerste helft van het veld geveegd door het swingende achttal dat coach Ljibbe Kuipers het veld in had gestuurd. De fusieclub uit Rottevall/Eastermar liet de gasten alle hoeken van het veld zien en de 4-0 en 9-1 tussenstand was wat dat betreft illustratief. Het kon bijna niet anders dan dat de gasten terug zouden komen, maar de vraag was of ze die grote achterstand nog zouden kunnen goedmaken. Dat lukte dus niet, bij lange na niet eigenlijk, al smaakte Phoenix wel degelijk het genoegen alsnog bijna de 20 treffers op hun kant van het scorebord te krijgen. En dus maakten ze er nog een wedstrijd die het aanzien waard was en bleef. Maar de winst was ruim en duidelijk voor de thuisclub die de vaste aanhang, de tribune van de Dúnoardhal was mudjevol, een plezierige zondagmiddag bezorgde, nooit weg op een van die roemruchte 'donkere dagen voor kerstmis'.

eerste helft
Als ik de hal binnenkom is de eerste die mij roept Henk Schipper, ik ken hem van V en V uit Garyp, hij is scheidsrechtersbegeleider. Hij attendeert mij op de fluitist die de wedstrijd die nog aan de gang is, ik ben zoals gewoonlijk vroeg, fluit. Schipper vertelt dat hij eigenlijk de scheidsrechter moet beoordelen die is aangewezen, maar die om de een of andere reden niet aanwezig is. En dus heeft deze Marcel, zijn achternaam heb ik niet meegekregen, diens taak overnomen. "Een hele jonge jongen", aldus Henk Schipper, "hij heeft zijn diploma nog niet eens, maar hij fluit hier een dijk van een wedstrijd." Waarvan acte. De tweede die mij toeroept vraagt, dat kan hier eigenlijk ook niet anders, of ik al koffie gehad heb. 'Daar word je blij van' zou het in de tv reclame heten. De wedstrijd waar ik voor gekomen ben staat onder leiding van een oude bekende, Jouke Smits, inmiddels een oude rot in het vak, gepokt en gemazeld in het fluitvak. Hij zal dit duel prima leiden, al probeert de Phoenix-coach hem een aantal keren verbaal uit z'n evenwicht te krijgen, maar dat is meer ter ondersteuning van zijn eigen ploeg die het aanvankelijk heel lastig heeft. En dat moet natuurlijk ergens aan liggen... Maar over de schreef gaat hij niet, die coach en de meeste opmerkingen zijn geladen met zo weinig decibels dat de fluitist het niet kan horen of verstaan.

flitsend
Het begin is flitsend, zeker waar het de thuisclub betreft, die eerste vier treffers liggen er vlotjes in, ze komen van achtereenvolgens Jan Zeinstra, Pieter Veenstra, Michiel Veenstra en Hillebrand Wiersma. Lekker begin, die voorsprong heb je maar vast te pakken. Ik zit te wachten op het moment dat Phoenix wat essentieels terug gaat doen, want als dit zo doorgaat wordt het een enorme zeperd voor de gasten, ze moeten immers nog tweeënhalf terug naar Zoetermeer... Maar voorlpoig is het WH/DOW dat de lakens uitdeelt, de ploeg van Ljibbe Kuipers domineert en excelleert bij vlagen en dat levert na de 4-1 opnieuw een substantiële reeks treffers op: Pieter Veenstra, Janna Bekkema, Michiel Veenstra, Riska Bouma en Jan Zeinstra zorgen er voor dat de thuisclub halverwege deze eerste helft met liefst 9-1 aan de leiding gaat. Coach Ljibbe Kuipers zit er tamelijk stoïcijns naar te kijken, alsof hij het wel verwacht had. Maar daar geloof ik eerlijk gezegd niets van, zo'n begin had immers niemand voorzien. Maar de supporters, voor zover van WH/DOW in elk geval, wrijven hun ogen uit, dit hadden ze niet zien aankomen. Langzamerhand herstelt Phoenix zich van deze eerste klap, maar die dreunt nog wel even na bij de gasten. Maar op 9-1 komen er treffers van de gasten: 9-3. Nog altijd een forse kloof, maar Phoenix geeft wel degelijk een teken van leven. Maar van een klassieke herrijzenis is vooralsnog geen sprake. De coach naast mij, ik zit tussen de beide spelersbanken in, zit het met afgrijzen aan te kijken, af en toe blazend van ongeloof. Pieter Veenstra schiet WH/DOW in de dubbele cijfers en Anna de Vries zet de 11-3 op het bord. We zijn inmiddels aanbeland in de slotfase van deze meeslepende eerste helft, maar we hebben nog een aantal doelpunten tegoed. Het wordt 11-5 voordat Anna de Vries het dozijn volmaakt: 12-5. Dan kan Phoenix voor het eerst ook cijfermatig de wedstrijd even in handen nemen, drie treffers op rij betekent 12-8 en dan is het weer een wedstrijd en geen veegpartij. De ruststand wordt door Anna de Vries bepaald op 13-8.

tweede helft
De tweede helft begint met een treffer voor de gasten, maar Janna Bekkema zorgt ervoor dat het verschil weer op vijf treffers komt: 14-9. Hillebrand Wiersma brengt de marge op zes (15-9), de 16-10 komt uit de handen van Jan Zeinstra die vanaf de stip soepeltjes raak schiet en de 17-11 komt op het conto van opnieuw Hillebrand Wiersma. Verder uitlopen doet WH/DOW niet meer, het gaat er nu om de veilige marge te handhaven. Maar dat betekent geenszins dat het beeld van de wedstrijd ingrijpend verandert. De thuisclub blijft swingen en alles lekker up tempo doen, dus geen suffe zondagmiddag slow fox, maar als het gevraagd wordt een lekker pittige quick step. En dus blijft het leuk om naar te kijken, ook zonder dat het nog echt spannend wordt qua uitslag. Maar WH/DOW domineert niet meer zo nadrukkelijk als in het begin, die flitsende start heeft kracht en adem gekost en bovendien heeft Phoenix zich zelf redelijk hervonden en herpakt. De 18-12 komt op naam van Anna de Vries en de 19-14 is van Jan Zeinstra, opnieuw uit een strafworp. Het wordt 21-15 door treffers van Jan Zeinstra en Anneke Tamsma en de einduitslag wordt tenslotte bepaald op 26-19 door thuistreffers van achtereenvolgens Michiel Veenstra, Janna Bekkema, Jan Zeinstra en Anna de Vries. Phoenix blijft bij qua scores, maar van een Phoenix die uit zijn as herrijst is geen sprake, daarvoor hebben de gasten het gat in de beginfase te groot laten worden. Tevredenheid bij de thuisclub, toch wel teleurstelling bij de gasten, maar de totale ontluistering waar het even op leek, is de ploeg uit Zoetermeer bespaard gebleven. Coach Ljibbe Kuipers kan niet ander dan tevreden zijn: "Wy kinne no nei boppe sjen, dit binne moaie punten." Tevreden kunnen ook de toeschouwers zijn, zelfs die enkele objectieve, immers, ze hebben eventjes 45 doelpunten kunnen aanschouwen en daar waren hele mooie bij. En dat op een 'suterige sneintemiddei', wat wil je nog meer?

Binne Kramer

{gallery}Syta/phoen141216{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie