17
vr, sept
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_CASE_MISMATCH] Image source root/images/2017/Luc/2020/odik cannot be found with a case-sensitive search but a file system entry root/images/2017/luc/2020/odik exists. While some operating systems (e.g. Windows) are case-insensitive, others (e.g. Linux) are case-sensitive in matching file system entries. On this server, the image source must match the file system entry exactly, including character case.

Korfbal
TRYNWALDEN - De Wâlden verloor ook de tweede competitiewedstrijd. Was vorige week MIA te sterk, zaterdagmiddag op het gloedjenieuwe en pas geopende kunstgrasveld kwamen de Trynwâldsters kwaliteit en vooral scorend vermogen te kort tegen ODIK uit Barneveld. De gasten wonnen uiteindelijk ruim en verdiend met 12-20, een uitslag die meteen aangaf waar de schoen wrong bij de ploeg uit Oentsjerk: het team van coach Luca Spin had te veel moeite om tot scoren te komen.

De Wâlden is een paar spelers kwijtgeraakt en dat betekent dat er aanvulling heeft plaatsgevonden. "Maar", aldus coach Luca Spin: "zoiets gaat niet vanzelf, dat kost tijd en gewenning. Maar het moge duidelijk zijn dat we een zware competitie tegemoet gaan. Eigenlijk moeten we er voor zorgen dat we bij het begin van de zaalcompetitie een punt of vier hebben. Als je dan nog op nul staat heb je een serieus probleem." Tegen ODIK had zijn ploeg in feite geen schijn van kans op puntenwinst.

Hè, hè, we kunnen weer!
Eigenlijk was het een beetje feest, zaterdagmiddag op het Kaetsjemuoilân in Oentsjerk. De plaatselijke korfbaltrots, De Wâlden 1, speelde zijn eerste thuiswedstrijd van dit nog prille seizoen tegen ODIK uit Barneveld. En dat betekende dat de vaste kern kwam kijken, zoals dat hier gebruikelijk is. Maar daar kwam nog bij dat het nagelnieuwe kunstgrasveld werd geopend en dus ook ingewijd. Een prachtige nieuwe aanvulling op het bestaande areaal aan velden in Oentsjerk. Het betekent ook dat het eerste team voortaan zijn thuiswedstrijden niet langer in Tytsjerk zal spelen, maar in Oentsjerk. Technisch een duidelijke vooruitgang, maar we missen nu wel het sfeervolle 'smûk skaadzjend beamtegrien' in Tytsjerk. Persoonlijk vond ik dat altijd een van de allermooiste korfbal-accomodaties van deze regio. Bij harde wind zat je er lekker in de luwte, bij hitte was er altijd een schaduwrijke plek te vinden onder de 'mânske ikebeammen'. De opening van het veld werd gedaan vlak voor de aanvang van de wedstrijd die De Wâlden speelde tegen ODIK. En na een paar inleidende korte speeches van onder andere voorzitter Lucas Talsma en wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel, was het aan een illuster duo, in casu het jongste en het oudste lid van de vereniging, er zat 85 jaar verschil tussen hun leeftijden (!), om de openingshandeling te verrichten. Dat gebeurde middels het onthullen van de wedstrijdklok aan de korte zijde van het veld. En daarna kon de wedstrijd beginnen, onder leiding van scheidsrechter Peter van der Kloet, een uiterst ervaren leidsman die dan ook geen enkele moeite had met dit sportieve duel. Hij leidde strak en beslist en had weinig sancties nodig om deze ontmoeting binnen de perken van het betamelijke te houden.

eerste helft
Eigenlijk, moet je na afloop concluderen, is de wedstrijd al na een dikke tien minuten gespeeld. Dan staat het 0-3 voor de gasten en is al duidelijk geworden hoe de hazen lopen op deze af en toe zonnige, maar ietwat winderige zaterdagmiddag. Korfbal is voor een fotograaf meestal prima te volgen, met een niet al te lange telelens kun je beide korfzones prima 'coveren'. Zelfs als je een ander standpunt wilt, bijvoorbeeld in de tweede helft, om nog wat dichterbij te kunnen komen, gaat dat uitstekend. Het is bovendien deze middag prachtig licht, dus aan bruikbare foto's geen gebrek. Pas op 0-3 kan de thuisclub wat terugdoen middels een treffer van Jildau Koster, gepromoveerd van het tweede naar het eerste en zo te zien hoeft coach Luca Spin van die keuze geen spijt te hebben. Jildau Koster compenseert de ervaring die ze misschien op dit niveau nog tekort komt met een voorbeeldige inzet, waarbij ze ook nog haar doelpunten meepakt. Trouwens op de inzet van de hele ploeg is weinig of niets aan te merken, waar het aan schort zijn de automatismen die nu eenmaal tijd vergen om te worden ingeslepen.
En scorend vermogen, ik noemde het al in de aanhef van dit verslag, daar ontbreekt het aan. Eigenlijk moet ik zeggen 'voldoende scorend vermogen'. Want op dit onderdeel van het spel is ODIK duidelijk beter, de gasten combineren makkelijker, soepeler en ze maken de kansen die ze daarmee creëren beter en vooral frequenter af. Die eerste treffer van De Wâlden is helaas voor alle supporters van de thuisclub, niet de gehoopte opmaat voor meer doelpunten om de kloof met de gasten te dichten. Integendeel, ODIK komt op 1-5 voor de Trynwâldsters weer wat terug kunnen doen, maar dan zijn we al halverwege de eerste helft. Nynke Koster heeft er een strafworp voor nodig om er 2-5 van te maken. Even over die strafworpen: in het vervolg zullen alle strafworpen moeten worden genomen door de gene die hem mee krijgt. Dus het aanstellen van een specialist is niet langer toegestaan. Of je daarmee nu de wedstrijd spannender maakt weet ik niet, ik kan het 'general idea' achter deze maatregel vooralsnog niet ontdekken. Maar ook nu antwoordt ODIK met twee treffers op rij en dan staat het dus 2-7. Het is dat Nathan Sprey, ook een promovendus, en Jildau Koster er voor de rust nog twee treffers kunnen toevoegen aan het schamele totaal van hun team. Nu gaan de beide ploegen met 4-7 naar de kleedkamer en 'liket it noch net sa mâl'. Ondertussen heeft Marije Jager een strafworp gemist door te weinig rekening te houden met de straffe tegenwind. Nee, deze eerste helft geeft weinig hoop voor de thuisclub, of er zal een complete metamorfose moeten plaatsvinden. De ploeg van Luca Spin speelt niet slecht, maar op de cruciale momenten en in de substantiële onderdelen van het spel is ODIK gewoon beter, efficiënter vooral.

tweede helft
In feite is het hopen tegen beter weten in, maar het is nu eenmaal sport en dan weet je het nooit, maar wie had gehoopt op een echte ommekeer, komt bedrogen uit. Ook in dit tweede bedrijf zijn het de gasten die het laken naar zich toetrekken. ODIK domineert zonder nu meteen te excelleren, maar de gasten spelen gedegen en scoren op de momenten dat dat nodig is. De tweede helft begint met opnieuw een gemiste strafworp van De Wâlden, het is Jildau Koster die vanaf de stip de lengte en de wind verkeerd inschat. ODIK maakt er 4-8 van vóór Froukje van der Meer, het is de eerste actie van haar invalbeurt, er 5-8 van maakt. Een gaatje van drie treffers, wat is het helemaal, maar het vervolg is er niet, het is weer ODIK dat een passend antwoord in petto heeft: 5-9 en 5-10. Dat schiet niet op voor de thuisclub, ook al zorgt Nynke Koster voor 6-10. Maar nog in dezelfde minuut, u raadt het, wordt het 6-11. En na 7-11 van Froukje van der Meer en de 8-11 van invaller Jort van Dijk, wordt het 8-12 en is de Wâlden weer helemaal niets opgeschoten. De 9-13 is een benutte strafworp van Nathan Sprey, maar opnieuw heeft ODIK als antwoord een 'Doppelpack' in huis: 9-15. Game over, of De Wâlden moet een klein wondertje uit de mouw kunnen schudden. Nee dus, na de 10-15 van Nynke Koster wordt het 10-19. En zoals je wel vaker ziet als in de slotfase de kaarten definitief geschud zijn, vallen er ook nu in de allerlaatste minuut nog drie treffers: één van Froukje van der Meer (11-19), één voor ODIK (11-20) en één van Jildau Koster. Eindstand derhalve 12-20.
Een behoorlijk zware nederlaag, maar wel een met aanknopingspunten voor coach Luca Spin, zoals hij zegt na afloop. "Een duidelijke nederlaag, we kwamen kwaliteit te kort, we hadden te veel moeite om echt in schietpositie te komen en als dat wel lukte was ons schot niet scherp genoeg. Maar de ploeg heeft hard gewerkt en we wanhopen dus niet, al zullen we uit de komende wedstrijden als het even kan wel de nodige punten moeten halen. Dat zie ik ook wel gebeuren, maar onze schutters zullen meer moeten brengen." Daarmee doelt hij, zonder dat hij het zegt, op met name de heren die veel te weinig treffers achter hun naam kregen. Trouwens, weet u inmiddels wat ODIK betekent? Nou, ik wist het ook niet en ben het dus gaan vragen. Ik gokte op Ons Doel is Korfbal en wat denkt u? Raak en dat met wind tegen! Nog een saillant detail: een van de speelsters van de thuisclub loopt op schoenen van het merk/met het opschrift Nemesis. Nota bene de Griekse godin van de wraak. Ik hoop maar dat het blijft bij de sportieve variant...

Binne Kramer

{gallery}Luc/2020/odik{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie