20
do, jan
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_CASE_MISMATCH] Image source root/images/2017/Syta/wetter31219 cannot be found with a case-sensitive search but a file system entry root/images/2017/syta/wetter31219 exists. While some operating systems (e.g. Windows) are case-insensitive, others (e.g. Linux) are case-sensitive in matching file system entries. On this server, the image source must match the file system entry exactly, including character case.

Overige sporten
BURGUM - Hij was nipt, de zege die de heren van Wetterwille zaterdagmiddag in eigen zwembad de Wetterstins behaalden op PWC uit Buitenpost. Dat veronderstelt een spannende wedstrijd en dat was het ook, al zag het daar aanvankelijk niet naar uit, zeker niet toen de thuisclub na de eerste van de vier periodes de dans leidde met 4-1. Maar toen de gasten in de voorlaatste episode van dit spektakel terugkwamen tot 4-3 en even later zelfs de gelijkmaker in huis hadden, werd het alsnog zenuwslopend spannend.


Wetterwille trekt zege over de streep
Het leek aanvankelijk helemaal niet echt zenuwslopend spannend te worden in de wedstrijd tussen de herenteams van Wetterwille en PWC uit Buitenpost. Niet dat de thuisclub de zoveel betere ploeg was, maar cijfermatig leek er met 4-1 na de eerste periode geen vuiltje aan de lucht. Vier doelpunten in één periode van vijf minuten zuivere speeltijd is prima, zeker als de tegenstander het tempo niet echt bij kan houden. PWC leek ten onder te gaan aan anciënniteit, met andere woorden, de gasten waren gemiddeld 'justjes âlder' als Wetterwille en dat deed zich gelden in de snelheid van de omschakeling en het tempo in de fast breaks. Maar waar de Burgumers zich naarmate de wedstrijd vorderde gruwelijk op verkeken, was de ervaring, de slimheid, het vernuft en de trucendoos waarover PWC bleek te beschikken. En dat gaf de gasten de mogelijkheid om terug te komen, om het gat te dichten en zelfs mogelijkheden en kansen te creëren op de zege. Die kwam er niet, net niet, omdat Wetterwille zich net op tijd realiseerde dat op de lauweren rusten nog niet aan de orde was voordat het laatste zoemertje had geklonken. Het verhaal van de huid en de beer dus en dan met twee waterpoloteams in de hoofdrollen.

eerste periode
Het loopt tegen tweeën als ik in zwembad De Wetterstins arriveer, rijkelijk vroeg voor een wedstrijd die om drie uur op de rol staat, maar het geeft mij gelegenheid om te gaan kijken bij de A-juniorenteams van VenV/Quick en Udiros uit Nieuwehorne. Een nieuw team van de maatschap V en V uit Garyp en Quick'21 uit Oudega. Ik heb ze nog niet eerder zien spelen, dus dit is een mooie gelegenheid. Wat mij opvalt is dat ik geen enkele Gariper herken en dat blijkt te kloppen. Maar daarover elders op deze site meer. Terug naar het waterpolo. Wetterwille speelt tegen in feite tegen de 'buren' uit Buitenpost en ik ben benieuwd naar de krachtsverhoudingen. Er is nogal wat leeftijdsverschil, maar bij waterpolo speelt dat niet altijd de hoofdrol, ervaring en slimheid, sluwheid mag ook, zijn nogal eens doorslaggevend. Opmerkelijk is wel dat bijna de hele PWC ploeg even bij mij langskomt met de vraag 'wêr is dit foar' dan wel de aanmoediging 'om dochs mar moaie foto's te meitsjen'. De tijd ontbreekt om hen uit te leggen dat foto's van waterpolo maken een lastig verhaal is, immers, bijna alles speelt zich onder water af, onzichtbaar dus voor een normale camera. De helft van de foto's kan so wie so de prullenmand in vanwege alleen maar water en schuim in beeld en van de overblijvende helft zijn er ook maar een paar echt bruikbaar. Let u maar eens op hoe vaak, of eigenlijk hoe zelden, er in de krant foto's staan van een waterpolowedstrijd. Maar ik beloof de mannen dat ik mijn best zal doen. Het is Wetterwille dat het bal opent middels een vlijmscherp hoekschot van Rik Streelman. En als het even later 2-0 wordt door een schot uit de tweede lijn van Melle Burema, lijkt dat een prima ouverture voor de thuisclub. Maar wat ik tot nu van de gasten gezien heb, geeft mij niet de zekerheid dat PWC zich zonder slag of stoot bij de dreigende nederlaag zal neerleggen. Ze raken niet in paniek, blijven rustig en blijven loeren op hun kansen. Maar de eerste gouden kans doet zich voor aan de andere kant, want daar mag Jouke Jilderda een vijf meter, de waterpolo-equivalent van een strafschop, nemen. En dat betekent 3-0. Pas dan krijgen de gasten een kans op een tegentreffer en die komt er als een oogstrelende solo wordt afgerond met een snoeihard schot waarop de Wetterwille-doelman geen antwoord heeft: 3-1. Nog voordat deze eerste periode om is, herstelt de thuisclub de driepunts-marge door een doelpunt van Folkert Algra: 4-1.

tweede periode
Statistisch zou het in dit tempo uiteindelijk 16-4 worden, maar daar reken ik niet op, volgens mij hebben de gasten nog wel wat troeven in de mouw en achter de hand. De tweede periode begint wat dat betreft volgens mijn verwachting, als PWC met een verraderlijk schot er 4-2 van maakt. En dat betekent dat de gasten weer in de wedstrijd zitten en het rampscenario van een veegpartij vooralsnog is afgewend. Na de doelpuntrijke eerste periode, valt deze tweede een beetje tegen qua treffers, want het blijft bij die ene van PWC. Bijna was het 4-3 geworden, maar de gasten laten een achttienkaraats kans liggen door een 5-meter keihard tegen de paal te schieten.

derde periode
In deze derde periode pakken beide ploegen de draad weer op, maar het scoreverloop is toch tamelijk verrassend en opzienbarend. Het zijn de gasten die er met een schot uit de tweede lijn 4-3 van maken en dan is de spanning helemaal terug. Die spanning krijgt een extra accent als het 4-4 wordt en het duel in feite weer helemaal open ligt. Die gelijkmaker is een wake up call voor de Burgumers en die 'schok' heeft effect, want in het slot van deze voorlaatste periode zet Wetterwille nog even een tandje bij, het tempo gaat omhoog en 'dat docht fertuten'. Met tweede treffers herstelt Wetterwille de heersende orde, de 5-4 is van Melle Burema en de 6-4 komt op naam van Jouke Jilderda die een 5-meter feilloos benut.

vierde periode
Kat-in-het-bakkie dus voor Wetterwille? Nou, nee, niet echt, want het is PWC dat het eerste scoort in deze laatste episode: 6-5. En dan wordt het alsnog billenknijpen voor de Wetterwille-supporters op de tribune. Aan die 'shivers down the spine' komt in feite pas een einde als Gert Jan Hooghiemstra er in de absolute slotfase met een schot in de hoek 7-5 van maakt. Dat wordt ook de eindstand en dus wint Wetterwille van PWC, maar niet dan na een wedstrijd die een tamelijk grillig verloop had en die het mag gezegd worden, uitstekend werd geleid door een mixed duo van referees.

Binne Kramer 

{gallery}Syta/wetter31219{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie