HURDEGARYP - Een delegatie van het CDA fractie afdeling Tytsjerksteradiel bezocht dinsdagavond de dorpstuin in Hurdegaryp. Er waren bestuursleden in de tuin aanwezig om de delegatie een rondleiding en uitleg te geven. Anna Janse vertelde uitgebreid over de tuin, de gewassen, de bloemen en de dieren maar ook over de biodiversiteit op de tuin. Alles op de tuin is natuurlijk 100% biologisch. Ook werden mogelijk- én onmogelijkheden’ besproken. Het dorpstuin bestuur heeft eerlijke wensen .....
Kent u dat ? groene vingers hebben ? nou ik verklap het maar vast, ik heb ze totaal niet. Alles is bij mij conifeer of onkruid. Iets chargerend natuurlijk maar eigenlijk klopt het wel.
Dat is bij het bestuur en de vrijwilligers van de dorpstuin wel anders. Iedereen heeft zijn of haar specialiteit op de tuin en werken, uiteraard als vrijwilliger, daar dan ook aan. Niet schromend om elkaar daar waar nodig te helpen natuurlijk.
Anna Janse verteld vol passie én deskundigheid over alles wat groeit en bloeit op deze tuin van ongeveer 8000 M2 aan de delegatie.
Er zijn verschillende ‘thema’ tuinen waaronder natuurlijk die waar de verschillende groentes groeien. Ook bloemen natuurlijk waar weer heel veel insecten op af komen.
Opvallend is het onderhoud op de tuin, het gras word op plaatsen intensief en op andere plaatsen extensief (maar 1 keer per jaar) gemaaid. Het lijkt dan soms een ‘war boel’ maar overal is wel over nagedacht en met een doel aangelegd.
Op de tuin hebben ze nog best wel veel wensen, die wensen werden besproken met de CDA fractie leden. Er werd gesproken over mogelijkheden maar op dit moment zijn er ook (te veel) onmogelijkheden die besproken werden. Er zijn notities gemaakt en misschien zal er in één van de komende raadsvergaderingen tijdens het vragen half-uurtje wel een vraag komen namens het CDA om mogelijkheden te ‘zoeken’.
Ondanks dat de tuin er nog maar ruim 3 jaar is, is het nu al een bekende tuin waar leerlingen van scholen komen helpen om onderdelen aan te leggen en te onderhouden.
Ook komen er groepen om informatie en uitleg te krijgen over deze tuin.
Geoogste groenten, uiteraard 100% biologisch, mogen/kunnen gekocht worden door de donateurs.
Vrijwilligers zijn het allemaal op de dorpstuin, de één zo nu en dan de ander wat vaker. Op dinsdag en donderdag tussen 10 en 16 uur en op zaterdagmorgen tot ongeveer 12 uur zijn er altijd bestuursleden aanwezig die u alle informatie kunnen geven.
In het begin van dit verslagje schreef ik over mijn niet aanwezige groene vingers. Voor mij is vrijwilliger in die tuin zijn niet weggelegd. Maar ik ga er wel vaker naar toe, om foto’s te maken. Erg mooie bloemen zijn er te vinden. Zeker ga ik dan het ‘voedsel bos’ in. Geen wortelen of aardappelen daar maar voedsel voor dieren. Vlinders, insecten en heel veel vogels kunnen daar ongestoord een ‘heerlijk 6 gangen menu’ komen eten. De aanplant en de bomen en bloemen die er ‘spontaan’ groeien geven keuze voldoende. Keuze om dieren te laten eten maar ook om de meest mooie foto’s te kunnen maken.
De dorpstuin is naast de volkstuinen gesitueerd. Rij/fiets in het verlengde van de Jintewarren (voetbalvelden) eerst ziet u dan de volkstuinen en daarachter de dorpstuin.
Jan Kamminga
{gallery}Syta/tuin5717{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121