24
zo, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BURGUM - Een ruime CDA delegatie was maandagmiddag weer naar school. Niet om lessen te volgen maar om informatie te krijgen, eigenlijk wel les dus. Op CSG Liudger in Burgum kwamen ze samen om over de ‘Slimme handen klas’ te spreken. Een klas waar kinderen uit groep 8 van verschillende PCBO Tytsjerksteradiel basisscholen één keer per week gedurende 8 weken ruim 2 uren techniek lessen krijgen. Het achterliggende doel ? leerlingen voor techniek onderwijs zijn er (veel) minder, de vacatures nu en later veel meer.


Een ‘sterke’ delegatie CDA-ers ging maandagmiddag naar school, niet zomaar een groepje. Harry v/d Molen, hij zit voor het CDA in de 2e kamer. Maaike Prins - Meindersma, ze zit in de Provinciale Staten van Fryslân,  Gelbrig Hoekstra fractievoorzitter CDA Tytsjerksteradiel en Jouke Spoelstra, wethouder in Achtkarspelen en uiteraard ook CDA-er.Een ‘sterke’ delegatie CDA-ers ging maandagmiddag naar school, niet zomaar een groepje. Harry v/d Molen, hij zit voor het CDA in de 2e kamer. Maaike Prins - Meindersma, ze zit in de Provinciale Staten van Fryslân, Gelbrig Hoekstra fractievoorzitter CDA Tytsjerksteradiel en Jouke Spoelstra, wethouder in Achtkarspelen en uiteraard ook CDA-er.Ook Nico Bos (CDA Achtkarspelen) Attje Meekma  (CDA Dantumadiel) en Gert van der Meijden (CDA Tytsjerksteradiel) waren er. Ook uit het bedrijfsleven waren 3 heren uitgenodigd Dhr Wobma van Smederij Easterhei uit Sumar, Dhr de Haan van bouwbedrijf de Haan uit Garyp en Dhr De Boer van De Boer grondverzet uit Burgum / Sumar.Ook namens het PCBO Tytsjerksteradiel waren er personen afgevaardigd. Ze kregen in de directiekamer én in het techniek lokaal uitleg over de “Slimme handen klas’ 
Eigenlijk maar even beginnen met het ‘probleem’.  In het bedrijfsleven is nu al, en later nog meer, behoefte aan personeel met ‘slimme handen’ brutaal weg gezegd personeel wat met de handen gaat werken. De 3 heren uit het bedrijfsleven gaven het later ook aan ‘als we een vacature hebben zijn ze er niet of heel weinig’ In het gesprek op CSG Liudger ging het daar over, hoe krijgen we meer leerlingen richting de techniek lessen en die dan later dus ook in die branche gaan werken.

In de directie kamer kreeg het gezelschap uitleg over de Slimme handen klas en hoe er gewerkt werd. Er worden ‘per saldo’ te weinig kinderen opgeleid in de technische vakken. Denk dan aan, leerling metaalbewerkers, -zonne-energie / elektriciteit en -houtbewerking. Maar ook in het grondverzet is er schaarste op de arbeidsmarkt.Uit persoonlijke ervaring weet ik ook dat leerlingen die een koks of kelners opleiding willen volgen er erg weinig zijn.
Even naar het lokaal toe natuurlijk, de kinderen waren aan het solderen, hout bewerken en nog meer. Je zag dat ze er plezier in hadden. ‘Dit heb ik helemaal zelf gemaakt’ hoorde ik een leerling tegen Harry v/d Molen zeggen. Hij zal waarschijnlijk niet beseft hebben dat hij het tegen een 2e Kamer lid zei …. De jongeman lachte er wel bij, hij vond het zelf ook erg mooi. Met 2 batterijtjes had hij een elektronische schakeling gemaakt waarbij een klein lampje knipperde. Onder leiding van ‘meester’ Robert Verlaak waren de kinderen zeer gedreven bezig, dit is wat ze leuk vonden. En ….. goed konden!
Samenwerking tussen meerdere partijen; ‘politiek Den Haag’, het Liudger, het PCBO Tytsjerksteradiel en het bedrijfsleven heeft nu deze klas bij het Liudger opgeleverd, een 8 tal leerlingen krijgen gedurende 8 weken er ruim 2 uren per techniek les week. Daarna weer 8 andere kinderen. 

De Industriële club Tytsjerksteradiel zet zich (ook) al jaren in om ‘slimme handen’ te werven. Zelf ben ik er al meerdere keren namens Kanaal30 geweest als heel veel kinderen bij Engie, de elektriciteitscentrale nabij Noardburgum bijeen komen om kennis te maken met techniek. Een leuk technisch werkje mogen ze daar dan maken. De dag er na (een zaterdag) kunnen ze dan bij meerdere deelnemende bedrijven binnen kijken hoe het er in de praktijk uit ziet. Ook mogen ze vaak ook zelf nog even ervaren/doen wat dat bedrijf doet.   

Tijdens het gesprek ging ook in de directiekamer de bel, het gesprek werd afgerond natuurlijk, einde les. Een nuttige les was het zeker. Ook een les waar zeer zeker een vervolg op gaat komen. Is het niet een politiek vervolg dan wel weer nieuwe ‘techniek’ leerlingen.

Er viel mij, nu ik dit verslag schrijf, achteraf ook nog iets op. Tijdens het hele gesprek en in het lokaal is het woord ‘CDA’ nooit gebruikt. Ja bij het voorstellen wel natuurlijk. Maar tijdens het gesprek en ondanks dat het gezelschap grotendeels uit CDA-ers bestond helemaal niet. De delegatie was er om informatie te krijgen over deze prachtige klas en alles wat er zich omheen speelde. Eigenlijk zouden alle politieke partijen dit onderwerp moeten steunen.  Noemt men dat niet boven de politiek staan ? Binnen het CDA weten ze nu van de hoed en de rand !!

Jan Kamminga

{gallery}Syta/klas13318{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie