25
ma, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
EARNEWALD - 44 nabestaanden uit Engeland, Canada, Australië en Nieuw Zeeland hebben vanmiddag – zondag 15 april - in Earnewâld de bemanning geëerd van de neergestorte Lancaster R5682. Bij voormalige vuilstortplaats Ald Dwinger in Nationaal Park De Alde Feanen, onthulden ze samen met andere genodigden de zwaluwhaven en openden zij de expositie ‘Geraakt! de laatste vlucht van Lancaster R5682’ in het bezoekerscentrum in Earnewâld. De nabestaanden waren allen heel dankbaar dat het verhaal van hun familielid wordt doorgegeven aan de volgende generaties.


Nabestaanden en andere genodigden plaatsten 12 aluminium kokers in evenveel nestgaten. De kokers, gemaakt van het schroot van het vliegtuig, bevatten een persoonlijke boodschap voor de toekomst die door de diverse familieleden en genodigden werden opgelezen. De kokers werden geplaatst in de volgorde waarop de bemanning in die nacht in september 1942 uit het brandende vliegtuig sprong. Voor de nabestaanden een emotioneel moment. Met het plaatsen van de kokers konden zij de crash en daarmee het verlies van hun vaders en grootvaders een (definitieve) plek geven. Francoise Bouchard-Cooper: “Ondanks het feit dat mijn oom James Francis Cooper nog steeds is vermist, kunnen wij door de ceremonie ons verdriet een plekje geven. Hij is zo mooi geëerd.”

Naast de nabestaanden plaatsten ook twee bewoners uit Warten en Earnewâld een koker, net als kinderen van de basisscholen uit beide dorpen en de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation. De commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok sloot de ceremonie af door het plaatsen van de laatste koker. Hij refereerde aan de 73e Bevrijdingsdag van Fryslân-Leeuwarden: “Dankzij de inzet van de bemanningsleden kunnen wij ieder jaar op 15 april in Fryslân onze bevrijding vieren.” Voor de provincie Fryslân was dit moment tevens de symbolische afronding van de sanering en herinrichting van de voormalige vuilstortplaats.Erica Bridgeman, de achterkleindochter van bemanningslid Philip James Bridgeman, wist   iedereen te raken met een lied dat zij schreef op een gedicht van haar overgrootvader. De vader van Philip James Bridgeman maakte dit gedicht voor zijn zoon toen die in een krijgsgevangenkamp zat.

{gallery}Syta/her17418{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie