25
ma, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BURGUM - Bij het afscheid van een aantal raadsleden, een paar weken geleden, werd er door sommigen gevraagd om 'meer reuring', het zou te saai en te voorspelbaar zijn in de politiek van Tytsjerksteradiel. Nou, die reuring is er gekomen, 'en net te min'. De beoogde coalitiepartijen en de partijen die noodgedwongen de oppositie gaan vormen, staan op dit moment lijnrecht tegenover elkaar. Er wordt behoorlijk gepolariseerd door beide kampen en dat voorspelt niet veel goeds.


Polarisatie slaat ongenadig toe in raad T-diel
Hoe was het ook weer, met andere woorden, hoe heeft het zover kunnen komen dat er in de raad van Tytsjerksteradiel, meestal een rustig kabbelend beekje of een vijver zonder rimpelingen, zoveel onenigheid is ontstaan dat het nu meer lijkt op een woest schuimende bergstroom. Er moet drastisch wat gebeuren, anders dreigt die raadsrivier buiten zijn oevers te treden met alle vervelende gevolgen van dien. Vervelend voor de raadsleden zelf, maar vooral ook vervelend voor het politieke landschap van deze gemeente. Bij de onlangs gehouden raadsverkiezingen deden zich in feite geen echte aardverschuivingen voor: CDA en FNP waren en bleven de beide grootste fracties, de PvdA verloor een zetel, CU en VVD bleven gelijk, GrienLinks kreeg er een zetel bij en  nieuwkomer D'66 kwam met één zetel in de raad. Geen aanleiding  zou je zeggen om het 'eens helemaal anders te doen'. Toch waren die geluiden er, met name Grien Links en VVD vonden dat er afgestapt zou moeten worden van de 'oude politiek', wat dat ook betekent. Meer reuring, meer elan, meer ambitie, al werd nog niet helemaal duidelijk wat dat nu precies zou moeten inhouden. Het zittende College werd gevormd door, naast de burgemeester, een wethouder van het CDA, een van de PvdA en een van de FNP. So far so good, dat drietal functioneerde uitstekend, zo was alom te horen, maar toch was er onderhuids de nodige onvrede, met name waar het ging om ambitie en elan. Maar toen Gjalt Benedictus voor het CDA werd aangetrokken als informateur, een keuze die raadsbreed werd ondersteund, twijfelde eigenlijk niemand er aan dat de bestaande coalitie 'gewoon' verder kon, het ging immers prima. Tot diezelfde informateur met een tamelijk opzienbarende conclusie kwam: er zou een coalitie moeten komen van CDA, FNP, aangevuld met de CU! En toen waren de rapen gaar en niet zo'n beetje. De VVD, de PvdA en GrienLinks voelden zich om in voetbaltermen te blijven, 'gepiepeld', genomen, buitenspel gezet. Het draaide met name om het feit dat na de eerste gespreksronde met alle partijen afzonderlijk, met de drie eerst genoemden, CDA, FNP en CU, nog vervolg- ook wel verdiepingsgesprekken genoemd, werden gevoerd. En dat viel bij de anderen totaal verkeerd. En dus is er nu een situatie ontstaan die bepaald niet lijkt mee te werken aan een soepele formatie en een werkbaar raadsklimaat voor de komende vier jaar. 

spoeddebat
En het was de aanleiding voor 'de vier' om een spoeddebat aan te vragen bij burgemeester Jeroen Gebben, een gespreksronde met de messen op tafel zeg maar, want beide kampen stonden lijnrecht tegen over elkaar.En dat debat werd donderdagavond gehouden in de  raadszaal in Burgum.

matig
Het is bij lange na niet uitverkocht, deze toch beladen wedstrijd in het gemeentehuis in Burgum, iets wat je eigenlijk wel zou verwachten, er staat niets meer of minder dan de politieke toekomst van deze gemeente op het spel. Maar het debat zal er niet minder heftig om zijn schat ik in. Ik zoek mijn vaste stek achter de 'parsetafel' op en ik krijg gezelschap van de collega's van het FD en de LC en even later schuift ook Actief aan. We zijn op voorhand al benieuwd naar hoe dit zal gaan. Er is gevraagd om meer reuring, nou die hebben we nu, maar of we daar nu wel op zaten te wachten, ik waag het te betwijfelen. Als iedereen er is opent burgemeester Jeroen Gebben de vergadering. Hij legt uit dat hij technisch voorzitter is en zich dus niet inhoudelijk met de discussie gaat bemoeien. Het format is duidelijk, eerst mogen de aanvragers van dit debat, de beoogde oppositiepartijen VVD, GrienLinks, PvdA en D'66 hun bezwaren tegen de gang van zaken bij de informatie kenbaar maken en dan komende ook al beoogde coalitiepartijen CDA, FNP en CU aan het woord. Achter de perstafel zijn wij het wel over eens dat we waarschijnlijk niet veel nieuws te horen zullen krijgen, wij zijn van mening dat we met een half uurtje wel klaar zullen kunnen zijn met dit debat. Maar dat is buiten de waard gerekend, en die heet politiek in dit geval. Politici, of het nu beroeps zijn zoals in de Kamer, of goedwillende amateurs zoals in dit geval, ze vallen met de nodige regelmaat en zonder enig mededogen met ons van de schrijvende pers, moeiteloos in herhaling. Alles wat er voorbij komt hebben we  al in elke toonaard aangehoord, nieuwe inzichten zijn er niet bij. Beide kampen blijven op hun standpunten staan en dus ontstaat er dan een soort status quo, je kunt het ook vergelijken met een repeterende breuk: hij komt nooit op nul uit. Beide kampen graven zich in en goede raad lijkt duur, trouwens van wie moet die goede raad komen in dit geval.

ei van Columbus
Het is tamelijk verrassend dat er wel degelijk een partij is die een aanzet tot een oplossing van dit dilemma wil geven en het is tamelijk verrassend dat het Erwin Duursma van D'66 is die ermee komt. Hij zit nog maar een paar weken in de raad en we hebben hem nog niet zoveel gehoord in de debatten, maar nu manifesteert hij zich. En dat op een manier die de nodige bewondering afdwingt. Hij heeft 'in eerste termijn' al gerefereerd aan het feit dat het op deze manier spaak loopt, maar de motie die hij later indient gaat nog een forse stap verder. Hem, Erwin Duursma dus, lijkt het een goed plan om vooruit te kijken en op te houden met het 'eindeloze geneuzel' zoals hij het omschrijft. Hij wil dat de raad aanstuurt op een 'breedgedragen officieel Raadsprogramma', met andere woorden, een plan waarin beschreven wordt wat er in de komende vier jaar moet gebeuren, een plan waar de hele raad mee accoord gaat  en waarmee het te vormen college aan de slag kan. Om een en ander in goede banen te leiden beveelt hij een onafhankelijke procesbegeleider aan. En zie, de coalitiepartijen voelen er wel wat voor, ze zien het als een uitgestoken hand die ze gaarne aannemen. Toch komt de motie niet in stemming, omdat de oppositie er toch wel bedenkingen bij heeft. Maar Duursma heeft zijn punt gemaakt, hij heeft laten zien dat er wel degelijk licht aan de raadshorizon gloort als iedereen de begrijpelijke maar onwerkbare emotie vervangt door een pragmatische kijk op de situatie. Het kan immers niet zo zijn dat er de komende vier jaar alleen maar gesteggeld wordt in de raad terwijl er juist door de oppositie op voorhand is gevraagd om meer reuring, elan en ambitie. Daar kan alleen wat 'fan op 'e hispel' komen als de beschikbare tijd en energie  wordt gebruikt om de opstelde plannen uit te kunnen voeren. Duursma trekt zijn motie weer in, maar zijn boodschap is duidelijk en daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. Met andere woorden, er is wel degelijk een deur die op een kier staat, hij moet alleen nog wagenwijd geopend worden. Niemand heeft er baat bij dat straks in elk debat en bij elk onderwerp gekissebis ontstaat tussen de beide kampen, met andere woorden dat het een soort verbale guerilla oorlog wordt die alleen maar vertragend werkt. Uit zulke conflicten is eigenlijk nog nooit wat goeds voortgekomen. De teleurstelling en de frustratie van de 'verliezers' is begrijpelijk, maar ze zullen erover heen moeten stappen nu ze gezien hebben dat hun 'krewearjen' niets heeft opgeleverd. En Erwin Duursma als degene die voor een onverwachte doorbraak zorgt. Het wordt afwachten wat de raad met dit conflict, want zo mag je het inmiddels wel noemen, gaat doen. Wat er nodig is, Duursma preludeerde daar al op, is een onafhankelijke procesbegeleider, zeg maar een mediator, een professional, iemand met een open blik, niet bevooroordeeld, iemand die partijen bij en tot elkaar kan brengen. Dat moet niet zo moeilijk zijn lijkt mij, interessant wordt het in elk geval.

Binne Kramer 

{gallery}Syta/ried28418{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie