GERKESKLOOSTER - De deuren van de voormalige pand van basisschool in Gerkesklooster stonden 12 mei wijd open om de inwoners van het tweelingdorp te laten zien wat er allemaal in het nieuwe Generatiehuis is gebeurd en nog gaat gebeuren. De open dag werd druk bezocht door jong en oud.Vrijwilligers runnen het Generatiehuis al geruime tijd. Het concept is gebaseerd op het idee dat er een gezamenlijke ontmoetingsplaats is voor alle generaties van het dorp en waar de initiatiefnemers op den duur ook zorg willen bieden aan ouderen.
Op dit moment zijn drie klaslokalen opgeknapt en in gebruik genomen als ontmoetingsruimte waar elke woensdagochtend een kop koffie genuttigd kan worden, bibliotheek en kledingbeurs met kinderkleding.Eén van de initiatiefnemers, Aafke Kamminga, nam de bezoekers deze dag nog eens mee in het proces van het ontstaan van het Generatiehuis. “Er is dit jaar heel veel gebeurd, we hebben mooie samenwerkingen gehad. Zoals met jeugdhonk WeRockz voor het timmerdorp, samen met hen en de school voor De Boekenbakker, met zorgprofessionals als de wijkverpleegkundige en het dorpenteam, zelfs samenwerkingen tot in Denemarken en nog veel meer. En het mooiste is dat dit allemaal niet geregisseerd is, de initiatieven ontstaan spontaan vanuit wensen en vragen vanuit het dorp.
Dat is ook ons doel, we willen niet concurreren, maar elkaar versterken. Het Generatiehuis is van ons allemaal!”Tijdens de open dag kregen de kinderen van lokale basisschool een eigen geschreven boekje uitgereikt. Het boekje was het resultaat van het project ‘De Boekenbakker’ een landelijk project om laaggeletterdheid tegen te gaan waarin jeugdhonk, de school en het Generatiehuis samen zijn opgetrokken.Hapjes waren er van ́Hoeve Hoogland ́, een duurzame en kleinschalige voedsel- en zorgcommunity, ook door inwoners van Gerkesklooster-Stroobos gerund. ‘Hoeve Hoogland’ zal ook elke maand een maaltijd verzorgen in het Generatiehuis voor iedereen die niet kan of wil koken of gewoon samen met dorpsgenoten een gezonde maaltijd wil nuttigen.Deze initiatieven, samen met het museum in de Hervormde Kerk zijn het resultaat van ‘Dorpse Dromen’, een project van de gemeente Achtkarspelen en het Tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos waarin inwoners gemotiveerd werden om dromen waar te maken. En dromen kunnen dus ook werkelijk uitkomen, dat bewijzen deze initiatieven wel!
{gallery}Syta/gen24518{/gallery}
{gallery}Syta/gen24518{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121