25
ma, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BUITENPOST - Het lijkt een onmogelijkheid maar echt, grietman Boelens die geboren is in het jaar 1618 opende persoonlijk het Boelensplein. Het nieuwe plein tegenover de Maria kerk / Kapenga wonen aan de Voorstraat in Buitenpost. Het is ook de plek waar de familie Boelens lang geleden in de Boelensstate woonde. Kort daarvoor opende Burgemeester Gerben Gerbrandy de fototentoonstelling in het kader van LF2018 door het los draaien van een aantal bouten en moeren waarna een prachtig foto van ‘De âlde witte’, de Kruiskerk tevoorschijn kwam.


Een klein maar gezellig gezelschap verzamelde zich vrijdagavond aan de Voorstraat in Buitenpost waar het ‘Boelensplein’ geopend zou worden. De belangrijkste 2 personen waren er nog niet maar arriveerden precies volgens afspraak om 19.30 uur per paard en wagen bij het plein. Burgemeester Gerben Gerbrandy en Grietman Boelens waren deze 2 personen.Een kort welkom volgde waarna het gezelschap een weer uitstekende toespraak van de burgemeester kreeg te horen waarin hij refereerde aan de adellijke families in het dorp. Hij noemde ook de familie Boelens.

Eerst werd de foto expositie ‘oud Buitenpost’ geopend, op initiatief van de heren Peperkamp en Huizenga is rondom het deel welke als parkeerterrein is ingericht een foto expositie ingericht. Prachtige foto’s uit het archief van Anne van Lune en de stichting Oud Buitenpost.De burgemeester mocht een aantal moeren los draaien waarna 2 houten panelen verwijderd werden en een echt heel mooie foto van de toen nog witte kruiskerk zichtbaar werd.Er ontstond een kleine discussie van wanneer deze foto moest zijn geweest. Een exact jaartal werd niet genoemd maar er werd over ongeveer 1955 gesproken.
Het gezelschap liep weer richting een kleine tent, het was ondertussen wat gaan regenen. Grietman Boelens kreeg het woord. De grietman, een ‘rol’ van Jan Kloosterman, vertelde over zijn familie en met als hoofdpunt eigenlijk een dieptepunt. Er was weinig overgebleven aan de herinnering van zijn familie.  Een prachtig plein in Buitenpost maar deze, het Boelensplein, is zeker bijzonder. Er woonden lang geleden nog al wat adellijke families in Buitenpost, en de familie Boelens was eigenlijk ‘een beetje vergeten’  Op de plek van dit plein stond ooit Boelensstate.

Meerdere adellijke families werden genoemd maar in Buitenpost was er eigenlijk niets wat aan de Boelens familie herinnerde. Wel een herinnering in ‘De âlde witte’ de Kruiskerk daar in die kerk is het graf van de grietman.De openingshandeling hiervoor bestond uit het verwijderen van de Fryske flagge, de naam op het bordje werd zichtbaar …… hoopten we. Helaas of juist erg mooi stond iedereen aan de verkeerde kant en zagen we de achterkant van het bordje. Ik ging, samen met een collega fotograaf snel naar de andere kant en de heren die de vlag weghaalden draaien zich netjes om …. om toch die ene foto te kunnen makenNa een lekker ‘frysk drankje’ en een toast op de familie Boelens werd er gezellig na gesproken over de foto expositie en de prachtige nieuwe plein. De Burgemeester ging naar huis en waar de Grietman naar toe ging is onbekend gebleven ……

Jan Kamminga

{gallery}Syta/plein5618{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie