BURGUM - Ruim 75 personen vierden donderdagavond in restaurant De Pleats het feestje rond Stichting Karakteristiek Tytsjerksteradiel die 40 jaar jong werd. Er waren 2 zeer gepassioneerde sprekers en er werden 2 prijzen uitgereikt. Natuurlijk de karakteristiek Tytsjerksteradiel prijs en deze was voor de familie Keizer. Een bedrag van 500 euro en een stalen ‘monument’ voor in de tuin was hun deel. Een extra prijs was voor de familie Hoekstra die ook kwamen te weten dat ze in het oudste huis van Burgum wonen.
Eerlijk is eerlijk, ik had er nog nooit van gehoord, de Stichting Karakteristiek Tytsjerksteradiel maar dan kwam donderdagavond in ‘It Lytshūs’ van restaurant De Pleats verandering in. In deze prachtige ruimte zaten rond de 75 personen die vaak wél ‘van de hoed en de rand’ wisten. De ontvangst was in ieder geval prima, koffie en ‘Hey, Jan, jij hier?’ inderdaad ik was daar en echt helemaal blanco. Na deze avond is/was het overigens helemaal anders. Een echt zeer interessant onderwerp.
Stipt 20 uur opende de voorzitter van Karakteristiek Tytsjerksteradiel, Bareld Kootstra, de avond. De eerste ‘spreker’ die de avond uitstekend begon. Hij vertelde over de geschiedenis van de stichting . Ook over de open monumenten dag die samen met Achtkarspelen georganiseerd gaat worden.
De uitreiking van de prijs Karakteristiek Tytsjerksteradiel werd aangekondigd. Er waren 4 kandidaten geweest waar ‘tot in detail’ was bekeken hoe het ‘object’ gerestaureerd was. Uiteraard door een deskundige en onafhankelijke jury. Winnaars werden de familie Keizer-Wijma. Er waren bijzonder veel lovende woorden over de restauratie van hun huis. De prijs aangeboden door ‘De Timmermantsjoender’ uit Garyp betrof een cheque van 500 euro.
De eerste spreker werd aangekondigd, Dhr. Rijpma van de Wiersma-Reitsma stichting. Deze stichting beheerd in de regio een aantal boerderijen en heel veel hectares ‘boeren grond’. Hij vertelde gedetailleerd over een aantal boerderijen en families. Prachtig was het ‘verhaal’ over een familie die een boerderij liet bouwen zo rond 1907. Ze wilden vrij uitzicht houden en betaalden daar in 1907 100 gulden voor aan hun buren. Volgens dhr. Rijpma was dat nu meer dan 280.000 euro. Of dat bedrag klopt ? Die 100 gulden zal zeker kloppen maar of het nu zoveel duizenden euro’s is. Ik denk dat het nu met rente ongeveer 2800 euro zou moeten zijn, de komma verkeerd gezet ……. De prachtige website www.wiersma-reitsma-stichting.nl geeft u veel meer informatie.
Er volgde een kleine pauze waarna er een ‘extra prijs’ werd uitgereikt. Ook nu een erg mooi gerestaureerd pand waar onderzoek gedaan was naar het hout in het huis. En dan specifiek de ouderdom van het huis. Dhr. en mevr. Hoekstra-Reitsma wonen in het oudste woonhuis van Burgum.
De volgende spreker had dit onderzocht. Dhr. Paul Borghaerts was dit. Als er iemand passie en gedrevenheid had was het deze man wel. ‘onkundig’ als ik ben kon ik het regelmatig niet volgen maar mijn buurman in de zaal zat duidelijk te genieten omdat hij er al wel wat van wist. Hij kreeg heel veel erg mooie informatie. Dhr. Borhaerts kon analyseren waar het hout vandaan kwam en hoe oud of het was, tot op het jaar nauwkeurig. Zelfs uit welk land en dat kon één van de Scandinavische landen zijn of elders in Europa maar ook gewoon uit ons eigen Nederland. Een, ook voor mij, erg mooi verteld verhaal. Duizenden ‘boringen’ om een staafje hout uit een oude balk te halen had hij in vele jaren gedaan. Om deze later natuurlijk te analyseren. Ook waren veel boerderijen geļnventariseerd wat betreft ‘de bienten’ afmetingen en bouw-jarenIk wist het niet maar ‘de leer’ naar en over de jaar ringen in het hout heet; dendrochronologie. Volgens mij had deze man nog wel een uur door kunnen gaan en dan hadden de aanwezigen zich nog steeds geen seconde verveeld.Op www.houtdatering.nl staat veel meer info. Ook op www.shbf.nl staat prachtige informatie.
Voorzitter Kootstra sloot de avond af, een avond die zeker een vervolg krijgt als er volgend jaar weer oude gerestaureerde panden worden aangemeld. Iets wat niet vanzelfsprekend is omdat er in die 40 jaar ook wel eens niet een Karakteristiek Tytsjerksteradiel prijs is uitgereikt.
Jan Kamminga
{gallery}Syta/kar9618{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121