26
di, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BURGUM - Er vielen donderdagavond in het gemeentehuis in Burgum, waar de reguliere en tevens laatste raadsvergadering van 2018 werd gehouden, weer een paar opvallende quotes te noteren. Een van de insprekers kwam met 'sliepe dogge wy nachts,  net oerdeis'. Dat was Johannes Bosma over het Sanjesfjild. Of deze van Dieter Tigchelaar over het zelfde onderwerp: 'Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald'. Aan discussie geen gebrek deze raadsvergadering: en zo liep het tegen twaalven...


Plan De Warren weer uitgesteld
Nadat in de vorige vergadering de discussie over het omstreden woningbouwplan De Warren was opgeschoven om meer tijd te hebben voor intern overleg en het verkrijgen van aanvullende informatie, ook deze keer haalde de behandeling van dat plan de vergadering niet. Ook nu wilde de raad in meerderheid meer tijd, meer overleg en dan met name onderling. Waar het om gaat draaien, dat is inmiddels wel duidelijk, is hoe de coalitie om zal gaan met het feit dat die coalitiepartijen niet 'ienriedich' zijn, met name de FNP heeft al een paar keer aangegeven het niet te zien zitten. Het is typisch zo'n plan dat kan zorgen voor een schisma in de coalitie en de raad, een scheuring, een tweedeling. Moet je nu wel een fraai stuk natuur, zeg maar tussen Burgum en Suwâld, opofferen aan een groot contingent woningen. En met name, wat zijn daar dan de consequenties van, immers, dan krijg je weer een dorp dat doorsneden wordt door een snelweg, de Centrale As in dit geval. En in feite kreeg de raad donderdagavond nog met zo'n dilemma te maken, namelijk de vraag of het nieuwe industrieterrein tussen Gytsjerk en Oentsjerk wel op het Sanjesfjild moet worden gerealiseerd. Een moeilijk punt voor de raad, omdat het dorp zelf, in casu Oentsjerk, zelf tot op het bot verdeeld bleek te zijn. Economie versus natuurbeheer, landschappelijke waarden en woongenot. Maak daar maar eens chocola van, dat worden de verschillende groepen, bewoners tegenover ondernemers, van zijn lang zal ze leven niet eens. Beiden kwam ze hun standpunt verdedigen en uitleggen en alles aangehoord moest je eigenlijk wel constateren dat ze allebei gelijk hadden. Gelukkig hoefde nog geen besluit te worden genomen, er zullen eerst nog overlegrondes  volgen, maar of die wel de nodige duidelijkheid zullen opleveren, is de vraag.

voltallig
Het is even over half acht op deze donderdagavond de 20ste december, bijna de kortste dag dus, als burgemeester Jeroen Gebben de vergadering opent. Hij overschouwt de bomvolle raadszaal, de tribune zit helemaal vol met insprekers en publiek, er staat blijkbaar wat te gebeuren, er zijn onderwerpen aan de orde die voor discussie zullen zorgen. De raad is voltallig aanwezig, Erwin Duursma, hij ontbrak de laatste beide keren wegens die geruchtmakende zaak waarin hij werd verdacht  verwikkeld te zijn. Maar hij is er weer en daar is iedereen blij om, dat zegt niet iedereen luidop, maar je kunt het voelen in de zaal. Ook Rom Dijk, hij is bezig aan zijn laatste weken als wethouder, is er en ook aan hem is niet meteen te merken dat hij een lastig besluit heeft moeten nemen. Ik had verwacht dat er iets van uitleg zou komen, of van BenW of van Dijk zelf, maar blijkbaar is gekozen voor een ander format. De burgemeester opent met een korte uitleg over de vorderingen in de samenwerking tussen T-diel en 8K, voor de niet ingewijden: Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen. "De oanpassing fan de tiims hat yn 2018 plakfûn, alle meiwurkers witte no wêr't sy oan ta binne", meldt Jeroen Gebben, "it wie in poepetoer, mar it is slagge. Wy sille 2019 brûke om it fjirder stâl te jaan, aldus de burgemeester.

fragen
Het volgende punt op de agenda is 'it fragenhealoerke', die tijdspanne staat regelmatig onder druk, reden waarom de voorzitter er vorige keer op heeft aangedrongen het aantal vragen te beperken. Dat is ook deze keer maar mondjesmaat gelukt, gezien het feit dat het 'healoerke' uitloopt tot een 'lyts oerke'. Jantsje van der Veen heeft zich verwonderd over de berichtgeving over een eventueel aquaduct dat de bruggen bij Skûlenboarch en Kootstertille zou moeten vervangen. "Ferrassend", vindt zij en ze wil weten wat de rol van de gemeente is. Wethouder Rom Dijk: "Wy waarden ek oerfallen. Der komt undersyk en wy hawwe kontakt opnaam mei Achtkarspelen, mar dy stean der wat oars yn. It hat nochal wat konsekwinsjes. Wy binne dwaande mei in brief op poaten, wy wolle dat elkenien ynformearre wurdt." Michel Klont (GrienLinks) vraagt zich af wie eigenlijk verantwoordlijk is voor het legen van de 'blikvangers', de netten waarin voorbijgangers hun lege blikjes kunnen gooien. Wethouder Andries Bouman meldt dat de gemeente dat doet middels een ronde door de gemeente. Nynke Koopmans loopt vooruit op de discussie over De Warren en met name over het standpunt van de FNP. "De FNP wol de Warren tsjinhâlde, hoe past dat yn 'duorsem oparbeidzje', (het credo van deze coalitie). Wy tinke dat jim wat út te lizzen ha." Maar wethouder Gelbrig Hoekstra laat zich niet uitdagen: "It kolleezje wie unanym." Nynke Koopmans, "Mar de minsken snappe der neat fan." Gelbrig Hoekstra: "De Warren is in frije kwestje", der kin dus oer praat wurde." Peter van de Hoef (PvdA) maakt zich zorgen over het toenemende volume van de winkels in Burgum. Hij vreest voor langdurige leegstand. Burgemeester Gebben, hij heeft dit punt in zijn portefeuille, antwoordt: "Als aan de voorwaarden is voldaan, kunnen wij het niet weigeren." Van de Hoef wil ook weten of de beloofde bushokjes in Burgum er inmiddels al staan. Retorische vraag uiteraard, hij weet best dat ze er (nog) niet staan. Wethouder Dijk meldt dat 'het allemaal wat langer duurt', vanwege grote drukte bij het bedrijf dat ze produceert: "Wy litte se net by sa mar in bouwer meitsje."

Sanjesfjild
Dan is het tijd voor het eerste heikele punt op de agenda, industrieterrein Sanjesfjild in de Trynwâlden. Er hebben zich vier insprekers gemeld en daartoe is het punt op de agenda naar voren geschoven ten faveure van het publiek dat speciaal voor deze kwestie naar Burgum is gekomen. Het bal wordt geopend door Dieter Tigchelaar die zegt te spreken namens de ondernemers in de Trynwâlden. Zijn standpunt is even duidelijk als zijn verhaal: hij ziet slechts voordelen voor de hele Trynwâlden, met name werkgelegenheid. Plausibel verhaal waar eigenlijk geen speld tussen te krijgen is. Maar dat is net zo bij het volgende verhaal en dat is van Dolph Kessler, hij woont aan de Sanjesreed en is, uiteraard zou je bijna zeggen, mordicus tegen zo'n industrieterrein vlak bij zijn woongebied. Ook hij heeft een steekhoudend verhaal, zij het dat het lijnrecht tegenover dat van zijn voorganger staat: 'wem wirdts wundern'. Hij eindigt met de zegswijze: 'beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald'.  Nummer drie op de sprekerslijst is Tjalling Posthuma Linthorst namens  een groep Trynwâldster ondernemers. Hij legt uit waarom het eerst allemaal wel leek te kunnen met het nieuwe terrein, maar nadat er een nieuw bestuur van dorpsbelangen was aangetreden, plotseling niet meer: "Het standpunt is 180 graden gedraaid." En nu zijn de betrokken ondernemers bang dat het plan vastloopt. "Wij zijn bang dat de ondernemers die plannen hadden nu weglopen en ergens anders naar toe gaan, het duurt allemaal te lang. En dat zijn allemaal Trynwâldster ondernemers", betoogt de heer Posthuma Linthorst. De laatste inspreker is Johannes Bosma, ik kom er niet achter namens wie hij inspreekt. "Doe't de doarpsfyzje der wie, wie elkenien enthousiast, mar no is dat hielendal omslein. Wy moatte dy minsken hâlde, wy moatte se net fuortstjûre. Wekker wurde, 'sliepe dogge wy nachts, net oerdeis." Wethouder Gelbrig Hoekstra is tamelijk kort in haar reactie: "Wy moatte en sille yn gesprek bliuwe."

sociaal domein
Een vrijwel steeds terugkerend item in de vergaderingen van de gemeenteraad is het veelomvattende sociale domein. Zeg maar alles wat met wat vroeger sociale zaken heette. Veel omvattend en ook steeds belangrijker, omdat het niet alleen op het bordje van de gemeente is komen te liggen, maar ook omdat het steeds meer geld kost, geld dat eigenlijk van de overheid zou moeten komen. Maar omdat die vanwege bezuinigingen steeds meer in gebreke blijft, wordt een onevenredig groot beroep gedaan op de creativiteit van de gemeenten. En in deze gemeente is dat niet anders. Voor ligt op deze avond de startnotitie van dat sociale domein. Dineke Wagenaar (VVD) opent de debatten: "It bliuwt allegearre wat abstrakt", betoogt zij, "wy meitsje ús soargen oer it jild en benammen oer de overheadkosten." Erwin Duursma (D'66) geeft de ambtelijke organisatie een compliment voor het stuk; "Dat mag ook wel eens gezegd worden", aldus Duursma, maar: "ik zou willen aanraden om de tijd te nemen voor de uitvoering." Hij heeft nog een behartenswaardige suggestie: "Kijk niet alleen naar de eigen organisatie, maar ga ook eens bij anderen kijken, leg je oor te luisteren, haal de succesfactoren boven water. En pas vooral op de kaasschaafmethode, we zitten hier voor de langere termijn." De volgende die haar licht over deze meestal weerbarstige materie laat schijnen, was Saskia van der Werf (PvdA). "Wij hebben grote zorg of de mensen wel de zorg krijgen de ze nodig hebben. We moeten zorgen dat er geen verdergaande verschraling optreedt." Brigitta Scheepsma (GrienLinks) wil weten wat het gaat betekenen voor de mensen die het betreft: "Kunnen wij creatieve voorstellen verwachten van het college", vraagt zij zich af, "wij hebben daar zorgen over." Lamina Westerdijk (CDA) "Wij moatte yn petear mei dy kliënten, net allinne oer de koarte mar ek en benammen oer de langere termyn." Freddy de Haan (FNP): "Yn jannewaris geane wy los, wy sjogge der nei út." Jantsje van der Veen (CU) spreekt van  'in dúdlik stik': "Wy moatte mei elkoar oparbeidzje." In zijn antwoord bedankt wethouder Andries Bouwman de fracties voor hun positieve reacties. "Dit is het proces dat wij gaan doorlopen. Het gaat over onze inwoners, dit is echt belangrijk. We moeten creatief kijken naar de transformatie." 

Operatie Steenbreek
Oftwel 'tegel eruit, plant erin'. Daarbij gaat het om het beter afvoeren van hemelwater, maar ook om meer biodiversiteit. De fractie van GrienLinks heeft een motie ingediend waarin gevraagd wordt om ook deze gemeente te laten aansluiten bij deze operatie, die door vrijwel alle fracties als 'sympathiek' wordt omschreven. Maar wethouder Andries Bouwman heeft een ander plan. Hij wil middels een integraal plan, dat in ontwikkeling is, in feite hetzelfde doel bereiken, maar hij ontraadt de motie vanwege zijn bredere plan. Uiteraard houdt Brigitta Scheepsma voet bij stuk en uiteindelijk krijgt ze de raad zover dat die unaniem in stemt met haar motie. En dan kan de wethouder in feite niet anders.

Binne Kramer  

{gallery}Syta/riedsverg211218{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie