25
ma, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BURGUM - De raad van Tytsjerksteradiel gaf het college een fikse portie huiswerk mee. De euforie over de nieuwe Westermar, de oude brandde nu meer dan een jaar geleden tot de grond toe af, kreeg daarmee een flinke deuk. Want waar de gebruikers zich rijk rekenden met een extra luxe variant, zette een aantal fracties toch wel vraagtekens bij het plan B. En dat ging, oh wonder, over het financiële plaatje. "Goed omgaan met de schaarse middelen," klonk het, tegenover "straks krijgen we misschien spijt."Nog geen duidelijkheid over Westermar


Door de sportwereld in Tytsjerksteradiel werd en wordt de brand die sporthal Westermar in Burgum in oktober 2017 in de as legde, beschouwd als een regelrechte ramp. Niet zozeer de brand zelf, er vielen gelukkig geen slachtoffers, maar wel de gevolgen voor een groot deel van de zaalsporters in de hele gemeente. En wie gedacht had dat het een kwestie van 'in de brand, uit de brand' zou worden, met andere woorden dat er binnen zeer afzienbare rijd een nieuwe hal zou verrijzen, kwam bedrogen uit. Wie nu naar de locatie kijkt op het sportcomplex Koningsland, ziet een trieste en troosteloze betonnen vlakte. Voor de liefhebbers, actief dan wel passief, is het 'in griis' en dat terwijl de Westermar in veertig jaar was uitgegroeid tot de ultieme sporttempel. Maar het lege stuk beton geeft ook aan dat er begin 2019 nog altijd geen nieuwe sporthal staat, 'de skeppe is noch net iens yn 'e grûn'. Er wordt inmiddels fors gemord: 'werom duorret dit sa lang', is de grief van vele gebruikers. En eigenlijk was dat de achterliggende motivatie om het op de agenda van de raadsvergadering van donderdagavond te zetten.

insprekers
Het debat werd geopend of eigenlijk ingeleid door een paar insprekers, die de hele gang van zaken toelichtten. De eerste was BCV-voorzitter Van der Woude, die in zijn vijf minuten spreektijd uitlegde wat er allemaal annex is met de bouw van de nieuwe sporthal. Zijn club BCV gaat, dat staat al veel langer in de planning, fuseren met buurman/-vrouw vvBergum. Jarenlang leek dat een onhaalbaar 'monsterverbond', maar dankzij een paar weldenkende voorzitters lijkt het er nu toch van te komen. "En dus hawwe wy aanst in trouwerij", aldus de BCV-preses, "en dus moatte wy op syk nei in nij hûs. En no krije wy in unike kâns. It wurdt in hûs mei in tún. En as't meisit kinnen wy fanút de tún yn 'e hûs sjen en fanút de wenkeamer yn de tún." Een passende omschrijving waarbij de tuin staat voor de sportvelden en de kamer voor de kantine. Die zal dus behoorlijk groot moeten worden, omdat beide clubs veel leden hebben. Maar: groot en dus duur. Van der Woude: "Wy wolle ferbining sykje tusken binnen- en bûtensporters. Wy geane mei harren yn petear, wy meitsje ôfspraken mei de buorlju sis mar." Een duidelijk verhaal, waarbij duidelijk was dat Van der Woude donders goed in de gaten had dat hij nu niet voor eigen parochie preekte, maar voor een uiterst kritisch gehoor. Maar hij klonk overtuigend. De tweede inspreker was Piet Herder namens het burgerinitiatief dat is opgericht om alle geledingen de gelegenheid te geven voor inspraak. "Wy moatte der wat moais fan meitsje", begon die zijn betoog. "Wy binne grutsk op it totale plaatsje, oan de measte easken en winsken is wol sawat foldien en dat betsjut dat de nije hal in stik better wurdt as de foarige. At it giet sa't wy graach wolle, wurdt it hjir in dynamysk sportpark mei de mogelikheid om ek net-sporters in beweging te bringen. Troch ferkearstechnyske oanpassingen wurdt it folle feiliger, der wurdt duorsum boud, der komme sinnepanielen, alteast dat is de ambysje. Wy wurkje fanút in fyzje op de takomst. Hoe no fierder, dit is in prachtich breed droegen plan."

visie
En toen was het woord aan de raad om zijn visie op het voorliggende plan, de B-variant, de mooiste, maar ook de duurste, te geven. En dat was niet allemaal 'botertje tot de boom', met name de financiële onderbouwing deed diverse wenkbrauwen fronsen. Gert van der Meijden (CDA) opende het bal: "We moeten goed omgaan met de schaarse middelen, maar dit wordt een prachtig sportcomplex, wij gaan voor optie B." Nynke Koopmans (VVD) was niet onverdeeld positief, zij hield zeg maar 'de bal nog even aan de voet': "Wy kieze A as B, maar wy binne der noch net út." Zij pleitte ervoor om alles nog eens goed na te rekenen en te kijken of er nog mogelijkheden tot bezuinigingen zijn. "Wy meitsje noch gjin kar, it leafst hawwe wy plan B, mar net tsjin eltse priis." Michel Klont (GrienLinks) had ook zijn bedenkingen: "Ging goed, lekker druk bezig. Maar het is teveel een voetbalverhaal. Wij kiezen niet voor A of B, maar voor C, de C van creatief." Alex Nijboer van de FNP sprak van een mooi plan en een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief. Maar hij had wel een paar vragen, bijvoorbeeld over die acht ton vanuit de voetbalclubs en de verkoop van de beide clubhuizen: "Wa keapet dat?" Hij pleitte voor bezuinigen waar mogelijk.

Nynke Koopmans wilde weten wat de financiële consequenties van plan C zijn. Piet Reitsma zag kansen: "Dizze brân kaam op in hiel goed momint, no kinne wy foar in skyntsje in geweldich sportkompeks krije." Saskia van der Werf vond een groot compliment aan al die vrijwilligers op z'n plaats. Zij waarschuwde wel dat het budget ontoereikend is en: "Er is ook geen garantie aangaande verkoop van de clubgebouwen." Dineke Wagenaar (VVD): "Hoe komt het met de voorzieningen in andere dorpen als dit plan zoveel geld kost." Daarna ontspon zich een korte maar pittige discussie tussen CDA enerzijds en VVD en GrienLinks anderzijds.Saskia van der Werf wilde weten wat het budget nu precies is en wat we daar voor kunnen doen. Douwe Hooijenga (CU): "Troch de brân krije wy no in unike kâns, dit plan levert in better en feiliger sportkompleks op, wy pleitsje foar plan B mei restriksjes." Brigitta Scheepsma (GrienLinks) vond het onbegrijpelijk dat het nieuwe sportpark nog een kunstgras veld met rubbergranulaat zou krijgen. Erwin Duursma (D'66) was niet zo bang voor de financiële risico's: "Dit is een mooie testcase, een kans om het echt goed te doen. En, als we het nu niet doen krijgen we misschien over een paar jaar spijt. Dus: "Onder de streep is het voor ons plan B."

De summary van de discussie van kwam van burgemeester Jeroen Gebben: "It jild is noch ûndúdlik, dêr moat sa gau mogelik helderheid oer komme. Wy moatte ús realisearje dat in fernijbou fan de sporthal ek in soad jild koste hie. En nee, it wurdt net allinne in fuotbalferhaal. Op 14 febrewaris kenne wy de antwurden. Wethâlder Hoekstra, kinne jo hjir sûkelade fan meitsje? Gelbrig Hoekstra: "Ja, wy sille it besykje, jim wurde tidich ynformearre." En daarmee werd het punt sporthal afgesloten en kon de conclusie luiden dat het college een pittige portie huiswerk op het bordje kreeg. Gelbrig Hoekstra en haar ambtenaren kunnen aan de bak. De wethouder verblikte overigens niet. Ze zei het niet, maar je kon haar horen denken in navolging van Angela Merkel: "Wir schaffen das."

Binne Kramer

{gallery}Syta/diel25119{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie