BURGUM - Je moest als kijker/luisteraar naar de raadsvergadering een behoorlijke portie deskundigheid meebrengen, wilde je überhaupt een idee krijgen waar het over ging. Met name het punt over de woonvisie en het daar wel/niet aan gekoppelde debat over de bouwplannen voor de Warren zorgde voor de nodige 'betizing', niet alleen bij de raadsfracties, maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook bij de luisteraars en kijkers. Er werd langdurig en stevig gediscussieerd, maar de conclusie is dat er nog veel onduidelijk is. Wenfisy zorgt voor veel onduidelijkheid
Een van de punten op de raadsagenda van donderdagavond was de voorliggende 'wenfisy', met andere woorden: hoe denkt het college over de woningbouwplanning in de gemeente op de korte en middenlange termijn. Met natuurlijk in het achterhoofd de tamelijk heikele discussie over de Warren, zeg maar: hoe denken college en raad over het plan om in de Warren, het gebied tussen Suwâld en Burgum nieuwe woningen te bouwen. Een vanaf het begin omstreden plan, een plan immers waar van alles vóór, maar eigenlijk net zoveel tegen te zeggen is. En dat wordt er ook gedaan en zeker in de politieke arena, want daar moet uiteindelijk de beslissing vallen. En daar komt dan nog bij dat er niet alleen politieke druk op zit, maar ook financiële en juist dat laatste aspect kan een doorslaggevende rol spelen. Als er niet binnen zeer afzienbare tijd een beslissing valt, een positieve beslissing valt, een besluit ten faveure van de voorstanders van de bouw van 150 en misschien op termijn wel 300 woningen, dan verstrijkt de termijn die gesteld is en loopt de gemeente een dikke 3 miljoen euro mis. En dat in een tijdsgewricht waarin 'it mei de sinteraasje net hûndert punten is'.
De gemeente zit in zwaar weer, en dat heeft dan weer niets te maken met dit omstreden plan, maar alles met de verliezen op het sociale domein. 'Den Haag', de centrale overheid dus, heeft het beheer over dat domein, alles wat met sociale zaken te maken heeft, 'over de schutting geworpen' en het is op het bordje van de gemeente terecht gekomen. Nog geen ramp, maar 'ze' hebben in Den Haag 'vergeten' om er voldoen geld bij te doen. En nu zitten de gemeenten en dus ook Tytsjerksteradiel, met de spreekwoordelijke gebakken peren. En dus moet er bezuinigd worden en juist dat komt nu even niet goed uit. En indirect dreigt een bijzonder pijnlijk verlies op het Warren-plan, de al genoemde drie miljoen, nu de hele discussie te gaan beheersen.
weinig duidelijkheid
Donderdagavond moest de raad zich in eerste instantie buigen over de woonvisie, maar die discussie werd beheerst en zeg maar vertroebeld, door het later op de agenda staande debat over het Warren plan. De discussie over de wenfizy werd aangezwengeld door een aantal insprekers die overigens merendeels ook het Warren-plan als uitgangspunt hadden. Jan Geert van Duinen vroeg zich namens een groep belanghebbenden onder meer af of die woningen in de Warren wel nodig zijn en hij ried de raad aan om te kiezen voor in- in plaats van uitbreiding. Inbreiding wil zeggen: bouw die woningen in Burgum op plaatsen waar daar ruimte voor is. "Zoals het plan nu voorligt gaat dat ten koste van veel tijd en geld. De weerstand is groot, zoek naar alternatieven voor de Warren", aldus de inspreker. De heer Bruining van dorpsbelang Burgum vroeg om passende en betaalbare woningen en inbreiding zoveel als mogelijk, en dan vooral voor starters en senioren. "DB (Dorps Belang) is niet tegen de Warren, maar DB bedrijft geen politiek." Hij wilde Burgum nieuw leven inblazen: "Geef Burgum weer een toekomst, een leefbare toekomst." Eelke Duursma sprak op persoonlijke titel in: "Wy moatte keuzes meitsje", betoogde hij, "ik ha 45 man yn tsjinst en ik wol harren graach bine, mar der is foar harren gjin wenrûmte. Der is te min reuring en beweging, wy ha hjir fan alles, mar wy fergrize, wy moatte it aanst ha fan toeristen en rollators. Der moat wat gebeure, dus rie: set der gong achter." Mevr. Elma van Lier pleitte voor een totale woonvisie, niet alleen voor Burgum: "Nu zorg je voor een nieuwe tweedeling, zoals met de Centrale As. Dus: inbreiding waar het kan en uitbreiding als het niet anders kan. Dit plan verhoudt zich niet met de behoefte van de burgers."
raad
Daarna was het woord aan de raad voor hun opinie over deze problematiek. Dineke Wagenaar (VVD) vroeg zich af hoe de wenfizy aangepast wordt: "De minsken wolle dúdlikheid. Komt alles yn Burgum?" Zij besloot met: "Der is no genôch ouwehoerd, dus: hoe soargje wy foar dúdlikheid?" De heer Van der Velde (FNP): "Der is tefolle willekeur." Berber van Zandbergen (GrienLinks) "Deze wenfizy is er voor alle dorpen, niet alleen voor Burgum." Erwin Duursma D'66: "Het is tijd voor een integrale planning, waarbij we kritisch naar onszelf moeten kijken. Dus: geef iedereen duidelijkheid. Is er nog een versnelling mogelijk, nu lijkt het op een voldongen feit." Brigitta Scheepsma (GrienLinks): "Hoe gaat het college deze ambitie onderbouwen?" Wethouder Gelbrig Hoekstra deed een poging om alle vragen te beantwoorden en alle onduidelijkheid weg te nemen. "Dit kolleezje pakt it wer op. En: nee, dit kin net hurder, mar dat moatte wy ek net wolle. Wannear is wat oan de oarder, wy wolle in dúdlik tiidpaad, de timing is belangryk. It giet om it ferlet dat der is. It afwegingskader is noch net klear, der is noch in rinnende wenfisy. Der moat wat gebeure." Waarna een pittig en open discussie ontstond die voor kijkers en luisteraars niet altijd even duidelijk en verhelderend was, met de wenfisy als kader en met het plan De Warren als focus.
De Warren
Als intermezzo legde ambtenaar Bauke Zwaagstra als 'getuige deskundige' even kort als duidelijk uit hoe de vork nu eigenlijk in de steel zit. Hij deed dat aan de hand van het zogenaamde 'startdocument ':" It startdokumint is yn feite it begjin fan it traject en daarm begon hij 'mei in stikje skiednis'. Waarin hij uitlegde hoeveel de grond de gemeente had gekost en wat de 'strop' zou zijn als de gemeente de bouwgrond weer zou moeten verkopen als agrarische grond, de al eerder gememoreerde drie miljoen. Ik heb de indruk dat het goed zou zijn geweest als Bauke Zwaagstra dit verhaal eerder had gehouden, gewoon rechttoe-rechtaan zonder allerlei 'betiizjende' interrupties en meningen.
Wat zich met deze discussie aftkende was dat lang niet alle fracties zich duidlijk hadden uitgesproken. Als de laatste fase van deze behandeling, de besluitvormende fase zeg maar, over een aantal weken aan de orde komt zal moeten blijken hoe de meningen en standpunten er gaan uitzien. En uiteindelijk zal er gestemd moeten worden en dan kon nog wel eens 'in hiel ochheden' worden. Wordt dus zonder twijfel vervolgd.
Binne Kramer
{gallery}Syta/warren{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121