25
ma, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM - Kinderen in de gemeente Tytsjerksteradiel zijn de afgelopen drie jaar meer groente gaan eten en meer water gaan drinken. Dat blijkt uit de tussenstand van de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Met de JOGG-aanpak wil gemeente Tytsjerksteradiel kinderen en ouders stimuleren gezonder te eten en meer te bewegen. Ook de komende jaren zet de gemeente zich in voor een gezondere toekomst voor jongeren.


Meer dan 13.000 volwassenen en 500 kinderen in Tytsjerksteradiel hebben overgewicht. Kinderen die te maken hebben met overgewicht zitten vaak niet lekker in hun vel, zijn minder fit en worden vaker gepest. Om stijging van het aantal kinderen met overgewicht tegen te gaan, sloot de gemeente Tytsjerksteradiel zich in 2016 aan bij de landelijke aanpak Jongeren op Gezond Gewicht.Meer dan 13.000 volwassenen en 500 kinderen in Tytsjerksteradiel hebben overgewicht. Kinderen die te maken hebben met overgewicht zitten vaak niet lekker in hun vel, zijn minder fit en worden vaker gepest. Om stijging van het aantal kinderen met overgewicht tegen te gaan, sloot de gemeente Tytsjerksteradiel zich in 2016 aan bij de landelijke aanpak Jongeren op Gezond Gewicht.

Positieve resultaten
“Na drie jaar zien we al een aantal positieve resultaten”, vertelt wethouder Andries Bouwman. “Er groeide een mooie samenwerking tussen de gemeente en organisaties als kinderopvang, scholen en welzijnswerk. Daaruit kwamen bijzondere projecten tot stand”. Een voorbeeld is het project Lekker bezig, waarbij zorgprofessionals, beweegcoaches en de buurtverenigingen in de straat met kinderen en ouders koken en beweegspelletjes doen. Bouwman: “De basis is gelegd. Het is nu zaak om de JOGG-aanpak samen met de verschillende partners verder uit te rollen, juist omdat de cijfers ook laten zien dat het aantal kinderen met overgewicht nog steeds toeneemt en minder kinderen sporten.”

Minder beweging
Hoewel er gezonder gegeten wordt, laten de cijfers zien dat het aantal kinderen met overgewicht toch gestegen is. Ook zijn kinderen minder gaan bewegen. Telefoons en spelletjescomputers moeten het opnemen tegen buitenspelen en sporten. De gemeente zet de komende jaren dit gedrag centraal en onderzoekt hoe zij dit het beste kan aanpakken. Een onderdeel daarvan is het ondersteunen van ouders in het stimuleren van hun kinderen om meer te gaan bewegen. Daarnaast moet de omgeving van kinderen aantrekkelijker worden voor gezonde keuzes. Zo wordt er bij sportkantines gestimuleerd om hun assortiment met gezonde keuzes uit te breiden.

JOGG-aanpak
Onder de JOGG-aanpak werken organisaties als jeugdgezondheidszorg, kinderdagverblijven, jongerenwerk en scholen samen om de jeugd een gezondere toekomst te geven.

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie