BURGUM - Rond de 250 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de 3 basisscholen in Burgum waren vrijdagmorgen naar het oorlogsmonument op de begraafplaats van De Kruiskerk gekomen om daar een krans te leggen en te gedenken. Leerlingen van CBS de Arke mochten dit jaar de krans leggen bij het monument ter nagedachtenis aan 5 Engelse piloten die in de nacht van 6 op 7 december 1941 nabij de Kloosterlaan werden neergeschoten. In de kerk een mooi en zeer respectvol programma met muziek, verhalen en een erg mooi gedicht.
Elk jaar weer is Adopteer een Monument er, leerlingen van de groepen 7 en 8 van de 3 basisscholen in Burgum; De Arke, De Reinbôge en It Partoer komen dan naar De Kruiskerk om daar bij het oorlogsmonument een krans te leggen.Deze keer mochten de leerlingen van De Arke de krans leggen.
Op de parkeerplaats voor de Kruiskerk was het kort voor 9 uur druk. Heel veel kinderen, ruim 250, Wethouder Tytsy Willemsma, een aantal raadsleden, leerkrachten en ouders die net na 9 uur in stilte naar het oorlogsmonument liepen. Bij het oorlogsmonument aangekomen was er een korte toespraak van de directrice van De Arke Mevr. Greet Bakker. Ze refereerde aan wat er gebeurd was in de nacht van 6 op 7 december 1941 toen het vliegtuig van de 5 bemanningsleden neergeschoten werd. De piloten en de andere bemanningsleden zijn daar begraven. Omdat het ondertussen 78 jaar geleden is waren er weinig mensen meer die het bewust meegemaakt hebben moesten wij, maar natuurlijk ook de kinderen dit nooit vergeten.
Vooraf kregen de kinderen die de krans gingen leggen een korte instructie van Ytie Rosier, de bode van de gemeente Tytsjerksteradiel. Hoe Ytie het uitgelegd heeft maakt eigenlijk niet uit, wat wel het geval was dat de kinderen die het daadwerkelijk deden het meer dan mooi en zeer respectvol deden. Tijdens de kranslegging was het ondanks al die kinderen en de andere belangstellenden echt heel stil op de begraafplaats. Indrukwekkend stil !! De laatste 2 jongens mochten de krans op de standaard zetten, waarschijnlijk erg nerveus maar deze heren deden het echt goed. Na het op de standaard zetten van de krans 2 stapjes achteruit en een kleine maar zeer respectvolle buiging volgde.
Iedereen ging na een rondje om het monument weer naar de kerk, weer in een ‘prachtige’ stilte.In de kerk nam Mevr. Bakker weer het woord. Ze vertelde dat er op meer dan 1400 basisscholen op dat moment ‘Adopteer een Monument’ was.Er volgde muziek door een groot ‘orkest’ met als dirigent (natuurlijk) dé (ex)muziek meester van De Arke meester Keimpe van der Meer.Al die kinderen speelde het prachtige ‘All through the night’ en eerlijk is eerlijk het klonk echt mooi. In het Nederlands kennen we dit lied als ‘Stilte over alle landen’ Meester Auke-Willem Kampen vertelde vol passie een prachtig verhaal. Een verhaal met vreugde, verdriet over een situatie in de oorlog. Ik zat op dat moment een beetje achter in de kerk en echt alle kinderen waren vol aandacht aan het luisteren en stil, heel stil.
Er volgde nu een echt prachtig gedicht gemaakt door leerlingen van De Arke. Op het grote scherm voor in de kerk werd het een soort filmpje waar tekst en een kleine tekening verscheen. Maar 2 regels per tekening maar allemaal erg mooi en zeer pakkend voor deze bijeenkomst.Eigenlijk zou ik elke 2 regels hier neer willen schrijven maar ik doe alleen de eerste.
‘Het was voor mijn tijd, toen in Nederland werd gestreden’‘Toen de Duitsers kwamen en mijn land heeft geleden’.
Elke 2 regels begonnen met ‘Het was voor mijn tijd’ en ondanks het zelfde begin was elk van de ruim 20 gedichtjes anders. Alles bij elkaar was echt mooi, zeker erg mooi gemaakt.
The Last Post werd gespeeld door leerling Hidde Sytse van der Hoek. Schijnbaar zonder nervositeit speelde hij het echt foutloos. De ‘zucht van verlichting’ toen hij klaar was spreekt voor zich …… echt knap gedaan.
Er volde een echt stille en zeer indrukwekkende minuut stilte, je hoorde echt niets in de prachtige kerk of het moeten wel de fluitende vogeltjes van buiten geweest zijn. Het orkest speelde tot slot het Wilhelmus waarvan dan ook het eerste couplet werd gezongen.
Iedereen werd bedankt voor zijn of haar aanwezigheid en als laatste werd het gedicht ‘Vandaag en Morgen’ voor gelezen.
Deze bijeenkomst is/was in het kader van Adopteer een monument en is een landelijk onderwijsproject voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Zij ‘adopteren’ een oorlogsmonument uit eigen dorp of buurt. Het doel van het project is om de leerlingen kennis te laten maken met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen.
Jan Kamminga
{gallery}Syta/monument6419{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121