24
do, okt
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
EARNEWALD - Elk jaar bij de aanvang van het toeristen- of watersportseizoen in Earnewâld word op Koningsdag de nieuwe Feankeninginne ingehuldig. Samen met het bloemenmeisje, Jildou v/d Velde kwam Feankeninginne 2019, Klaske Terpstra, uit het roefke van de Eabelina, het prachtige houten skûtsje van het Skûtsje museum. Klaske zal het komende seizoen bij diverse evenementen in hét watersport dorp van Tytsjerksteradiel het dorp en haar inwoners vertegenwoordigen.


En dan zit je thuis, buiten regen, redelijk harde wind en een temperatuur die iets anders dan thuis zitten misschien wel niet toestaat. En dan zit je thuis, buiten regen, redelijk harde wind en een temperatuur die iets anders dan thuis zitten misschien wel niet toestaat.Gingen we vroeger met mijn ouders dan wel eens in de auto, vooral op zondagmiddag, even weg, het werd deze zaterdagmiddag ook zo, al was het nu alleen. Even met de auto ‘ergens’ heen.Het reisdoel werd Earnewâld ‘daar is altijd wel wat te doen’ Zeker deze zaterdagmiddag op Koningsdag.Elk jaar is er weer een nieuwe Feankeninginne en deze wordt er dan ingehuldigd. 2019 is het 31e jaar dat er een Feankeninginne arriveerde en ingehuldigd werd.Toen ik arriveerde was er bij het restaurant aan de jachthaven net de prijsuitreiking van de eerder gezeilde wedstrijd skûtsjessilen voor skûtsjes uit Earnewâld en omstreken.De route via het Siegersdjip naar het Sânemar, dan door de ûlekrite en weer richting het dorp. Skûtsje E, het SKS skûtsje van Earnewâld met schipper Gerhard Pietersma werd de winnaar in een mooie wedstrijd die hier en daar wel vreemd verliep. Deze wedstrijd is de eerste van het seizoen en een mooi moment om te kijken waar de skûtsjes ‘staan’.  

Nu kwam datgene waar ik eigenlijk voor kwam, de huidige Feankeninginne, Anne Marije Kleinhuis, had die prijsuitreiking nog gedaan en de ‘nieuwe’ zat nog in het roefke van de Eabelina. Het is elk jaar weer hét geheim van Earnewâld wie de nieuwe Feankeninginne gaat worden. Maar al snel kon presentator ‘master’ Harm de Vlas bekent maken wie het was. Staande bij het achterschip van de Eabelina kwam eerst het bloemenmeisje naar buiten. Jildou v/d Velde was dit. Ze straalde maar vond het ook wel erg spannend én heel erg mooi.Harm riep de nieuwe Feankeninginne naar buiten en daar was Klaske Terpstra die de nieuwe Koningin van het dorp werd.Het gezelschap verplaatste zich naar het terras van het restaurant en daar was het schipper Gerhard Pietersma Anne Marije ‘ont-kroonde’ Anne Marije was een jaar lang Feankeninginne en was bij heel veel evenementen geweest die gedurende het seizoen in Earnewâld zijn. In haar korte toespraak refereerde ze er nog dat ze het én erg mooi vond maar ook bijzonder.

Het kroontje lag nu op een kussentje en weer was het Gerhard die het kroontje bij Klaske in het haar mocht ‘steken’ Klaske’s eerste toespraak volgde, het was een korte toespraak en bestond maar uit een paar woorden,  8 om precies te zijn ‘hierbij verklaar ik het zomer seizoen voor geopend’  en na het luiden van de bel was het helemaal klaar.Precies op tijd klaar omdat ….. er weer een flinke bij viel maar wetende dat elke bui een moment heeft dat het weer droog gaat worden ‘gewoon’ buiten gebleven. Oké uit de wind én regen maar toch.

Earnewâld is klaar voor het zomerseizoen welke nu officieel van start is gegaan. De jachthaven, de restaurants, het hotel, de boot verhuurders maar ook de campings zijn klaar om weer veel gasten te ontvangen. Komt u ook eens naar dit altijd gezellige dorp ? Via www.earnewald.nl komt u op de website van het toeristen bureau en daar staan alle evenementen, adressen en veel meer.

Jan Kamminga 

{gallery}Syta/fean27419{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie