23
wo, okt
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
HURDEGARYP - Respectvol, indrukwekkend en zeer druk bezocht. De woorden die dodenherdenking in Hurdegaryp prima samenvatten. De grote zaal van MFC It Maskelyn zat om 19.30 uur echt vol. Na de opening zong Rigtje Zwart en 3 kinderen van CBS De Winde lazen een gedicht voor. Wiebe Wieling had een indrukwekkende toespraak. Buiten legden kinderen van CBS De Winde bloemen bij het monument en blies Durk v/d Duim ‘The last post’ en volgde een indrukwekkende 2 minuten stilte waarna het Wilhelmus werd gezongen.


Het lijkt wel dat het elke keer op 4 mei bij de Dodenherdenking in Hurdegaryp drukker word. Al ruim voor 19.30 als in de grote zaal van It Maskelyn ruim 200 personen zitten moeten er nog een aantal stoelen bij gezet worden. Opvallend veel kinderen waren er aanwezig. Marieke v/d Meer speelde tot de aanvang piano muziek en in de zaal was het stil.

Na het welkom van Mevr. Nouta begon het korte maar zeer indrukwekkende programma in de zaal. Rigtje Zwart zong op gitaar begeleid door Eelco Hoekstra een prachtig lied. 3 Kinderen van basisschool De Winde lazen een gedicht voor waarna Wiebe Wieling een toespraak hield In deze toespraak refereerde Dhr. Wieling aan het belang van dit moment, dodenherdenking op 4 mei. Hij begon met ‘Hjoed betinke wy alle slachtoffers, burgers en militairen dy’t in Nederlân of wêr ek op de wereld omkommen binne’ en vervolgde met een aantal feiten en persoonlijke ervaringen.Een mooie passage was ‘Wêrom dan elk jier op 4 maaie betinke? Wis en waarachtig is dêr een goeie reden foar. Mear dan 68 miljoen minsken binne in 2019 noch op de flecht foar oarlochsgeweld en ûnderdrukking’ Hij vertelde, maar eigenlijk vroeg hij de aanwezigen hoe ze het zouden vinden als juist hun huis in Hurdegaryp achter gelaten moest worden. In de oorlog van 40-45 moesten velen dat wel doen. Ook daarom mogen wij onze vrijheid vieren maar moeten we ook zeker gedenken.De slotzin was eentje om te onthouden. ‘Op de sosiale media wurd der wat ôfklage en dien. Mar wy kenne libje en kieze in frijheid. Wy fiele ûs frij, in goed guod, wurdich om foar te fjochtsjen. Wurch om elk jier te betinken !

Dhr. Wieling ging weer zitten en het was echt stil in de zaal, maar een paar seconden maar, maar voor het gevoel duurde het meerdere minuten.De stilte werd ‘verstoord’ door weer een prachtig lied gezongen door Rigtje die weer samen met Eelco op gitaar het toepasselijke ‘My ik dan by dy’ ging zingen. De Fryske vertaling van het lied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. 

Het ‘binnen programma’ was klaar en als eerste gingen de personen van de organisatie en diegenen die mee werkten naar buiten. In de hoek van het parkeerterrein van It Maskelyn staat de steen ter nagedachtenis aan Dhr J H Veenema die op 10 mei 1940 sneuvelde in Wons. De kinderen die later de eerste bloemen zouden leggen stelden zich als eerste op en al die bezoekers stelden zich in een ruime kwart cirkel er achter op.De kinderen van CBS De Winde legden de bloemen waarna de klok van De Hofkerk ging luiden.Durk van der Duim speelde vervolgens ‘De last post’ waarna een zeer indrukwekkende 2 minuten stilte volgde.Tijdens deze 2 minuten was het echt stil, alleen een flink aantal vogels hoorde je fluiten.Tot slot werden 2 coupletten van het Wilhelmus gezongen. Er was nog gelegenheid tot defilé en het leggen van bloemen bij het monument. Iedereen liep langs de gedenksteen en velen hadden ook bloemen meegenomen.

Binnen was nog koffie voor diegenen die hadden meegewerkt en de algemene conclusie was dan ook dat ook deze dodenherdenking in Hurdegarijp zeer respectvol en indrukwekkend was verlopen. Erg mooi dat er ook heel veel kinderen waren bij deze bijeenkomst.Volgend jaar uiteraard weer op 4 mei dodenherdenking in Hurdegaryp …….  ‘Om’t wy it nea ferjitte meie’ 

Jan Kamminga

{gallery}Syta/her5519{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie