EARNEWALD - In het bezoekers centrum van It Fryske Gea is -al ruim een jaar- de expositie over de Lancaster die in de nacht van 4 op 5 september 1942 neer stortte nabij Earnewâld. Op de plek waar het vliegtuig neer stortte is nu een ‘zwaluwhaven’ gemaakt en deze grenst aan de Neare Saiter, een bevaarbare afslag van De lange sleat. Met de Blauwstirns was op Bevrijdingsdag de mogelijkheid om naar het monument te varen. In de expositie ruimte het hele verhaal van het neerstorten van dit vliegtuig.
Al meerdere keren wilde ik naar het bezoekers centrum van It Fryske Gea om daar de expositie te bekijken over de laatste vlucht van de Lancaster die nabij Earnewâld neer stortte. Deze zondag, Bevrijdingsdag, leek mij een goed moment. Het was er best wel druk. In 2 ruimtes is alles te zien en te lezen over deze vlucht. Zelf had ik de grote eer dan Jantina, ik ken haar via het voetballen in Hurdegaryp, mij snel maar wel erg mooi nog meer vertelde dan dat er in de boekjes en andere documentatie staat.
Het gaat allemaal over de Lancaster die in september 1942 neer stortte bij Earnewâld. Een aantal jaar terug zijn de restanten van het vliegtuig geborgen en vorig jaar is daar op die plek een zwaluwhaven gemaakt die nu helemaal klaar is.Van de 7 bemanningsleden hebben 4 het ongeluk overleefd, 2 bemanningsleden overleefden het niet en van 1 persoon is het lichaam niet meer gevonden. In de expositie ruimte is alles duidelijk beschreven en voorzien van foto’s en materiaal van het vliegtuig.
Deze dag was de mogelijkheid om met de Blauwstirns, de elektrische en dus milieu vriendelijke boot van It Fryske Gea naar dat monument te varen. Vanaf het bezoekerscentrum bij het dorp langs, voor het hotel langs en dan ‘de Lange sleat in’ zo halverwege de Lange sleat gingen we bakboord uit, links af dus en je vaart dan op de Neare Saiter. Hier aan de rand van de oude vuilstort van Leeuwarden stortte het vliegtuig neer en is de zwaluwhaven gemaakt, een ‘haven’ met 251 gaten er in. 12 Van deze gaten zijn dicht gemaakt. Die nacht vertrokken er 251 vliegtuigen en 12 keerden niet terug. In deze dicht gemaakte gaten zijn persoonlijke boodschappen gelegd en de gaten zijn dicht gemaakt met aluminium van de Lancaster.Aan boord van de Blauwstirns waren zo’n 20 personen en bij het zien van de crashlocatie was iedereen toch wel even stil.
De Lancaster vertrok rond middernacht van vliegveld Syerston om richting Bremen te vliegen. Met nog 250 andere toestellen zou daar een aanval op de haven zijn. Boven de Wadden eilanden werd de Lancaster geraakt en de piloot zag nog kans om de vaste wal te bereiken. 4 personen overleefden door met de parachute te landen maar werden kort daarna door de Duitser krijgsgevangen genomen. Ze overleefden alle 4 de oorlog. Van 1 persoon is het lichaam nooit gevonden en die andere 2 daarvan is één begraven in Wartena en eentje in Earnewâld. Beide dorpen zijn dan ook op 4 mei om 20.00 uur stil bij de graven van deze bemanningsleden.
Het bezoekerscentrum waar deze expositie is vindt u aan de Koaidyk 8a in Earnewâld. Bent u al in het dorp ? met het pontje naar de overkant dan loopt u er zo naar toe. Deze expositie is zeker het bezoeken waard !!
Jan Kamminga
{gallery}Syta/raak5519{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121