18
vr, okt
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
SUMAR - Zondag  was de afsluiting van het driedaagse feest in Sumar, en die afsluiting was niet alleen sfeervol, maar ook, en vooral, stijlvol. Want hoe sluit je zo’n feest, op een manier af die recht doet aan beide gebeurtenissen. Nou, de oplossing voor die puzzel werd in Sumar tamelijk snel gevonden: een jubileumconcert van De Lofstem met een paar uitstekende special guests, de volgende dag een heuse revue over de Sumarder geschiedenis en op zondagochtend een ‘aangeklede’ kerkdienst. voeren.


FeestAfsluiting van Drie Dagen Feest
Twee jubilea eigenlijk, Fanfare De Lofstem die 100 jaar bestaat en de kerk die liefst 250 jaar gezichtsbepalend is voor het dorp. Nou, de oplossing voor die puzzel werd in Sumar tamelijk snel gevonden: een jubileumconcert van De Lofstem met een paar uitstekende special guests, de volgende dag een heuse revue over de Sumarder geschiedenis en op zondagochtend een ‘aangeklede’ kerkdienst. En als je dan een dominee hebt, domina moet ik eigenlijk zeggen, die feilloos aanvoelt wat voor ‘vlees ze in de kuip heeft’ en die precies de juiste toon kan treffen, dan is die afsluiting naadloos in lijn met de beide vorige dagen. En dan blijkt dat een toch relatief klein dorp als Sumar genoeg creatief en organisatorisch talent herbergt om een dergelijk spektakel op te zetten en uit te voeren. gastenVoor deze afsluitende kerkdienst onder de naam ‘Sumar sjongt en spilet’ was een ‘ferneamd koar’ uitgenodigd, namelijk het Westerlauwers Mannenkoor. En net als Gurbe Douwstra en de band Alice Springs de avond ervoor, paste ook dit mannenkoor naadloos in het geheel. Dat geheel was een mix van bezinning en merendeels vrolijk stemmende muziek en zang, precies wat de titel Sumar Sjongt en Spilet beloofde. De bezinning, het was uiteindelijk toch een min of meer reguliere kerkdienst, compleet met een prediking, gebed en zegening, kwam van ds. Sita Hofstra die hoor- en zichtbaar geen enkele moeite had met de voor haar toch ‘vreemde’ omgeving en setting, immers een bouwloods is toch even wat anders dan een 250 jaar oude kerk. Ze moest het doen zonder preekstoel, zonder het orgel ook, maar dat gemis werd uitstekend gecompenseerd door een perfecte geluidsinstallatie en een uitstekende muzikale begeleiding. Haar preek, haar verhaal eigenlijk, ging over ‘it skerfke’, een klein stukje materie dat iedereen had uitgereikt gekregen bij binnenkomst. “Taljochting: mei alle skerfkes meitsje wy in ‘veelkleurig hart’. De leafde fan de Hear ferbynt ús mei Him en mei elkoar.”

hoogtepunt
Voor mij en ik had het idee dat ik dat gevoel deelde met een heleboel andere toeschouwers, waren er in feite twee hoogtepunten in deze zondagochtend. Het eerste was het zingen van eerst ‘It Heitelân’, u weet wel, ‘Dêr’t de dyk it lân omklammet as in memme-earm har bern’ en daarna, hoe kan het anders hier in de Wâlden, de Wâldsang, oftewel ‘moai sûnder wjergea’. En dat dan gezongen door die vierhonderd toeschouwers in de zaal samen met dat indrukwekkende geluid van het Westerlauwers Mannenkoor en ondersteund door muziek van de Lofstem. ‘Shivers down the spine’, een onvervalst ‘pikefel momint’. Menigeen zag ik stiekem in traantje wegpinken, met andere en eigentijdse woorden: ‘dit kwam echt even binnen’. En dan dat andere kippenvelmoment. Dat was toen Sita Hofstra aan een van de kinderen vroeg om een werkstukje dat ze hadden gemaakt in het kader van deze dag aan het publiek te laten zien. En Thijs, hij was het die naar voren kwam, mocht op het podium staan. Met een grote smile beleefde hij zijn ‘moment of fame’. Ik vond het prachtig, ontroerend mooi eigenlijk, Thijs is ‘mijn grote vriend’, zo noem ik hem altijd. Wij zoeken elkaar altijd even op als we elkaar tegenkomen, hij is altijd heel geïnteresseerd in wat ik doe, die foto’s intrigeren hem. Prachtig dat hij daar nu op dat podium, met het ovationale applaus van iedereen in zijn oren, staat ‘te shinen’, zoals dat ‘hjoeddedei’ heet. Voor mij in feite hét hoogtepunt van deze drie dagen. Sumar kan terugkijken op een geweldige driedaagse happening waar nog lang over zal worden nagepraat.

Binne Kramer 

{gallery}Syta/feest19619{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie