BURGUM - Kinderen en roken horen niet bij elkaar volgens de leden van het Strategisch Platform Jeugd. Plekken waar kinderen komen, zouden rookvrij moeten zijn. De partijen in het Platform, waaronder gemeente Tytsjerksteradiel, verschillende kinderopvangorganisaties, Kearn, GGD Fryslân en de basis- en middelbare scholen, ondertekenden deze week in het gemeentehuis de intentieverklaring “Rookvrije Generatie” om Tytsjerksteradiel rookvrij te maken. De intentie om samen te werken aan een rookvrije omgeving voor kinderen volgt het landelijk ontmoedigingsbeleid ten aanzien van tabaksgebruik. Wethouder Andries Bouwman ondertekende de verklaring namens de gemeente Tytsjerksteradiel.
“Als we niet willen dat onze kinderen gaan roken, moeten we niet doen alsof sigaretten heel normaal zijn”, vertelt Andries Bouwman. “Volwassenen moeten daarom het goede voorbeeld geven en niet roken op plekken waar kinderen zijn, zoals op scholen, kinderdagverblijven en sportverenigingen.”
Rookvrije zones
CSG Liudger heeft het initiatief genomen om in het Strategisch Platform Jeugd het onderwerp rookvrije zones te agenderen en samen te werken aan een anti-rook beleid. Veel scholen hebben al een rookvrij schoolplein, maar de intentieverklaring gaat een stap verder dan de grenzen van het eigen plein. De strategische partners gaan afzonderlijk en samen uitvinden hoe concreet vormgegeven wordt aan het rookvrij maken van hun omgeving. De intentieverklaring is de eerste stap op weg naar een rookvrije generatie.
Rookvrije generatie
De ‘Rookvrije Generatie’ wil rookvrij opgroeien voor kinderen vanzelfsprekend maken. De Rookvrije Generatie is onderdeel van de Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Jaarlijks overlijden ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en sterven enkele duizenden mensen aan de gevolgen van meeroken. Reden temeer om samen de schouders hier onder te zetten.
Strategisch Platform Jeugd
Het Strategisch Platform Jeugd is een bestuurlijk overleg waarbij strategische partners uit onderwijs, opvang, jeugdzorg en de gemeente bij elkaar komen om beleid en thema’s rondom de ontwikkeling van jeugd te bespreken en af te stemmen. Samen geven ze vorm aan de Lokale Educatieve Jeugd Agenda (de LEJA).
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121