24
zo, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BURGUM - Wegens de ingrijpende verbouwing van de raadszaal van het gemeentehuis in Burgum, vergaderde de raad van Tytsjerksteradiel donderdagavond in Glinstra State. De raadsleden konden tevens alvast wennen aan het feit dat ze om het woord te kunnen voeren eerst een soort 'bezinningsrondje' moesten lopen naar een van de beide inspraakmicrofoons. Of dat nu structureel bij gaat dragen aan een betere manier van debatteren en communiceren, blijft een vraag die in de komende tijd beantwoord wordt.


Vinger opsteken
Wie weet wat de titel van dit verhaaltje, 'discrepantie in gouvernance' betekent, mag de vinger opsteken. De zinsnede kwam voor in het antwoord dat wethouder Andries Bouwman gaf op een van de vele vragen die op deze lange avond werden gesteld. Saillant detail: bij zijn opening beloofde burgemeester Jeroen Gebben dat 'om alve oere de bitterballen klear binne'. Hij gaf daarmee aan dat dat de eindtijd zou moeten worden van deze 'gearkomste', al was het maar om 'foar te kommen dat de bitterballen kâld wurde'. Maar het was inmiddels vrijdag toen hij de vergadering sloot, over twaalven dus. Maar terug naar die 'discrepantie'. Een raadslid en zeker een wethouder, hoeft geen onvervalste 'Jip en Janneke taal' te spreken, maar het moet, als het even kan, wel begrijpelijk zijn. En ik vraag mij in alle gemoede af hoeveel kijkers en luisteraars naar tv en radio meteen hebben begrepen waar hij het over had. En, opmerkelijk: niemand kwam met de vraag 'hé wethouder, waar heb je het over, wat betekent dat wat je daar zegt'.

traag
Deze vergadering verliep in feite zonder echte hoogte- dan wel dieptepunten. Het ging, mede door dat geloop naar de microfoons, allemaal tamelijk traag, er gebeurde niet veel, het kostte allemaal ontzettend veel tijd. En het was zo aardig begonnen, 'kameroudste' Peter van de Hoef had een cadeautje voor jonge vader Van der Velde, een pluche beertje. Van der Velde kwam overigens met nog een knuffel thuis, ook van Dineke Wagenaar  kreeg hij een fraai exemplaar. Een vrolijk begin van het 'parlementaire jaar' in Tytsjerksteradiel, ook al was het in een vreemd gebouw, niet de 'wênstige riedsseal' maar de grote zaal van Glinstra State, die overigens prima voldeed als zodanig. Alleen die microfoons die er niet meer waren, zoals gezegd moest iedereen die wat wilde zeggen nu naar een van de beide inspraakmicro's wandelen. En dat hield de discussie als die er dreigde te komen, toch wel een beetje op. Het vertraagde en af en toe was het een kwestie van het A7 syndroom, met andere woorden  'filevorming en vertraging' en stond er een rijtje met insprekers te wachten tot aan ze aan de beurt waren. Nee, ideaal vond ik het niet, maar voor een definitief oordeel is het nog te vroeg, je moet het een jaar de tijd geven denk ik. Persoonlijk zou ik het zeer onprettig vinden, telkens dat opstaan en gaan zitten. Ik ben benieuwd hoe dat straks in de nieuwe, vernieuwde moet ik zeggen, raadszaal zal gaan. De televisie afdeling van RTV Kanaal 30 maakte opnamen en die zagen er wel degelijk een stuk beter uit dan de gebruikelijke in de raadszaal. Er werd met meerdere camera's gewerkt en dat verlevendigde de opnamen aanzienlijk. Nu nog live commentaar en het begint er op te lijken.

vragen 
Zoals gebruikelijk begon het serieuze gedeelte van de vergadering met het 'fragenhealoerke', waarbij raadsleden vragen kunnen stellen aan het college, in casu de burgemeester en de wethouders. Meestal komt er in zo'n vooruitgeschoven rondvraag, want dat is het in feite, een bont geschakeerde rij vragen en dat was ook nu het geval. De onderwerpen varieerden van een brug die niet helemaal, of eigenlijk helemaal niet, naar wens functioneert, via uitsluiting van kinderen zonder zwemdiploma, tot een vraag van Sjaak Hoekstra met de wat multi-interpretabele titel 'net op zee'. Nee dus, geen variatie op Herman Heijermans, maar het ging over een leidingnetwerk op de zeebodem dat ergens 'aan land moet komen'. En Burgum zou daarbij een van de locaties kunnen zijn. Hoekstra wilde weten wat daarvan de eventuele consequenties zouden kunnen zijn. Freddy de Haan had het deze keer over de waterkwaliteit: "Dêr hawwe wy soarch oer." Diezelfde zorg had Nynke Koopmans over 'betelbere wenningen'. In die zin, dat die er bij lange na niet genoeg zijn. En Jan Willem Sietsma vreesde 'lûdsoerlêst' van de te plaatsen 'flaggemêsten' in het centrum van Burgum.

gasvelden
Een heikel punt is, na de heibel daarover in Groningen, uiteraard het boren naar gas op het Friese platteland. Daarbij gaat het dan weliswaar om kleine velden, maar ook die kunnen overlast opleveren. Inspreker Uildriks, hij was al eerder inspreker in een vorige raadsvergadering, bedoelde de kleine velden in de buurt van Suwâld. Wethouder Tytsy Willemsma: "Wy hawwe negatyf advisearre en at it nedich is geane wy yn oerliz met doarpsbelang." 
geheimhoudingIk was al bijna blij toen ik dit agendapunt op de lijst las: eindelijk geen besloten, lees: geheime, vergaderingen meer waar wij als mediavertegenwoordigers niet welkom zijn. Maar nee, ik had te vroeg gejuicht, het ging over de opheffing van de geheimhouding op een aantal stukken. Als item stelde het niet veel voor, er werd niet eens over gestemd. Maar om eerlijk te zijn weet ik nu nog niet over welke stukken het ging.

grondstoffen beleidsplan
En daarbij ging het over met name over de inzameling en de verwerking van het afval dat wij met z'n allen produceren. Een tamelijk ingewikkeld verhaal, omdat er verschillende methoden bestaan en ook gebruikt worden door verschillende gemeenten. Jan Willem Sietsma opende de debatten met een compliment aan ambtenaren en de wethouder voor de duidelijke informatie. "Eltse húshâlding hat der mei te krijen", aldus Sietsma, "it moat earst oars en dan better." Hij gaf alvast een 'winstwaarschuwing' aangaande de reacties op het nieuwe plan: "Gepiip en gemor kinne wy verwachtsje." Sjaak Hoekstra had kritiek op de gang van zaken: "Dit is folgens de VVD gjin finansjele prikkel, mar in fette rekken." Het zou dus volgens Hoekstra allemaal duurder en niet beter worden. Freddy de Haan (FNP): "Wy moatte minderje en wy moatte wach wêze op 'afvaltoerisme'. Der moat earst goede foarljochting komme en dan moatte wy it in jier de tiid jaan en dêrnei sjen at wy de doelstellings helje." Jantsje van der Veen (CU) begon tamelijk filosofisch: "Minsken binne eins gewoantedieren. Wy produsearje 136kg restôffal pp, en dat moat oars, it moat werom nei 30kg per persoan. Gean op wei, mar lit rûmte om by te sjoeren. Feroaring yn gedrach, dat is wat wy nedich ha, en dat is in grutte útdaging." Michel Klont (GrienLinks) vond dat wij last hebben van de spagaat 'vang-dwang'. "We moeten frequentiegestuurd scheiden, minder plastic, piepschuim en karton. We moeten niet dwingen maar motiveren, 56 euro extra is voor sommigen veel geld. In het plan staan geen alternatieven en daar worden wij niet blij van." Menno Steenland (PvdA) pleitte voor samenwerking: "Als wij negatief blijven kijken, gaat het niet lukken. We moeten zorgen voor uitdagingen bij ondernemers, bedrijfsafval wordt nog niet gescheiden. Met elkaar moet het lukken." Wethouder Andries Bouwman in zijn beantwoording van de vragen die er waren gesteld door de verschillende fracties: "Van afval naar hergebruik is een grote stap, maar het is een vervolgstap. Tytsjerksteradiel heeft bewuste burgers en dat geeft moed. Maar dit probleem raakt ons dagelijks leven. Communicatie is hierbij van wezenlijk belang, pak dat eerst op. Ga naar een volumeprikkel en niet naar een financiële prikkel." In tweede termijn was het opnieuw Sjaak Hoekstra die met kritiek kwam: "Dit zijn probeersels, wij willen zo nodig weer het braafste jongetje van de klas zijn. Maar dit wordt weer een geval van minder service tegen hogere kosten." Douwe Hooijenga (CU) wilde daarop weten of de VVD ook 'in plan B hat'. Sjaak Hoekstra ontweek de vraag met: "Wy hawwe betrouwen yn ús boargers." En daarmee was het punt in feite behandeld. 

Conclusie
Eigenlijk voldeed deze locatie wel. Behalve dan de stoelen, want daar houden mensen die een niet al te sterke rug hebben, letterlijk dus, het geen vier lange uren, of nog langer, op uit. En dat lopen naar die microfoons, nou, 'de tiid sil it leare', ik denk dat we volgend jaar weer gewoon microfoons per raadslid hebben. Dit geloop werkt vertragend, het haalt de 'Schwung' helemaal uit het debat en die zit er toch al niet overdadig in. De raad was, in mijn optiek, opvallend mild, echt snoeiharde kritiek op de collegevoorstellen was er niet. Maar ik vraag mij nog steeds af hoeveel van die 'boargers' waar zo vaak aan gerefereerd wordt, nu daadwerkelijk zo'n uitzending van de radio of de tv uitzitten. Ik zit er elke vergadering bij en ik heb er moeite mee, maar dat heeft ook te maken met het feit dat ik niet gewoon ben in een vergadering een passieve rol te spelen. En mijn leeftijd zal ook een rol spelen vrees ik. Aan de andere kant: ik zou het niet willen missen, het gaat over ons, ik ben een van die 'boargers', en bovendien is het een interessant wereldje met leuke en goedwillende mensen. Maar ik ben blij dat een voetbalwedstrijd maar twee keer drie kwartier duurt. 'En aan het eind winnen de Duitsers', zei Gary Lineker ooit. Die doen gelukkig in de raadszaal niet mee...

Binne Kramer 

{gallery}Syta/ried26919{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie