24
zo, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BURGUM - Donderdagavond werd in het gemeentehuis in Burgum de vernieuwde raadszaal ingewijd met een reguliere raadsvergadering. Ook de publieksruimte is onder handen genomen en daar legde burgemeester Jeroen Gebben uit wat er allemaal was veranderd. De raadszaal kent een totaal andere inrichting, de kleuren zijn aangepast en met name de opstelling van de raadsfracties is ingrijpend gewijzigd. Of het allemaal leidt tot verbetering is natuurlijk de vraag, dat zal de tijd moeten uitwijzen.


Raadszaal ingrijpend vernieuwd
Als ik uit mijn auto stap zie ik nog net een groepje raadsleden langs de hoofdingang lopen naar de publieksruimte. Oh ja, die ruimte, dus de hal zeg maar waar ook de publieksloketten zijn gesitueerd, is ook gerenoveerd, dus weer zo ongeveer in de oude staat teruggebracht. Oude wil in dit geval zeggen de staat waarin hij oorspronkelijk is gebouwd en ingericht. Later is die ruimte bijna helemaal volgestouwd met spreekkamertjes en dergelijke, maar dat is dus nu allemaal weer hersteld. Burgemeester Jeroen Gebben klimt op een stoel, om uit te leggen wat er is veranderd en waarom het nu allemaal beter wordt. En dan gaat hij het gezelschap voor naar de raadszaal. Ik heb de nieuwe inrichting alleen nog maar op een tekening gezien, dus ik ben heel benieuwd. Wat meteen opvalt is het grote raam aan de zuidkant van de zaal. Dat geeft meer ruimte en het 'breekt' ook die saaie muur. En dan de opstelling. Ik heb jarenlang voor de klas gestaan en ik was altijd fan van een U-opstelling, waarbij ikzelf in de 'opening' van de U zat/stond. Zo kon ik alle kinderen aankijken en ze konden dat ook met elkaar. Dat kan hier niet meer, de raadsleden zitten in rijtjes achter elkaar, een klein beetje in amfi-vorm, maar vreemd genoeg is dat hoogteverschil gecreëerd middels verhoogde tafels en niet door de vloer aan te passen. Dus moeten de stoelen ook hoger zijn, anders zit je veel te laag. Het volgende waar ik naar kijk is de perstribune, per slot van rekening is dat de plek waar mijn collega's en ik moeten zitten. Veel media belangstelling verwacht men niet blijkbaar, het is een tafel, erg smal, met maar drie zitplaatsen erachter. Vanavond zijn we met z'n drieën, het FD, de LC en ik. Maar waar moet Actief dan zitten als die ook nog komt. Die vraag levert een typisch politiek antwoord op: "Dat sjogge wy dan wol." Ik probeer het even, maar als ik ga zitten, kan ik geen van de drie wethouders zien en als er iemand achter het spreekgestoelte staat, zie ik alleen zijn of haar achterkant. Een foto kan ik daar dus nauwelijks van maken. En dan het hele gedoe met die microfoons voor de sprekers en de raadsleden die willen interrumperen of een vraag stellen. Die moeten vanaf hun zitplaats naar een van de beide microfoons lopen, die met een soort creditkaart activeren en op een knop drukken. Alleen de voorzitter, in casu de burgemeester, heeft een privé-microfoon. Een gedoe, zoals ik zei, en een vertragende factor, bovendien zorgt het voor een rommelig geheel. En wat de achterliggende gedachte is word ik niet gewaar, 'boze tongen' beweren dat het gedaan is om sommige al te enthousiaste raadsleden te ontmoedigen: 'sy wurde fansels wurch'. Die pasjes zorgen voor een portie onvervalste slapstick, vrijwel alle sprekers vergeten het mee te nemen en moeten ijlings terug. Ik vraag mij af of dit systeem een verbetering is en of we over niet al te lange tijd, tweede termijn of zoiets, niet weer terug gaan keren naar het 'oude' systeem. En je zult als raadslid maar in een rolstoel zitten...

Nynke
Waar ik ook nieuwsgierig naar ben is hoe Nynke Koopmans haar nieuwe rol gaat inkleden, invullen, opvatten, hoe je het ook noemen wilt, het is een bijzondere situatie. Voor de niet-ingewijden: Nynke Koopmans heeft wegens onvrede met het landelijke VVD-beleid aangaande boeren en alles wat daarmee te maken heeft, haar lidmaatschap opgezegd en ze gaat nu in de raad alleen verder onder de naam Partij voor de Boeren. Een bijzondere situatie, maar ze zit voorlopig nog keurig naast haar vroegere fractiegenoten Sjaak Hoekstra en Dineke Wagenaar, in alle harmonie zo te zien. Ze mag, nadat burgemeester Jeroen Gebben de vergadering heeft geopend, een en ander toelichten. "Ik heb", zegt ze, "volgens sommigen zetelroof gepleegd." Voor de goede orde: zetelroof is dat een raadslid, maar het kan ook een kamerlid zijn, uit de partij stapt en alleen verder gaat. Volgens de wet is dat niet verboden, het is meer een morele kwestie, want de betreffende partij moet het dan met een zetel minder doen en is daar meestal, eufemistisch uitgedrukt, 'niet blij mee'. Maar daar merk ik in dit geval weinig van. Het gaat, volgens Nynke Koopmans, zelf boerin, om stikstofruimte voor de boeren: "De overheid ligt als een stel struikrovers in de bosjes". Ze geeft aan deze politieke move als een 'dolksteek in de rug' te ervaren: "En dan wil je maar één ding: wegwezen!" Ze zijn in Den Haag 'ziende blind en horende doof', volgens Nynke. Ze heeft naar eigen zeggen veel steun en begrip ondervonden, ook van haar ex-fractiegenoten, ze noemt met name haar mentor, oud-fractievoorzitter Lolkje Efdé. Ze heeft voor zichzelf al een nieuwe 'geuzennaam' bedacht: 'Een gepassioneerde vrije vogel met een missie'. Om een en ander visueel kracht bij te zetten heeft ze zich tijdens haar toespraak, dat kunnen alleen vrouwen zit ik me te bedenken, gehuld in het traditionele boeren-werktenue, een overall dus. "Zo kan ik bakstenen in vijvers gooien", omschrijft ze de achterliggende gedachte. En dan: "Ik meitsje it koart, ik moat nei Lelystêd foar oerlis." En weg is ze, de raad in toch wel lichtelijk verwonderde staat achterlatend. Wordt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vervolgd.

vragen
Traditioneel is een van de eerste agendapunten van een dergelijke vergadering het 'fragenhealoerke'. Daar kunnen raadsleden vragen stellen aan het college van B&W en meestal zijn dat practische vragen. Mariska Wierenga (CDA) opent het bal met een vraag over een belastingcheck voor mensen met een uitkering. Zij wil weten of Tytsjerksteradiel dat ook doet of gaat doen. Wethouder Gelbrig Hoekstra: "De gemeente is op 'e hichte, mar wy fiere dit noch net út. Mar it liket ús in prima idee." NB. Deze check gaat meestal om te veel betaalde belasting die dan terugbetaald wordt. Peter van de Hoef (PvdA) vraagt aandacht voor de verkeerssituatie in Burgum: "Het zware bouwverkeer gaat dwars door Burgum naar het nieuwe AZC en de nieuwe sporthal. Kan dat niet omgeleid worden over de Centrale As." Wethouder Tytsy Willemsma is ultra kort in haar beantwoording: "Komt goed." Van de Hoef: "Nou, dat is mooi." Peter van de Hoef heeft nog een item, ook verkeers-gerelateerd. Het gaat over de Langelaan: "Dat was een onverhard pad en is nu een betonweg, jammer." De wethouder legt uit hoe het in elkaar steekt. Freddy de Haan (FNP) wil graag dat het energieverbruik van de gemeente zichtbaar wordt gemaakt. Brigitta Scheepsma (GrienLinks) vraagt of deze gemeente ook is gevraagd om mee te doen met een samenwerkingsverband van vier grote gemeenten: "Kunnen wij aansluiten?" Burgemeester Jeroen Gebben neemt de beantwoording voor zijn rekening: "De toansetting fan ien en oar hat ús wat fernuvere." Brigitta heeft nog een vraag en die gaat over wat zij noemt 'de stilzwijgende korting van de minima'. Ze wil weten of het college daarvan op de hoogte is en tevens wat het betekent voor het minimabeleid van de gemeente. Wethouder Gelbrig Hoekstra: "Wy binne op 'e hichte." Menno Steenland (PvdA): "Wanneer komen de toegezegde herten naar het kamp." Dineke Wagenaar (VVD) vraagt hoe dat nu zit met de voormalige vvBergum kantine, die is bestemd voor de AZC-school. Is er iets met de plafonds die te hoog zouden zijn? Wethouder Andries Bouwman: "Het gebouw heeft inderdaad een aantal nadelen." Saskia van der Werf (PvdA) vraagt zich af of je niet eerst gaat kijken of het gebouw geschikt is, voor je het koopt. Andries Bouman: "We moeten even afwachten."

tweede bestuursrapportage
Op de agenda staat 'de tweede bestuursrapportage' en die houdt in feite een overzicht in wat de gemeente aan plannen heeft en hoe die uitgevoerd zouden moeten worden. Erwin Duursma opent de debatten en hij doet dat op de inmiddels van hem bekende manier. En dat betekent enerzijds een uiterst kritische blik naar 'it hâlden dragen' van het gemeentebestuur en anderzijds is die blik veelal verfrissend, want uitgesproken in een onconventionele toonzetting. Maar duidelijk is dat hij, dat D'66 dus, zich zorgen maakt onder andere over het sociale domein. "Wees daar duidelijk in, hier zijn we niet blij mee. Wat zijn we aan het doen?" Hij hekelt ook het gemak waarmee we dingen accepteren." Het opvallende is dat Duursma altijd in de 'wij-vorm' spreekt, met andere woorden, hij geeft aan dat hij zelf deel uitmaakt van de raad die de beslissingen moet nemen. Piet Reitsma (FNP) komt met een wat positiever ingekleurde verklaring: Wat it sosjale domein oanbelanget, de maatregels die naam binne, dogge fertuten." Hij wijst er ook op dat de tekorten die nu ontstaan veelal te maken hebben met externe factoren zoals een hogere CAO voor ambtenaren: "Dat binne autonome ûntwikkelings. Wy moatte besykje in wei nei boppe te finen." Dineke Wagenaar (VVD): "Dy ekstra útjeften foar de WMO, dat wisten wy dochs al hiel lang, dat is landelike wetjouwing. Dat sosjale domein lûkt in tal oare dingen nei beneden." En: "Der giet in soad jild nei eksterne projekten, sa komt it net goed. De planning wurdt net helle. Wy wolle graach in taljochting." Brigitta Scheepsma (GrienLinks) heeft veel vragen en er is volgens haar veel onduidelijkheid: "Wat wordt er nu eigenlijk van de raad gevraagd, ik ben het een beetje zat, zo kunnen wij onze controlerende taak niet goed uitvoeren." Ze dient samen met VVD, PvdA en D'66 een motie in waarin gevraagd wordt begrotingswijzigingen elke maand op de raadsagenda te zetten. De motie zal later worden verworpen. Peter van de Hoef (PvdA): "Dit is niet een mooi verhaal, we zitten nu al 4 miljoen in de min, we zijn teleurgesteld. Het is een schande dat gemeenten tekort komen terwijl in Den Haag het geld bij de plinten op klotst." En hij heeft ook nog een prangende vraag: "Die verlichting van dat fietspad, eigenlijk die fietspaden, waarom is daar nog steeds niet mee begonnen?" Jantsje van der Veen (CU): "De sifers liege der net om, wy meitsje ús soargen, mar as wy nei ús eigen belied sjogge, sjogge wy in oar byld. It kolleezje komt mear en mear yn kontrol." Frans Haenen (CDA) "Het gaat om grote bedragen, maar er zijn stappen gezet. Het rijk heeft grote overschotten, maar wij hebben te weinig." Dan is het woord aan wethouder Tytsy Willemsma: "Fan dizze sifers wurde jo net fleurich, mar it binne benammen eksterne faktoaren en dy hawwe in grutte impact. Wurde wy hjir bliid fan? No nee. En oer de moasje: dat kin it ambtelike apparaat net oan en dus ûntried ik de moasje."

Binne Kramer 

{gallery}Syta/raad221019{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie