24
zo, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BURGUM - Zelden vertoond, nooit eerder gezien: opskuor in de raadsvergadering. Dat was wat er donderdagavond gebeurde in de reguliere vergadering van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Toen alle fractievoorzitters hun statement over de begroting voor 2020 hadden laten horen, nam Brigitta Scheepsma (GrienLinks) nogmaals het woord. Zij werd in de rug gesteund door de woordvoerders van de oppositiepartijen. Die waren het niet eens met de begroting en eisten een 'raadsonderzoek'.


Complete oppositie stapt op
Dat het in de raad af en toe, en misschien wel structureel, niet helemaal lekker loopt en dat is een eufemisme, was allang duidelijk. Maar wat er donderdagavond gebeurde tijdens de reguliere raadsvergadering, baarde toch wel het nodige opzien. Er was opskuor, reboelje, revolutie en dat in Tytsjerksteradiel, waarvan tot voor anderhalf jaar vaak gezegd werd dat het er allemaal zo rustig toeging, een beetje saai zelfs. Nou, die saaiheid werd donderdagavond met één veeg van het nieuwe meubilair gevaagd. Het ging zo.

begroting 2020
De vergadering begon eigenlijk volgens het vaste stramien, niks aan de hand, al wisten de intimi wel beter, immers, de beslissing over de begroting voor 2020 zou deze avond moeten vallen. Maar in feite verwachtte niemand daar veel vuurwerk van: er zouden moties en amendementen worden ingediend, de oppositie, in casu GrienLinks, VVD, PvdA, de Partij voor de Boeren en D'66, zouden in verschillend getoonzette verklaringen hun zorgen uiten en vragen om een totaal andere koers, de coalitiepartijen, te weten FNP, CDA en CU, zouden hun steun betuigen aan de plannen van B&W. Daarna zou er misschien nog wel even gesteggeld worden, maar bij de uiteindelijke stemming zou de coalitie als winnaar uit de bus komen. Business as usual dus. Maar dat bleek een 'dikke vergissing', er gebeurde iets wat eigenlijk niemand van de niet-ingewijden had zien aankomen. Toen alle fractievoorzitters, dan wel woordvoerders, hun verklaring hadden afgelegd, statements in feite, nam Brigitta Scheepsma van GrienLinks nogmaals het woord. Dat was tegen het afgesproken format dat burgemeester Jeroen Gebben van te voren had uitgelegd. Maar op het moment dat mevr. Scheepsma alsnog een soort 'tweede termijn' voor zich opeiste, greep hij niet in. En dus kreeg de GrienLinks-fractievoorzitter de gelegenheid om nogmaals haar bezwaren naar voren te brengen. En bovendien eiste ze dat er onderzocht moet worden 'hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren'. En daarmee doelde ze op het grote tekort in de begroting en met name de financiële positie van de gemeente. Zo'n onderzoek heet officieel 'raadsonderzoek' en het is een zwaar middel om allerlei zaken tegen het licht te houden. Eigenlijk is het een verkapte motie van wantrouwen en alleen al het verzoek ertoe, zet de verhoudingen in de raad op scherp. Brigitta Scheepsma: "Deze begroting kunnen we zo niet behandelen, we weten niet genoeg, we kunnen onze controlerende taak niet uitvoeren en daarom verlaten wij de vergadering." Waarna de oppositie pontificaal de raadszaal verliet, de andere partijen, het college en de gasten, waaronder vier studenten bestuurskunde, in opperste verwarring achterlatend. De grote vraag daarna was natuurlijk of er wel kon worden doorvergaderd, immers, de raad was bijna gehalveerd, tien van de 23 stoelen bleven leeg. Eigenlijk zat iedereen die overbleef elkaar aan te kijken: "Wat moatte wy hjirmei, kinne en meie wy sa wol fierder, ek al sjoen it grutte belang fan dizze gearkomste." Er werd in en buiten de raadszaal druk overleg gepleegd over 'hoe nu verder'. Het was burgemeester Jeroen Gebben die tenslotte aankondigde dat er alsnog verder zou worden vergaderd. Zo geschiedde, maar er hing daarna wel een heel bijzondere sfeer in de raadszaal, eigenlijk 'wie elkenien der wol wat mei oan'. Aan de ene kant stond er spanning op het geheel, aan de andere kant was die spanning er helemaal van af, immers, er zou niet of nauwelijks nog gedebatteerd worden, de partijen die over waren gebleven waren het merendeels met elkaar eens.

wat nu?
Het was in elk geval een memorabele avond in de vernieuwde raadszaal en eigenlijk hoort een dergelijk 'opskuor' niet thuis in een democratisch bestel zoals het onze. Het deed een beetje denken aan een voetbalwedstrijd waarbij de ene ploeg het met de rust voor gezien houdt omdat ze het niet eens zijn met, pak weg, de lengte van het kunstgras. Ze stappen op, de andere ploeg kijkt even verbaasd en wrijft zich daarna in de handen, maakt nog een paar doelpunten in een leeg doel en concludeert: 'wy ha won'. Een heel bijzondere situatie en ik ben heel benieuwd hoe dit nu verder gaat. Op 21 november staat de volgende raadsvergadering gepland en de vraag is dan of iedereen dan weer 'gewoon' doet, ook tegen elkaar. Zo'n actie kun je toch niet zo maar onder het fraaie grijze, nieuwe tapijt van de raadszaal vegen. Er zal toch overlegd moeten worden, en bovendien, wat gaat er gebeuren met die aanvraag voor een raadsonderzoek, is daar een meerderheid voor nodig of slechts een aantal aanvragers. Maar misschien heeft de oppositie dat al bedacht, want dit was natuurlijk geen spontane actie, dit was goed voorbereid. En ging het nu echt om de 'onwerkbaarheid' met deze begroting, of zat er meer achter. Wat vinden de veel aangehaalde 'boargers' hiervan, wat voor indruk maakt dit op de buitenwereld en hoeveel imagoschade loopt de gemeente hiermee op. Eén ding is zeker, voorlopig zal het niet meer 'saai' worden in de raadsvergaderingen van T-diel. NB. De statements van de fracties komen in een vervolg op dit verhaal asap aan de orde. 

Binne Kramer   

{gallery}Syta/rie11119{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie