HURDEGARYP - Heel veel mensen gaan op 2e kerstdag uit eten. Heel veel zijn alleen of hebben een andere reden dat ze niet (kunnen) gaan eten in een restaurant. Erg mooi dat beheerder Thomas van Wieren juist deze doelgroep uitnodigde om 2e kerstdag naar It Maskelyn te komen. Net geen 50 personen kwamen langs en aten gezellig maar ook erg lekker. Een echt ‘all-in’ diner voor maar een kleine bijdrage. Heerlijke soep, salades, een uitgebreid hoofdgerecht buffet en heerlijke toetjes. Zelfs nog koffie werd daarna geserveerd. Een prachtige en ‘lekkere middag’.
Weken terug kreeg ik al van MFC It Maskelyn beheerder Thomas van Wieren de uitnodiging om zeker 2e kerstdag even langs te komen in het MFC. Met de woorden ‘Ik organiseer een kerst diner met een ‘sociale’ reden. Vervolgd met ‘gezelligheid en lekker moet voorop staan en voor een eerlijke kleine prijs’.
Donderdagmiddag, 2e kerstdag, zaten er bijna 50 personen in de sfeervol ingerichte grote zaal te wachten op wat ging komen. Er werden al drankjes geserveerd en het wachten was op het moment dat Thomas na een welkom ging vertellen wat op het buffet gezet zou worden.
Het bleek een ‘huisgemaakte’ verse champignon soep te zijn maar als voorgerecht ook 2 salades die zeer gewaardeerd werden.
De gasten gingen eten ondertussen was er ook muziek. De bij Kanaal 30 -maar ook daar buiten- bekende Hurdegarypse zangeres Rita Looij was gast maar ook gast-zangeres. Ze had tegen Thomas gezegd ‘ik kom ook en wil dan graag gaan zingen’.
Natuurlijk kon dit en het werd zeer gewaardeerd. Prachtig gezongen kerst liedjes maar ook uit haar eigen repertoire werd gezongen. Het mooie ? heerlijk ‘rustig’ gezongen. Je kon gewoon met elkaar praten al waren de meeste gasten aan het luisteren.
Ondertussen waren de voorgerechten gegeten en er werd afgeruimd. Thomas had in de keuken de hoofdgerechten klaar. Restaurant waardig overigens. Heerlijke varkenshaas, sukade lapjes maar ook vers gebakken kibbeling. Denk daarbij aan een echt lekkere aardappel gratin, een groente mix maar ook rijst, aardappel kroketjes en (natuurlijk) stoofpeertjes.
Als de gasten het teken krijgen dat ze naar het buffet mogen lopen zie je twijfel in wat ze eerst willen nemen. Alles zag er lekker uit maar was het ook. Ik kan het weten want ook ik mocht als gast aanschuiven.
Eigenlijk iedereen ging voor een 2e of 3e keer naar het buffet. Voor een kok het mooiste compliment.
Ondertussen werden er natuurlijk nog drankjes geserveerd en de laatste personen gingen toch nog iets van het buffet halen.
Het werd tijd voor de toetjes. Bij het afruimen hielp ik even en hoorde ik elke keer ‘het was heerlijk’ toen ik vroeg of het lekker gesmaakt had.
Eén meneer vulde het antwoord heel leuk aan ‘It iten wie hearlik mar foar de neigerjochten ha ik noch romte oer litten’ een prima optie, zelf ben ik ook wel te porren voor een nagerecht buffet.
Ook dit werd natuurlijk heerlijk gegeten. Op was het niet maar de schalen waren grotendeels leeg. Wat wil je ook, 3 soorten ijs, vers fruit salade, slagroom soesjes, aardbeien bavarois maar ook slagroom en sausjes om alles te completeren was ook nu zeker de moeite waard.
Tot slot mochten de gasten nog koffie halen en was na ruim 2,5 uur dineren alles achter de rug.
De gasten gingen voldaan en met de nodige complimenten naar huis. Een erg gezellige middag waar een groot aantal van de bezoekers anders misschien wel thuis hadden gezeten.
Thomas ging de laatste dingen opruimen, niet alleen overigens want er waren 3 top vrijwilligers aanwezig. Een jonge dame, Marja de Boer, die bijna elke dag in It Maskelyn te vinden is wilde ook deze 2e kerstdag wel komen helpen. De dochter kwam mee om de drankjes te serveren en manlief kwam ook mee en deed het watermanagement. Wat in vaktermen ook wel ‘de afwas’ genoemd wordt.
Een top trio die ‘gewoon’ bijna de hele 2e kerstdag aanwezig waren om te helpen. Zelfs ‘heit’ vond het afwassen leuk !!
Natuurlijk voor Thomas van Wieren ook een zeer gemeend compliment. Ik wist wel dat je er lekker kon eten, had het meerdere keren al gedaan. Maar voor 50 personen ‘even’ koken is net even meer werk dan wat u thuis nodig hebt, je staat dan meerdere uren in de keuken om de eerdere voorbereidingen als inkoop maar even te vergeten.
En als je zag hoe mooi maar ook echt lekker alles op het buffet stond is er maar één woordje nodig ‘geweldig’ een compliment welke de gasten ook bijna allemaal gaven.
Jan Kamminga
{gallery}Syta/mas271219{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121