BURGUM - In de raadszaal van het gemeentehuis in Burgum werd donderdagavond een bijeenkomst, preciezer gezegd 'in rûntepetear', gehouden, met als onderwerp 'burgerinitiatieven' en alles wat daarmee te maken heeft. Er zaten in principe vier verschillende 'bloedgroepen' aan tafel, te weten raadsleden, het college van BenW, ambtenaren en de initiatiefnemers. De bijeenkomst werd geleid door raadsgriffier Onno de Vries, die na afloop zei terug te zien op een nuttige en plezierige bijeenkomst.
Communicatie is het toverwoord
'Communication is the problem to your answer', 10CC zong het ooit eens en eigenlijk is die strofe nog altijd actueel. Als er ergens iets mis gaat ligt het 99 van de 100 keer aan gebrekkige communicatie. En eigenlijk ging het daar donderdagavond ook over tijdens het rûntepetear dat door de gemeente Tytsjerksteradiel was georganiseerd. Een rûntepetear, zeg maar de Fryske variant van een rondetafelgesprek, is een bijeenkomst over een bepaald onderwerp waarin alle voors en tegens, alle 'tûkelteammen en stroffelstiennen', letterlijk op tafel komen. Een georganiseerde vorm van communicatie met als doel diezelfde communicatie op gang, dan wel naar een hoger peil te brengen. Bij zo'n rûntepetear is het format heel belangrijk, met andere woorden, wie zitten er aan tafel en uit welke geleding komen ze. Het petear van donderdagavond ging over een actueel politiek-maatschappelijk onderwerp, te weten het burgerinitiatief. Als voorbeeld van burgerinitiatieven was gekozen voor sporthal de Nije Westermar, in casu de herbouw van de nu bijna drie jaar geleden afgebrande Westermar in Burgum. Het andere voorbeeld was het plan 'Aldtsjerk Foarút', een woonwijk in Aldtsjerk voor nieuwe bewoners. Ervaringsdeskundigen, zou je kunnen zeggen en bovendien twee initiatieven die succesvol zijn, maar die zeker niet gelijkaardig zijn verlopen. En dus ging het over succesfactoren en de al genoemde hinderpalen, de 'tûkelteammen en stroffelstiennen'. En dat zijn er uiteraard vele, immers, het gaat om dingen die door een meestal kleine groep burgers worden aangekaart, maar die net zo meestal gevolgen en consequenties hebben voor een veel grotere groep, soms een hele wijk of zelfs het hele dorp. De initiatiefnemers zijn vaak enthousiast over hun plan, maar veelal ontbreekt het aan onderzoek naar de mening van een heleboel anderen. En dat komt dan allemaal op het bordje van de gemeente, de ambtenaren dus en tevens de politiek. En dan komt het aloude credo om de hoek kijken dat ooit door de Vlaamse dichter Willem Elsschot zo plastisch werd omschreven: 'tussen droom en daad staan wetten in de weg en practische bezwaren'. Een wat simpeler geformuleerde Fryske variant is: 'wâl keart skip'. Met andere woorden: je kunt prachtige plannen ontwerpen, maar hou rekening met een karrenvracht aan problemen en probleempjes. En daarover ging het op deze donderdagavond in de raadszaal van het gemeentehuis in Burgum.
'gewone' burgers
Het was een openbare bijeenkomst en dus waren niet alleen de al eerder genoemde bloedgroepen uitgenodigd, maar in principe ook alle 'gewone' burgers van deze gemeente. Gelukkig waren die niet allemaal gekomen, want dan zou zelfs de Nije Westermar, mits hij klaar was geweest, niet hebben volstaan, maar ook nu was het behoorlijk vol in de raadszaal, zó vol, dat er zelfs in de aanpalende kantine moest worden vergaderd. Rondkijkend bleek er toch maar een handjevol van die 'gewone' burgers op dit rûntepetear te zijn afgekomen. Reden zou kunnen zijn geweest dat dit weliswaar een uitermate interessant onderwerp was, 'burgerinitiatieven', maar wel één dat niet bij iedereen op de 'to do list' bovenaan prijkt.
groepjes
Raadsgriffier Onno de Vries opende de vergadering en legde in kort bestek uit hoe de gang van zaken zou zijn. Daarna heette burgemeester Jeroen Gebben de aanwezigen welkom en wenste iedereen 'in noflike jûn'. In het eerste deel van deze sessie bleven de bloedgroepen bij elkaar zitten, in homogene groepen dus, in het tweede deel werden ze op heterogene wijze verdeeld over de verschillende vergadertafels. En in het slot kwam iedereen weer bij elkaar voor de conclusies. Een vaak gebruikt format, waarbij in het begin iedereen op briefjes kan vertellen wat hij of zij belangrijk vindt. Die kladjes worden verzameld op een groot vel papier dat in een gezamenlijke sessie wordt besproken. Het resultaat was een enorme hoeveelheid blaadjes met op- en aanmerkingen, waarschuwingen, voorstellen nog een hele boel dingen meer. Maar dat levert niet alleen een overdaad op aan goede raad, maar het zadelt de organisatie ook op met een gigantische klus om alles te rubriceren. Immers, op een heleboel briefjes stond min of meer hetzelfde, de meeste aanwezigen hadden echt wel in de gaten dat het organiseren van zo'n burgerinitiatief een hele klus is, energie-vretend en tijdrovend. Er komt t.z.t. een verslag van deze avond, waarin alle opmerkingen en de al genoemde 'tûkelteammen en stroffelstiennen' niet alleen ge- en benoemd worden, maar waarin ook een soort leidraad komt te staan voor nog komende burgerinitiatieven. Want die zullen er ongetwijfeld komen, in vrijwel elke dorps- of andere gemeenschap leven nu eenmaal wensen op allerlei gebied, wensen die, voor ze in uitvoering kunnen worden genomen, getoetst moeten worden door het bevoegd gezag, met andere woorden de 'wetten' en de 'praktische bezwaren' die Willem Elsschot al zag opdoemen.
conclusie
Zo'n rûntepetear is een nuttig vehikel om op zo'n burgerinitiatief los te laten, het voorkomt een heleboel onzekerheid en ook een heleboel onnodige teleurstelling, zonder het enthousiasme van de initiatiefnemers meteen rigoureus de grond in te boren. Deze avond maakte duidelijk waar de mogelijkheden liggen voor een burgerinitiatief, maar ook en met name waar de grenzen liggen. Al met al niet alleen een nuttige bijeenkomst, maar ook een 'noflike'. Veel één-op-één communicatie en veel ter zake doende input van de vertegenwoordigers van de beide voorbeeldprojecten. En met name ook van de vele ambtenaren die immers ook een belangrijke rol spelen en moeten gaan spelen bij nieuwe en volgende projecten. Met andere woorden: 'dit kinne wy wol ris faker dwaan'. Misschien dat er bij een volgende gelegenheid wat meer tijd ingeruimd kan worden voor de afsluitende conclusies. Ik weet niet hoe ons als 'gewone' burgers die conclusies zullen bereiken, maar op deze site wordt er op zeker aandacht aan besteed.
Binne Kramer
{gallery}syta/2020/tuckel18220{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121