BURGUM - "Wij zitten hier niet voor Piet Snot", de zinsnede kwam een paar keer voorbij tijdens de reguliere raadsvergadering van de gemeente Tytsjerksteradiel. Ironisch bedoeld zou het allemaal niet zo erg zijn geweest, maar daar was op deze donderdagavond geen sprake van, het was in feite bittere ernst. Het betekende dat tijdens de debatten over totaal verschillende onderwerpen de emoties behoorlijk opliepen en de gemoederen net zo behoorlijk verhit raakten. En daar paste de heer P.Snot naadloos in.
Smallingerland? Nee, Tytsjerksteradiel...
Toen ik het verhaal over de politiek in onze buurgemeente Smallingerland in de krant (LC), las, kreeg ik aanvechting om de naam Smallingerland te veranderen in Tytsjerksteradiel. Met andere woorden, de politieke situatie in beide gemeenten vertoont zo langzamerhand een schrikbarende gelijkenis. Ook in Tytsjerksteradiel lijken de verhoudingen grondig verstoord en voeren de oppositie, bestaande uit PvdA, GrienLinks, VVD, D'66 en de PvdB, een soort schijngevecht met de coalitie van CDA, FNP en CU. Dat er meningsverschillen tussen de verschillende partijen zijn is logisch, het is zelfs nuttig in die zin, dat de oppositie, mits goed en transparant gevoerd, de coalitie scherp houdt. Maar zodra het begint te lijken op het syndroom dat hier bekend staat onder de naam 'ik mei dyn bril ek net lije', wordt het lastig. Lastig met name om op deze manier efficiënt en constructief te kunnen vergaderen. Het gaat af en toe, zo lijkt het, meer over mensen dan over zaken en argumenten. En dat was in vorige raadsperiodes, ik heb het zelf meegemaakt, toch aanwijsbaar anders. Er wordt nu, zou je kunnen zeggen, niet meer mét, maar tégen elkaar vergaderd en dat kan nooit de bedoeling zijn. En het opmerkelijke is dat eigenlijk alle insiders, lees: de raadsleden, precies weten waar het nu eigelijk om draait, met andere woorden waar de angel zit, maar dat niemand het wil, kan, of durft te zeggen. Maar je houdt je hart vast als je beseft dat deze situatie nog twee jaar, tot aan de volgende raadsverkiezingen dus, zal blijven bestaan, als er niet drastisch wordt ingegrepen. Als een raadslid aangeeft 'vreselijk boos te zijn' en een ander aangeeft 'het gevoel te hebben voor Piet Snot in de raad te zitten', dan wordt het tijd om de koppen bij elkaar te steken.
verrassing
Ik ben zoals gebruikelijk vroeg aanwezig in het gemeentehuis voor de raadsvergadering van donderdag 27 februari. Ik hou ervan om vroeg te zijn, vanwege het kopje thee vooraf, maar ook om even met de andere vroege vogels bij te praten. Bijvoorbeeld even een pooltje op te zetten over 'hoe let it wurde sil' deze avond. En ook nu is eigenlijk iedereen het erover eens dat het weer laat zal worden, de voorspellingen lopen uiteen van half twaalf tot minstens één uur. En dat allemaal op basis van de agenda, maar ook gebaseerd op vorige ervaringen. Maar ik zit nog maar net aan de thee of iedereen verdwijnt spoorslags naar de raadszaal. Ik heb geen idee waarom, maar daar wordt blijkbaar een dorpsvisie officieel aangeboden aan het college, in casu burgemeester Jeroen Gebben. Waarom dat op dit tijdstip gebeurt word ik niet gewaar, het stond in ieder geval niet op de agenda of ik heb niet goed gekeken. Hoe dan ook, er zit een ruime delegatie uit Ryptsjerk, want daar gaat het om, op de tribune. Een van hen spreekt de halflege raadszaal toe en overhandigt het rapport daarna aan de burgemeester. Dat doet hij zelfs twee keer, want de beide heren staan weer eens pontificaal met de rug naar mij toe. Maar ze zijn best bereid om zich om te draaien en de overhandiging nogmaals te doen. Ik stond daar dus bijna voor Piet Snot, de mystery guest die later op de avond vaker verbaal ten tonele zal worden gevoerd. De betreffende dorpsvisie gaat via een presentatie in op eigenlijk alle belangrijke aspecten van de 'Ryptsjerkster mienskip', op een manier waarop blijkbaar kleine dorpen het monopolie hebben. En dat betekent: duidelijk, in klare taal, met prima ideeën, geen luchtfietserij en rekening houdend met alle geledingen in het dorp. Ik neem aan dat ze het allemaal zelf bedacht en geschreven hebben en dat hebben ze in mijn optiek prima gedaan. Maar waarom dit gepresenteerd wordt voor zo'n beetje de halve raad is mij een raadsel.
rondvraag
Want dat is dit 'fragenhealoerke' in feite, maar dan helemaal naar voren geschoven. Alex Nijboer (FNP) opent de debatten met een vraag over 'ûndertiteling yn it Frysk'. "Dogge wy dat al en helje wy 23 septimber en fansels, wat kostet it." Burgemeester Jeroen Gebben, hij heeft dit onderwerp in zijn portefeuille: "Dit is net nij, wy binne der drok mei dwaande yn gearwurking mei de Fryske Akademy en de Radboud Universiteit." Sjaak Hoekstra (VVD) wil weten of de ingang van het AZC op een andere plek komt. Wethouder Gelbrig Hoekstra. "De útgong bliuwt op it selde plak, der komt in ekstra útrit foar bevoorradingsferkear." Mariska Wierenga (CDA) heeft een vraag over het zand dat van het fietspad tussen Tytsjerk en Hurdegaryp zo nu en dan een zandpad lijkt te maken. Wethouder Tytsy Willemsma vraagt met licht ironische ondertoon of het mevr. Wierenga is opgevallen dat er de laatste tijd nogal wat regen is gevallen...: "It gers wol noch net hechtsje." Jantsje van der Veen (CU): "Hoe is de stân fan saken oangeande de ferljochting tusken Eastermar en it Heechsân." Wethouder Willemsma: "Wy hawwe te krijen mei rein en Liander, wy rinne op dit stuit efter." Saskia van der Werf (PvdA) wil weten waarom het college geen belangstelling heeft voor de gezamenlijke aanpak van de ontwikkeling van bedrijventerrein Sânjesfjild in de Trynwâlden. Wethouder Gelbrig Hoekstra: "Doarpsbelang is een syktocht begûn, der is in trajekt útset en dêr wolle wy ús oan hâlde." Berber van Zandbergen wil informatie over een burgerinitiatief met de naam De Warren Natuurlijk. Wethouder Hoekstra: "Wy wolle it graach goed dwaan, de gemeente is no oan set." Maar daar neemt mevr. Van Zandbergen geen genoegen mee: "De NFW wil grond kopen van de Warren en de wethouder heeft dat afgewezen. Waarom waren wij daar niet van op de hoogte?" Peter van de Hoef (PvdA) stelt voor stapeltjes Actieven op goed bereikbare plaatsen neer te leggen nu er problemen zijn met de bezorging.
Senioren Raad
Er heeft zich een inspreker gemeld in de persoon van Wietse Douma, voorzitter van de Senioren Raad en hij vraagt aandacht voor het probleem van te weinig woningen voor senioren. "Wit de linkerhân wol wat de rjochter docht", vraagt hij zich af. Hij ziet mogelijkheden in het geschikt maken van lege gebouwen voor bewoning. "Wês klear om te handeljen", houdt hij de raad voor, "geen woorden maar daden", haalt hij daarbij de strijdkreet van Feijenoord aan. Burgemeester Jeroen Gebben in zijn beantwoording: "Dat lêste stikje befalt my wol." Wietse Douma: "Dan hawwe wy deselde flagge oan de gevel." Peter van de Hoef over dit item: "Iedereen wil duidelijkheid, dus gemeente: wanneer komen jullie met het verhaal." Hij krijgt bijval van Douwe Hooijenga (CU): "Dat wachtsjen duorret wol erch lang, sjoch nei de mogelikheden." Wethouder Gelbrig Hoekstra: "Ik hie graach mei in plan kaam, mar it is der noch net , jimme moatte noch eefkes geduld hawwe." Dineke Wagenaar (VVD) "Wy wurde oan it lyntsje hâlden troch de provinsje." Gert van der Meijden blijft in voetbalsferen: "De bal ligt bij de provincie."
Stichting Leergeld
Meestal wordt het begrip leergeld gebruikt in samenhang met 'leergeld betalen', maar in dit geval gaat het om, en over geld om te kunnen leren. Mevr. Hylkema is naar Burgum gekomen om de raad op de hoogte te brengen van de problemen die de Stichting Leergeld ondervindt. Die problemen zijn duidelijk: er is te weinig geld en dat kan gevolgen hebben voor met name de kinderen uit 'armoedegezinnen'. "Wy meitsje ús soargen benammen oer dy bern wêr't net genôch jild foar beskikber is, ús reserves binne op." Ze legt uit dat dit 'prachtich frijwilligerswurk' is: "Jo kinne en meie bern net teloarstelle, alle bern moatte meidwaan, dan telle se letter ek mei." Ze heeft uitgezocht dat Tytsjerksteradiel veel minder per kind betaalt dan veel andere gemeenten. En dat levert uiteraard de nodige discussie binnen de raad op. Jantsje van der Veen (CU) doet haar reputatie als voorvechter van alles wat met het welzijn van kinderen te maken heeft, eer aan: "Bern meie nea de dupe wurde." Ze verwijt Brigitta Scheepsma 'politike spultsjes'. Die spreekt daarna over een 'aantijging': "Dit is kwalijk, ik word hier heel boos van, wij staan hier voor Piet Snot." Lamina Westerdijk (CDA): Bern moatte net de bern fan de rekken wurde." Dineke Wagenaar (VVD) is pragmatischer: "Der is minder jild beskikber, dêr moatte wy hiel earlik yn wêze." Piet Reitsma (FNP) "Wy moatte minsken en bern net yn de kjeld stean litte." Wethouder Gelbrig Hoekstra: "Wy litte gjin minsken en bern oan de kant stean, at der in tekoart komt, moatte wy byspringe."
winkeltijden
Nu bijna twee jaar geleden heeft de raad besloten om middels een proef te kijken of winkelopening op zondag haalbaar was. Toen is de afspraak gemaakt om na twee jaar te kijken 'hoe het gegaan is'. En in de praktijk betekent dat in feite een herhaling van de discussie van destijds. Frans Haenen (CDA) over vrijgave van de tijden ook op een aantal (Christelijke) feestdagen, uitgezonderd eerste kerstdag en nieuwjaarsdag: "Pasen is in feite de belangrijkste feestdag, hét feest van het kerkelijke jaar." Menno Steenland (PvdA): "Kijk eens naar andere gemeenten, hoe ze het daar doen, het is al bijna gewoongoed geworden. Wat mij opviel was de lage respons van de betrokkenen, slechts 28%." Douwe Hooijenga (CU) is glashelder: "Wy binne tsjin de keapsnein en dat sil ek sa bliuwe. Wy hawwe mûskoppe oer 'smyt alles iepen', mar wy bliuwe fêsthâlden oan ús prinsipes." Berber van Zandbergen (GrienLinks): Wij hebben dit uitvoerig besproken, wij gaan voor vrije keuze voor iedereen." Menno Steenland (PvdA): "Het blijft lastig, het is wat ons betreft aan de ondernemers zelf." Burgemeester Jeroen Gebben vat het debat nog even samen: "It giet derom, wat wol de rie. Sa'n earste Peaskedei is benammen foar de toeristen, ik soe dat amendement ûntriede en dat jildt ek foar fjouwer maaie. Dy 28% respons fyn ik ridlik. Nijjiersdei en earste krystdei is in pragmatyske kar." Erwin Duursma (D'66): "Ik ben eigenlijk voor zo weinig mogelijk regels, laat het gewoon aan de ondernemers." Bij stemming blijkt dat het voorstel wordt aangenomen met 20 voor en 2 tegen.
Binne Kramer
{gallery}syta/2020/rie4320{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121