22
vr, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BURGUM - Meer dan 225 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de 4 Burgumer basisscholen waren vrijdagmorgen op de begraafplaats bij de Kruiskerk in Burgum om daar een krans te leggen bij het oorlogsmonument. In een korte, sobere plechtigheid werd de krans door 2 leerlingen bij het monument, waar 5 Engelse soldaten begraven liggen, neergelegd. In de Kruiskerk werd het programma vervolgd met onder andere het verhaal van de melkstaking in Sumar. Adopteer een monument is een landelijk onderwijsproject voor leerlingen uit groep 7 en 8.


Zo rond 09.00 uur vrijdagmorgen was het op het parkeerterrein voor de Kruiskerk druk. De leerlingen van groep 7 en 8 van De Reinbôge, ’t Partoer, De Arke maar ook de basisschool van het AZC, Papilio waren samen met een groot aantal genodigden aanwezig. Ook burgemeester Gebben was met 2 van zijn kinderen aanwezig.

Als iedereen aanwezig is gaat het grote gezelschap via de paden naar het oorlogsmonument welke ten opzichte van de ingang een beetje ‘achter’ de Kruiskerk is en dus midden op de begraafplaats. In de lange stoet was het opvallend stil. Na een aantal woorden van
Dhr. Hoekstra, hij is directeur van KBS De Reinbôge, werd de krans door 2 leerlingen op de standaard gezet.

Het gezelschap ging naar de kerk die met de genodigden en al die kinderen eigenlijk helemaal vol zat. Meester Hoekstra had de kinderen gevraagd om stil te zijn en dat waren ze ook, ondanks dat het programma bijna 45 minuten duurde,
Het begon in de kerk met een muzikale bijdrage van een ‘school orkest’ gevormd van leerlingen van de scholen. Eerlijk is eerlijk het was uitstekend.
Het verhaal van de melkstaking in Sumar werd verteld. U weet het vast wel, in Sumar staat dat kunstwerk een melkbus waar de melk uitstroomt, onderstaand staat er wel een foto van.
Een indrukwekkend verhaal over onder andere Freerk Wijma en de melkstaking van 1943 in Sumar. Het was wel die zelfde Freerk die hierdoor in 1943 om het leven kwam.
In de kerk was ook een zoon van het gezin Wijma aanwezig. Hij vertelde mij na de bijeenkomst dat er grote paniek was en ze zich verstopten in de varkensstal op de boerderij. Deze zoon was toen drie en half jaar oud.

Er werd ook gezongen door de kinderen die in het orkest zaten, een jongen en een meisje zelfs met z’n tweetjes. Het lied van de vrijheid.
Een aantal kinderen las een aantal rechten van / voor kinderen op voor, o.a ‘je heb recht op bescherming bij oorlog’ maar ook ‘je hebt recht op gelijke behandeling’ en ‘je hebt recht op voedsel’
De conclusie was alles omvattend ‘Recht op vrijheid is een groot goed’ waar als laatste een prachtige zin bij werd uitgesproken. ‘We zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig’

Vervolgens lazen 2 kinderen een door hen zelf geschreven gedicht voor. Erg mooi gemaakt en …. zeker omdat de kerk wel erg vol zat ook zeer mooi voorgedragen.
Eén meisje moet vooraf wel wat spanning hebben gehad, ze had de grote eer om helemaal alleen ‘The last post’ te mogen blazen, ze deed het geweldig !! hierna een echt indrukwekkend ‘mooie’ minuut stilte vervolgd met het eerste couplet van het Wilhelmus, weer erg mooi begeleid door het orkest.

Het was afgelopen nadat Dhr Hoekstra iedereen had bedank voor de aanwezigheid. De kinderen gingen weer naar hun school, de burgemeester waarschijnlijk weer naar het gemeentehuis en alle anderen ook dat wat ze willen of wilden doen.
Wat iedereen mee kreeg was de herinnering aan deze ochtend bij het monument en in de kerk. Ik sprak nog met een leerling die eigenlijk precies zei wat ik dacht. ‘goh wat leven wij nu mooi in de oorlog was het niet altijd mooi’ Misschien niet de mooiste zin maar de gedachte er achter klopte zeker.

Deze bijeenkomst is/was in het kader van Adopteer een monument en is een landelijk onderwijsproject voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs.
Zij ‘adopteren’ een oorlogsmonument uit eigen dorp of buurt. Het doel van het project is om de leerlingen kennis te laten maken met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen.

Jan Kamminga  

{gallery}Syta/kruis9417{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie