17
vr, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
HURDEGARYP. Zondagmiddag en prachtig mooi weer. Veel personen in (ook) de regio Hurdegaryp / Burgum / Suwâld gingen met of zonder reden even te fietsen. Samen met mijn echtgenote ging ook ik onderweg door de prachtige natuur in deze regio. Startend in Hurdegaryp via ‘de zwarte reed’, richting de Gaestmabuorren om zo over en later onder de Burgumer brug door richting de Stinswei te fietsen. Daarna met het pontje van Suwâld over het kanaal en, na de heerlijke koffie daar op het terras, weer richting Hurdegaryp. Ruim 18 kilometer fietsen in een echt prachtige omgeving.


Een DBO-tje fietsen, wij doen het wel vaker, soms vanuit Hurdegaryp richting Wijns maar ook ‘binnendoor’ richting Veenwouden en dan terug via Noardburgum is een prachtig rondje.
Deze zondagmiddag werd het een ruim 18 kilometer lang (kort?) rondje Burgum / Sûwald
Blijkbaar waren er veel meer personen die er zo over dachten. Op het fietspad langs de Zomerweg richting Burgum was het al druk. Via de ook drukke ‘zwarte reed’ (de Langelaan) richting de Gaestmabuorren om zo over de Centrale As te fietsen richting de Burgumer brug. Over de brug gelijk links af om dan juist onder deze brug door te fietsen. Een echt heel mooi stuk nieuwe natuur met veel vogels, insecten, bloemen en planten in vele soorten.

Je fietst dan ook over het aquaduct richting de Stinswei. Ook deze weg is erg mooi om te fietsen. Zo halverwege kom je het bord tegen welke onthuld is tijdens de opening van de Garyper Rûnwei. Deze onthulling/opening was op vrijdag 16 januari 2015. Een klein stukje uit mijn verslag van die opening in 2015 staat hier onder omdat het echt een heel speciaal gebied is.
Het hele verslag ging over de activiteiten en feestelijkheden van die opening van de Rûnwei Garyp. In 4 bussen ging een groot gezelschap onderweg. De foto van dit bord staat onder dit verslag.

Greidefûgelbehear Stinswei.
Het volgende traject in de reis om de rondweg te openen was er eentje over een redelijk smal weggetje, De Stinswei. Maar goed dat er overal verkeersregelaars stonden die het tegemoet komende verkeer tegen hielden, een weg van nog geen 3 meter breed een bus van 2,5 meter breed. Ongeveer (nu) ‘achter’ de ijsbaan van Garyp staat een informatie paneel waarop informatie staat betreffende de ‘greide fûgels’
Zoals u weet moesten er vele bomen gekapt worden, nieuwe aanplant vervangen deze bomen. Ook ging er natuurlijk natuur verloren doordat de hele Centrale As door die (natuur) gebieden loopt. Gedeputeerde Kramer sprak midden in de weilanden de aanwezigen toe. Het gebied van bijna 50 hectare was nu voor de vogels en andere dieren. Het was zelfs notarieel vast gelegd dat er ook nooit iets gebouwd of veranderd mag worden. Dit allemaal als compensatie voor de natuur waar nu de weg (wegen) lopen.
De onthulling bestond uit het weghalen van het doek welke over het paneel lag. Wethouder Fokkema en gedeputeerde Kramer onthulden het paneel.

Weer verder fietsend bijna aan het einde van de Stinswei rechts het schelpenpad op om richting de Suwâlster Pont, De Schalkediep, te fietsen. Daar aangekomen moesten we even wachten, het was druk en gezien de corona perikelen mogen er nu minder personen op de pont. Dat wachten was niet erg overigens ….. een heerlijk schijnend zonnetje.

De ruim 300 meter varen was erg leuk maar ‘aan de overkant’ was het nog leuker. Ook op het terras bij de kiosk was het erg gezellig. Het kwam mede door de muziek van de heren van Blowing Away. Echt prachtig 'rustig' gezongen liedjes voor een breed publiek.
Live muziek op het terras bij de pont, het was niet de eerste keer en het zal ook vast niet de laatste keer zijn geweest.
Ze zongen meerdere setjes en ik zag zelfs mensen niet op de pont gaan om toch nog even te kunnen luisteren.
Na onze koffie, en dat is echt heel lekkere koffie, op het terras daar gingen wij weer verder. Door het dorp Suwâld via het Zuidereind, de Kerkbuurt en het Noordereind richting De Singel om zo weer richting Hurdegaryp en naar huis te fietsen.
18.33 kilometer door de prachtige natuur en ook nog dicht bij huis.



Jan Kamminga

PS. Bij de onderstaande foto’s zijn de foto’s gemaakt op en bij het terras van zonnepont Schalkediep gemaakt door Jan v/d Wal

{gallery}Luc/dbo{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie