BURGUM. Het echtpaar Duursma van restaurant De Pleats in Burgum had de plannen al uitgewerkt en in dit najaar zou ‘het’ gebeuren. Een uitgebreide verbouwing van de keuken. De sluiting van het restaurant i.v.m. het corona virus liet de werkzaamheden eind maart al beginnen. De echt prachtig nieuwe keuken is ergonomisch ingericht. De koks kunnen gebruik maken van 3 keer meer oppervlakte en bijna allemaal nieuwe apparatuur. Het eten? Ik heb het al geproefd uit die nieuwe keuken, het blijft erg lekker.
Een beetje thuiskomen afgelopen donderdag toen ik namens Kanaal 30 even achter de schermen van restaurant De Pleats in de keuken mocht kijken. Zelf heb ik ruim 30 jaar in verschillende restaurants gewerkt en weet dus ongeveer ‘wat er te koop is’
Samen met Dhr Duursma liep ik richting de keuken en hoewel ik het een week daarvoor ook even gezien had schrok ik zeer aangenaam toen ik alles zag én het in het in bedrijf was.
Als eerste zag ik 3 koks die er aan het werk waren maar ook gelijktijdig lachten, ze hadden echt prachtige apparatuur gekregen om mee te mogen werken. Wat ze dan ook met plezier deden.
In de warme keuken waar vlees/vis, de diverse verse groentes en de aardappelen worden bereid was erg mooi, ruim en overzichtelijk. Ik miste de gaspitten waarop de grote pannen zouden kunnen staan. Nee ‘groen’ als De Pleats is word er op inductie gekookt. Ook erg mooi om mee te werken 2 erg ‘handige’ combisteamers. Een ‘oven’ die heel veel mogelijkheden heeft om heel veel gerechten te bereiden maar ook om brood af te bakken.
De koude keuken was eigenlijk net zo mooi, zeer ruim en ergonomisch om in te werken. Prachtig verlicht en ook nu zag ik al erg mooie dingen voorbij komen. De koude keuken waar ook veel gerechten gemaakt worden voor catering en buffetten.
De afdeling waar een jongeman het ‘watermanagement’ beheerde was erg modern en ook nu weer zeer ruim. Het watermanagement is natuurlijk de afwas en de afwasmachine. Misschien hebt u ook een afwasmachine thuis in uw keuken. Deze machine bij De Pleats doet precies het zelfde alleen qua oppervlakte zo’n 20 keer (of meer) groter. De speciale bakken worden ‘vooraan’ goed gesorteerd gevuld dan doorgeschoven naar de band waarmee ze langzaam richting de volautomatisch machine gaan. Ongeveer 5 minuten later komt het aan de achterkant er weer schoon én droog uit.
Terug lopend zag ik mijn favoriete hoekje, de dessert hoek waar natuurlijk ook de gebakjes voor de gasten gemaakt worden. Het kleinste stukje van de keuken maar voor mij persoonlijk wel ‘de lekkerste’
Ook opvallend waren de beeldschermen in de keuken, geen geprinte bonnen met bestellingen meer voor de koks maar dit gaat digitaal via meerdere redelijk grote schermen. Het werkte uitstekend én overzichtelijk volgens Dhr. Duursma.
Dat eerder genoemde 3 keer grotere oppervlak van de keuken kon intern niet opgelost worden. De koude keuken en de afwasmachine staan in een nieuw aangebouwd stuk. Hiervoor moest een klein gedeelte van de tribune van het openlucht theater wijken.
Ook de ingang van de toiletgroep binnen in het restaurant is nu net even anders omdat de dames en heren in de bediening nu het eten op een andere, nieuwe plek uit de keuken moeten halen.
Als u er wel eens gegeten hebt ? als die scheepsbel vanuit de keuken klinkt hebben de koks weer iets voor u of een andere tafel klaar staan. Deze bel is ook een beetje de Pleats, ook ik hoor hem al jaren. Deze bel, hou ‘ouderwets’ dan ook hangt weer gewoon in deze prachtige keuken die klaar is voor de nabije en verre toekomst.
Een prachtige keuken die ‘van alle gemakken’ voorzien is, uitstekend werkbaar is en misschien wel het belangrijkste, ook goed schoon te maken en te houden is.
Het personeel zeker, maar ook het echtpaar Duursma was er maar wat blij mee. Ik kan het mij voorstellen, heb best wel veel horeca keukens gezien maar deze keuken is echt mooi.
Jan Kamminga
{gallery}Luc/2020/pleats{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121