TWIJZELERHEIDE - In Twijzelerheide aan de Ikewei kreeg Mirjam Talma vrijdag een prijs uitgereikt. Ze is winnares van een Vegan Kippentaartenwedstrijd. Ze had een hele mooie rijstentaart gemaakt. Met prachtige decoraties van cherrytomaatjes. Deze had ze in lieveheersbeestjes vormen gemaakt. Deze actie is op touw gezet om de situatie van de legkip te verbeteren. Om mensen alert, attent te maken op de barre omstandigheden waar een legkip in leeft.
Jacqueline Verschuren van de opvang Red een Legkip, reikte aan Mirjam de prijs uit. Mirjam krijgt een foto op canvas van de kippen die haar taart heerlijk op zitten te peuzelen. Dat de kippen gek op sla zijn, blijkt al gauw, want een haan pakt snel een witlofblaadje van de schaal voordat de andere kippen er mee vandoor kunnen gaan. Mirjam geniet met volle teugen van de kippen die om haar heen scharrelen, die ook nog eens heerlijk van haar vega taart zitten te smullen.
Deze actie werd gehouden door Red een Legkip om hen eens een keer in het zonnetje te zetten, omdat er in de industrie te weinig inspirerende voeding voor de kip is. Het is puur gebasseerd op de productie van eieren. Wanneer de geredde legkippen in de opvang komen moeten ze ook echt wennen aan ander voedsel. Als ze het een keer in de gaten krijgen hoe lekker dat eigenlijk is, dan duiken ze er met zijn allen op af. Dat is ook wel te zien, als Mirjam haar taart neer zet.
Voor de legkippen is het geen vrolijk pasen. In de supermarkten ligt het paasontbijt al klaar. In ons land zijn er voor de paaseieren 44.5 miljoen legkippen, waaronder 1.7 miljoen kippen in kooien moeten leven onder erbarmelijke omstandigheden wordt vergeten. Kippen die zich niet als kippen kunnen gedragen zitten massaal opeengepakt opgesloten. Het meerendeel komt nooit buiten. Ze kunnen niet lekker scharrelen. Ze kunnen geen zandbad of een zonnebad nemen. Doordat de industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en verschuilen, pikken zij elkaar kaal. Rond de 17 maanden oud zijn de legkippen die Red een Legkip van de slacht redt. Ze worden in kratten gestopt als dank voor hun productie. Dan gaan ze in vrachtwagens richting het slachthuis in België of Polen. Daar worden ze op gruwelijke wijze gedood.
De organisatie Red een Legkip biedt de boer voor hetzelfde bedrag dat hij anders voor de slacht krijgt voor een aantal kippen een alternatief en herplaatst de kippen bij mensen die hebben aangegeven de kippen een goed leven te willen bieden in hun tuin.
De organisatie is zich ervan bewust dat de door haar geredde kippen uiteindelijk geluksvogels zijn en de druppel op de gloeiende plaat is. Desondanks betekent iedere geredde kippenleven er 1 en laat Red een Legkip door dit initiatief ook zien hoe verschrikkelijk deze dieren in de industrie te lijden hebben gehad. Met deze actie wil de organisatie de deuren openen voor de gesloten kippenindustrie. Dat de consument dichterbij het kippenleed laten komen en de dieren een nieuw leven te gunnen.
“De kippen zijn vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig, hun kammen en lellen zijn zichtbaar bleek door gebrek van zonlicht als de organisatie hen redt. Ze stoppen met het pikgedrag zodra de kippen eindelijk de ruimte krijgen om te scharrelen in het zand of gras. Iedere keer is het een prachtig gezicht om te zien dat ze hun eigen natuurlijk gedrag weer laten zien. Ze veranderen in tamme, spontane en karakter volle huisdieren,” zo vertelt Jacqueline enthousiast over de kippen die ze onder andere samen met de organisatie heeft gered.
Dat het spontane, karaktervolle dieren zijn kan Mirjam alleen maar beamen, want dit ervaart zij zelf ook met haar eigen kippen. Die ze als kleine kippetjes heeft gekocht. Het zijn intelligente beestjes.
Marlies Glas
{gallery}nieuws/Mirjamt{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121