28
do, mrt
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
LEEUWARDEN. Na twee weken met een dalend aantal coronabesmettingen, is het virus de afgelopen week weer bij meer inwoners van Fryslân vastgesteld. Sinds vorige week vrijdag testten 37 mensen positief. Vorige week waren dit er 28. De stijging is minder fors dan landelijk het geval is. De druk op de teststraten in Drachten, Leeuwarden en IJlst blijft onverminderd groot. Deze kan pas afnemen als er meer ruimte in laboratoria komt.

De afgelopen week is een recordaantal van 4965 bezoekers bij de teststraten geweest. Dit zijn er 731 meer dan vorige week (4234). Sinds woensdag krijgen zorgmedewerkers voorrang bij een coronatest. Hier hebben in de eerste twee dagen al tientallen medewerkers gebruik van gemaakt. Zij kunnen via hun werkgever sneller een testafspraak krijgen. GGD Fryslân wil ervoor zorgen dat ze binnen 24 uur hun uitslag hebben, zodat ze dan weten of ze aan het werk kunnen blijven.

Kinderen
Vanuit scholen en ouders zijn de afgelopen tijd veel vragen aan de GGD gesteld wanneer kinderen tot en met 12 jaar naar school kunnen of beter thuis kunnen blijven. Hiervoor zijn landelijke beslisbomen gemaakt. Wie die vragen langs loopt, ziet met welke klachten kinderen wel en niet naar school of de opvang kunnen. De vraag of de verkoudheidsklachten voortkomen uit astma of hooikoorts is daar bijvoorbeeld één van. De checklist voor kinderen van 0 tot en met 6 jaar en 7 tot en met 12 jaar staan op de website van GGD Fryslân.

Sporten
Nu het sportseizoen op gang komt, is er soms bij verenigingen de vraag wat er nog kan als één of meerdere leden het coronavirus blijken te hebben. De inzet van de GGD is dat het sporten op verantwoorde wijze zoveel mogelijk doorgaat, aangezien sporten de gezondheid bevordert. Als de situatie daar om vraagt, gaat GGD Fryslân hierover in gesprek met de clubs.

Cijfers
Met de 37 besmettingen van deze week zijn nu 869 inwoners van Fryslân positief getest op het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnames bleef op 131 staan, het aantal overledenen op 69.

De meeste besmettingen afgelopen week waren in de gemeente Leeuwarden met 12 personen. In Heerenveen waren er 6, in Súdwest-Fryslân 5, Opsterland, Smallingerland en Waadhoeke alle 3, De Fryske Marren en Noardeast-Fryslân 2 en Weststellingwerf 1. Leeuwarden (totaal 134) passeerde Súdwest-Fryslân (130) als gemeente met de meeste besmettingen in Fryslân.

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie