SURHUISTERVEEN – Aan de Blauwhuisterweg op het terrein van Hoveniersbedrijf “It Kampke” in Surhuisterveen stond zaterdag 19 september 2020 een schuddende en stampende dorsmachine. De tarweoogst van de ‘buurtboeren van Blauhûs’ werd afgesloten. Na ploegarbeid, het inzaaien en maaien met oldtimers volgde het moment van de oogst van tarwekorrels en het persen van stro. Oude tijden herleven in Surhuisterveen door de geuren en geluiden van oude motoren van de oldtimers en de stoomwolken van de locomobiel (stoommachine).
Passie voor techniek en nostalgie
De dorsmachine aangedreven door een locomobiel was dit jaar nog niet van zijn plek geweest. In de afgelopen jaren was de machine op veel demonstraties te zien. Maar door de corona waren er geen evenementen en bleef de machine op zijn plek. ‘Vroeger was dit werk, tegenwoordig is het een show’, aldus Chris Bosma van vereniging ‘De Dors(t)vlegels’ uit Drachtster Compagnie. Wij gaan naar evenementen die verspreid zijn door heel Nederland en Duitsland om demonstraties te geven. Het is erg belangrijk dat kennis van de techniek, de historie en ervaringen uit het verleden worden overgedragen. De buurtboeren van Blauhûs zijn al even gek als ons, lacht Chris. Via Chris schaften de groep ‘buurtboeren’ een zelfbinder aan om op ouderwetse manier de tarwe te maaien. Na heel wat uurtjes sleutelen met advies van Chris konden ‘de buurtboeren’ de tarwe maaien. ‘De passie voor techniek en nostalgie verbindt ons. Prachtig om dit te delen met jongere mensen’, zegt Chris. Omdat aan deze oogst geen bekendheid was gegeven, kon het doorgaan. Voorbijgangers hebben op gepaste afstand mee kunnen kijken. De Dors(t) vlegels waren erg blij om op deze manier de machine aan het werk te kunnen zetten.
Zwart van het stof
Twee uren zijn ‘De Dors(t)vlegels’ bezig om de locomobiel op te stoken. Het echte werk begint. In de wijde omgeving is de stoomfluit te horen. De locomobiel zet de machine in gang. Alles trilt en schudt om de tarwe uit de aren te laten vallen. De tarwe valt in zakken en het stro komt in grote pakken achter uit de machine. Uren gaan de mannen door. Aan het einde van de dag is iedereen zwart van het stof. Net als in vroegere tijden werd er tijdens en na de werkzaamheden flink gegeten en gedronken. Het zweetdrijvende werk en het stof maakt de mannen hongerig en dorstig. Om het al het stof in de keel weg te spoelen krijgen de mannen als traditie bier.
De bakkers
De tarwe wordt komende week in een laboratorium getest op geschiktheid voor consumptie. Dan is de tarwe als grondstof klaar om gemalen te worden door de Feanstermoune op Koartwâld. Na het malen wordt het meel verwerkt in brood en andere producten door de bakkers van Molen ‘De onderneming’ te Witmarsum. Zij hebben dezelfde passie voor oude ambachten en willen dit meegegeven aan de jongere generatie.
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121