HURDEGARYP - Dodenherdenking, we mogen het nooit vergeten, ook niet in 2017 en daarna. Ook in Hurdegaryp was in- en op het parkeerterrein van MFC It Maskelyn op 4 mei weer Dodenherdenking. Met medewerking van dhr. Bakker, koor @Hok, mevr. de Boer, mevr. Scheepsma, dhr. de Walle en kinderen van CBS De Winde was het een sobere maar mooie Dodenherdenking. Een volle zaal met veel volwassenen maar ook opvallend veel kinderen die aanwezig waren.
Ruim voor 19.30 uur zat de grote zaal van MFC It Maskelyn helemaal vol, zo vol dat er zelfs stoelen bij gezet moesten worden. Ik kom en nu al een flink aantal jaren, omdat ik er zelf naar toe wil maar ook voor/namens Kanaal 30 en elk jaar lijkt het drukker te worden.
Klokslag 19.30 uur stopte Douwe Bakker met het spelen op zijn piano, in de zaal was het stil.
De 3 dames van het koor(tje) @Hok begonnen te zingen, het was al stil maar hier werd je zeker stil van.
Mevr. Nouta opende de avond en in het Frysk begon ze heel mooi. ‘Jou frijheid troch’ deze woorden zijn ook de woorden, als thema, van het Nationaal comité 4 en 5 mei.
Ze vertelde in het kort over de vorig jaar op 95 jarige leeftijd overleden Jules Schellevis die schreef over Sobibor en zelf meerdere concentratie kampen overleefde.
Vervolgens was het Aaltsje de Boer die erg mooi een gedicht voordroeg waar @Hok een muzikale bijdrage in had. Het versterkte elkaar, gedicht en lied, het was prachtig.
Brigitta Scheepsma, ze is Grien Links raadslid in de gemeente Tytsjerksteradiel, nam de aanwezigen mee in haar toespraak waar ze in een korte tijd de aanwezigen vertelde over haar en waarschijnlijk ook onze gevoelens bij oorlog en vrede.
Haar toespraak begon net zo eenvoudig als waar. Een aantal zinnen die meer dan klopten. ‘Het aantal mensen dat de oorlog heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Ik heb de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Ik ken de oorlog alleen uit verhalen’
In haar toespraak meerdere citaten en feiten maar dus ook eigen bevindingen.
Een onderdeel van haar toespraak was een stuk over het wat minder bekende ’Operation Manna’ De voedsel droppings boven Nederland. Het stond in januari in de LC en was geschreven door Thirza Osterhaus.
Maar waarschijnlijk kent u dit stukje geschiedenis wel, het was in de hongerwinter van 1944 / 45 toen piloten na 5 jaar bombarderen nu ‘Manna’ dus brood mochten droppen boven hongerend Nederland. Het was voor Thirza maar ook voor heel veel Nederlanders een gevoel van hoop én dat ‘ze’ niet vergeten waren.
Een indrukwekkend stukje tekst, de waarde er achter was enorm.
De laatste alinea van haar toespraak was misschien wel gelijkwaardig aan de eerste zinnen.
‘Wij nemen de verhalen van vrijheid en hoop uit de Tweede Wereldoorlog mee naar de verhalen van hoop en menselijkheid van nu zodat we vrijheid en hoop door kunnen geven aan de mensen van de toekomst.
Want dat is de opdracht van 4 mei; Vrijheid geef je door’
Ik heb de volledige tekst van Brigitta gekregen om het hier goed te kunnen weergeven. Als je het dan nog eens leest ‘hoor’ maar eigenlijk lees, je nog meer. Een uitstekende toespraak.
Een aantal kinderen van CBS De Winde zong vervolgens een lied. ‘Waarom oorlog waarom geen vrede’ een lied over (geen) vrede, over denken, maar zeker ook over vrede geven en de kracht daarvoor. Een kleine bijdrage maar wel een zeer waardevolle en goed gezongen bijdrage.
In de grote zaal van It Maskelyn was de bijeenkomst ten einde en rustig gingen de aanwezigen naar de gedenksteen die vlak bij It Maskelyn in de hoek van het parkeerterrein is geplaatst.
De kinderen die gezongen hadden liepen als eerste naar buiten en ze kregen een mooi bloemstuk en een aantal kleinere bossen mee
Ze stelden zicht op ruim voor de gedenksteen waar de aanwezigen dan weer ruim omheen gingen staan. Nadat iedereen buiten was legden ze de bloemen bij de gedenksteen neer.
Dhr Tjeerd de Walle blies net als de voorgaande jaren weer ‘The last post’ waarna 2 minuten stilte volgde.
Ook voorgaande keren schreef ik het maar die 2 minuten zijn elke weer indrukwekkend en hoe mooi is dan stilte. Erg mooi, maar mooi is dan wel een understatement.
De verzen 1 en 6 van het Wilhelmus werd door @Hok ingezet en door de aanwezigen gezongen.
De dodenherdenking in Hurdegaryp was voorbij, de aanwezigen kregen nog de mogelijkheid om bloemen bij het monument te leggen, velen deden het.
‘We’ gingen naar huis en namen mee de gedachte aan een sobere maar wel zeer waardevolle dodenherdenking in Hurdegaryp.
‘Nu mogen we 5 mei vieren’ hoorde ik een oudere man zeggen, ik denk gezien zijn geschatte leeftijd dat hij de oorlog wel had meegemaakt. Ik doe het, u ook ?
Jan Kamminga
{gallery}Syta/hurd5417{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121